Jejich první zápas skončil rychlým KO, teď je na řadě odveta. Luque a Muhammad se po šesti letech opět utkají v kleci

Jejich první zápas skončil rychlým KO, teď je na řadě odveta. Luque a Muhammad se po šesti letech opět utkají v kleci V jejich prvním zápase Vicente Luque tvrdě sestřelil Belala Muhammada a bral vítězství v prvním kole. | zdroj: Getty Images

Zajímavý souboj ve welterové divizi slibuje odveta mezi brazilským zabijákem Vicentem Luquem a Belalem Muhammadem, který má brazilskému bojovníkovi co vracet.

UFC nám o víkendu nabídne další turnaj, na němž hlavní zápas obstará Vicente "Silent Killer" Luque s Belalem Muhammadem. Jedná se o dva zkušené bojovníky welterové divize a také staré známé, kteří už spolu v UFC před šesti lety bojovali.

Tehdy zápas nedopadl pro Muhammada vůbec dobře a Luque jej už na začátku prvního kola trefil tvrdým levým hákem, po kterém se americký bojovník s palestinskými kořeny skácel dolů a po dalších úderech na zemi skončil v bezvědomí. Muhammad tak má Luquemu co oplácet, rád by také získal jeho páté místo v žebříčku.

Tato mise však nebude vůbec lehká, protože Vicente Luque, je jedním z největších zabijáků welterové váhy. Z 16 zápasů v UFC má jen dvě porážky a nyní se veze na vlně 4 výher před limitem v řadě. Navíc má velice dobrý arzenál zbraní, kterým by mohl Muhammadovi opět zavařit.

Luque je skvělý postojář, který začínal jako dítě s karate a poté přešel na thaibox. Jeho striking je tak skvělou kombinací flexibility s tvrdostí a soupeřům činí velké problémy, o čemž svědčí 11 ukončení na KO. Vicente je ale nebezpečný i na zemi. Má také černý pás v brazilském jiu-jitsu, což pocítilo už 8 soupeřů, které utáhl na submise. Jedním z nich byl také jeho poslední soupeř Michael Chiesa, kterého Brazilec uškrtil na svůj oblíbený D’arce choke, i přestože to měl být právě Američan, kdo měl mít na zemi převahu.

Také 33letý Muhammad je na zemi velice zkušeným borcem, ale na rozdíl od Luqueho má fialový pás a jen jedno ukončení na submisi. Spoléhá však na svůj komplexní styl boje a velice dobrý wrestling, kterým soupeře na zemi kontroluje.

Nyní je Belal na šesté příčce v žebříčku, ale jeho cesta v nejslavnější MMA organizaci nezačala moc slavně. Po porážce hned v prvním zápase si sice spravil chuť výhrou na TKO, ale poté narazil právě na Luqueho, který mu uštědřil první KO v kariéře. Muhammad se přiznal, že po této prohře začal pochybovat, jestli vůbec má na to být mezi nejlepšími bojovníky. Nakonec se ale sebral a přetavil prohru v motivaci, což se mu vyplatilo. Od té doby totiž v UFC z 12 zápasů prohrál jen jednou (s Geoffem Nealem) a úspěšně se probíjel nahoru žebříčkem welterové divize.

Před rokem jej sice zastavil Leon Edwards, ale stalo se tak po velice ošklivě vypadajícím nechtěném dloubnutí do oka, po kterém nebyl Muhammad schopen v zápase pokračovat a i když do té doby Edwards vyhrával, zápas nakonec neměl vítěze a byl označen jako „no contest“. I přes to se ale Belal přenesl a naposledy si loni v prosinci sebevědomě poradil i s velice těžkým soupeřem v podobě Stephena Thompsona, kterému vnutil svoji wrestlerskou hru a dominoval mu na zemi v podstatě celý zápas.

Dá se předpokládat, že podobnou taktiku bude mít Belal i v odvetě s Vicentem. O přestřelky v postoji pravděpodobně nebude mít po prvním vzájemném zápase zájem. Daleko větší šance je, že bude chtít Luqueho převálcovat svým wrestlingem a kontrolovat jej na zemi. To bude mít ale také velice těžké, protože i když dostane Luqueho na zem, bude se muset vypořádat s jeho nebezpečným jiu-jitsu, které je pravděpodobně přece jen na vyšší úrovni.

Hlavní karta turnaje UFC Vegas 51 začíná v neděli ve 2:30 ráno, takže hlavní zápas by měl přijít na řadu kolem 5. hodiny. Ještě předtím, kolem 1 hodiny ráno, by však měl přijít na řadu slovenský obr Martin Buday, který bude mít v UFC premiéru.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články