Jedno dobře mířené koleno a pár úderů k tomu. Vicente Luque dostal bonus za výkon večera a vyzval Natea Diaze

Jedno dobře mířené koleno a pár úderů k tomu. Vicente Luque dostal bonus za výkon večera a vyzval Natea Diaze zdroj: Profimedia

Podívejte se, jak si Vicente Luque dokázal poradit s Randy Brownem, kterého porazil na TKO ve druhém kole. A jako dalšího by chtěl Natea Diaze.

Včera se v Las Vegas konal další turnaj UFC Vegas 5, který mimo jiné provázela dost šílená redukce zápasů. Z původních 13 zápasů jich vinou nejrůznějších okolností (pozitivní testování na koronavirus, omdlení před zápasem apod.) zůstalo jen 8. I tak byly ale na turnaji k vidění dobré souboje a zápasníci předvedli skvělé výkony.

Jeden takový výkon ukázal i Vicente Luque, Američan s brazilskými a chilskými kořeny, který už dlouhou dobu předvádí atraktivní zápasy ve welterové divizi UFC. Za svou kariéru vyhrál 19 zápasů, 7 jich prohrál a jednou remízoval a před nedělním turnajem okupoval 12. příčku v divizi.

Luque má velice atraktivní styl, kdy spoléhá především na svůj tvrdý thaibox z holandské školy. Díky jeho stylu, kdy soupeřům za jeden jejich úder vrátí dva svoje, se jeho zápasy málokdy dostanou až k bodovým rozhodčím a většinou skončí před limitem.

Proti Luquemu stanul Američan jamajského původu, Randy Brown. Ten je v UFC od roku 2016 a za tu dobu tam vybojoval 6 vítězství a 3 porážky. Brown si chtěl na Luquem získat jméno a probojovat se do top 15. Měl na to docela dobré zbraně – svého soupeře převyšoval o 10 cm, měl větší dosah a také solidní základ v boxu. Jenže jak se později ukázalo, Vicente Luque byl na něj dobře připraven.

Randy Brown působil v zápase sebevědomě a snažil se využívat svého dlouhého jabu a kvalitního boxingu. Jenže Vicente Luque měl na jeho rychlé jaby vždy odpověď v podobě tzv. calf-kicku, a kdykoliv Brown zaútočil, Luque jej kontroval. Za chvíli mu tak rozkopal lýtko a bylo vidět, že Brown už se do útoku tolik nehrne. Jeho pohyb už nebyl tak sebevědomý a místo lehkého boxerského postoje byl nucen bojovat na patách, čímž ztrácel na rychlosti.

Vicente jej navíc srazil na zem dobrým zadním hákem a tam mu přidal ještě pár dobrých úderů. Nakonec jej ale nechal postavit, protože si na něj v postoji oprávněně věřil. První kolo skončilo docela přesvědčivě pro Luqueho.

Druhé kolo pokračovalo ve stejném duchu, ale Brownovi došlo, že takhle by to dál nešlo. Začal více útočit a i přes rozkopané lýtko byl nebezpečný. Dal Luquemu dobrý loket z otočky na hlavu a sám dokázal před Luqueho údery dobře uhýbat. Dokonce se mu povedlo dostat Luqueho hezky načasovaným takedownem na zem. Zakrátko se ale Luque dokázal zase postavit a natlačil Browna na pletivo, kde ho chytil do headlocku. Luque vycítil příležitost a poslal Brownovi hned jedno koleno na hlavu. Trefil jej přesně a Brown šel na zem, kde jej Luque dobil ještě několika údery, dokud rozhodčí zápas nezastavil. Na ty nejlepší momenty ze zápasu se můžete podívat tady:

Vicente Luque ukázkově předvedl, jak si poradit s vyšším soupeřem, který má nebezpečný boxing a za svoje vítězství si vysloužil i bonus za výkon večera a posunul se v žebříčku na jedenáctou příčku, nad Natea Diaze. A toho také hned po zápase vyzval k souboji:

"Rád bych vyzval chlapa, který je teď hned pode mnou, což je Nate Diaz. Vím, že chce bojovat jenom v super-fightech, ale jestli bychom se řídili podle žebříčku, tak jsem hned nad ním a myslím, že by to byl skvělý zápas. Mám pro něj velký respekt a rád bych s ním bojoval. Stylově by to byl pekelný zápas."

Nate Diaz si své soupeře ale opravdu vybírá pečlivě a do zápasení se moc často nehrne, a tak není velice pravděpodobné, že by Vicentova výzva padla na úrodnou půdu. Ale zápas by to byl opravdu skvělý.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články