Jiří Procházka, tři titulové zápasy a atraktivní ženské duely. To je UFC 251

Jiří Procházka, tři titulové zápasy a atraktivní ženské duely. To je UFC 251 zdroj: Profimedia

Už v neděli ráno nás čeká největší MMA turnaj roku. Podívejte se, na jaké zápasy se můžete nejvíce těšit.

Volkan “No Time” Oezdemir vs. Jiří “Denisa” Procházka

Jiří Procházka rozšiřuje seznam českých zástupců v nejprestižnější světové MMA organizaci. Český samuraj s působivou bilancí 26-3-1 přichází do UFC jako šampion japonské organizace Rizin a jeden z nejlepších bojovníků polotěžké váhy. V dálném Japonsku působil od roku 2015, vybojoval 11 vítězství a prohrál pouze s Muhammedem Lawalem v úvodním roce svého zahraničního angažmá. Od té doby nasbíral deset výher v řadě, devět soupeřů ukončil před limitem a získal šampiónský pás. Během své první zahraniční štace, si velmi oblíbil japonskou kulturu a styl života, mezi tamními obyvateli je populární a těší se statusu sportovní celebrity. "Denisa" žije podle japonské filozofie, zastává kodex bushido a neustále rozvíjí své duševní i fyzické schopnosti. V sedmadvaceti letech je připraven na výrazný kariérní posun a touží dokázat, že právem patří mezi deset nejlepších světových zápasníků v polotěžké váze. Nezbývá nám nic jiného, než držet Jiřímu všechny palce, v nejtěžším utkání jeho dosavadní kariéry.

Procházku na úvod čeká opravdu těžká zkouška v podobě švýcarského expresu Volkana Oezdemira. Třicetiletý rodák z Fribourgu užívá přezdívku “No Time” a v oktagonu vážně netráví příliš času. Ze svých 17 vítězství ukončil 12 soupeřů v prvním kole. Jimi Manuwa a Misha Cirkunov schytali tvrdé KO za méně než minutu. Výhra nad Manuwou na ostře sledovaném turnaji UFC 214, vynesla Volkanovi titulovou šanci proti Danielu Cormierovi. Cormier svým wrestlingem nedal Oezdemirovi žádnou šanci a vrátil ho zpátky na zem. Následovaly porážky s Anthony Smithem a Dominickem Reyesem, po kterých Volkan změnil tréninkový režim a stal se členem gymu Sanford MMA na Floridě, kde trénuje i český zástupce Viktor Pešta. V loňském roce naskočil zpět na vítěznou vlnu, porazil Illira Latifiho a v prosinci i (trochu kontroverzně) Aleksandra Rakiče. Jako sedmička divize stále přemýšlí o titulové šanci a výhra nad Procházkou, by švýcarského borce výrazně přiblížila titulové šanci.  

Amanda Ribas vs. Paige Vanzant 

V úvodním zápase hlavní karty, se představí dvě krásky bojující v oktagonu. První jmenovanou je čtrnáctka muší váhy Amanda Ribas. Šestadvacetiletá rodačka z Brazílie se pyšní skvělou bilancí 9-1. Jedná se o komplexní bojovnici, tři soupeřky ukončila na KO, tři utáhla na zemi a třikrát vyhrála bodovým rozhodnutím. Před loňskou premiérou v UFC, bojovala v prestižní brazilské organizaci Jungle Fight a stala se šampionkou muší váhy. V UFC zatím neokusila hořkost porážky a vyhrála tři duely v řadě. Nyní vyzve opravdovou hvězdu ženského MMA a případné vítězství, přinese Amandě velký zájem fanoušků a posune ji mezi deset nejlepších zápasnic v druhé nejlehčí ženské divizi. 

Do modrého rohu nastoupí světoznámá Paige Vanzant, která modelingem a na instagramu vydělává více peněz než zápasením. Šestadvacetiletá kráska z Nevady, pózuje pro známé časopisy, navštěvuje televizní talkshow a svůj instagram zavaluje provokativními snímky sebe a svého manžela, taktéž MMA bojovníka. Paige v profesionální kariéře vyhrála 8 duelů a 4x odešla poražena. Mezi největší highlight jeji kariéry, patří naskočený high kick, který poslal k zemi nebezpečnou Bec Rawlings. V posledních letech bojuje se zdravotními problémy. Těžká zlomenina ruky ji vyřadila na dlouhé měsíce a nyní se vrací po více než roční pauze. Dle svých slov znovu našla motivaci a touhu vítězit. V civilu milá a krásná žena, se v oktagonu mění ve zvíře a krvavé souboje si užívá.

 

Jessica “Bate Estaca” Andrade vs. "Thug" Rose Namajunas 

Druhý ženský zápas na hlavní kartě obstará odveta titulového duelu z loňského roku. Osmadvacetiletá Jessica Andrade doslova vyrvala Rose titul z rukou, když ji ukončila málo vídaným způsobem - chytila ji u klece, zvedla do vzduchu a tvrdě hodila na hlavu. Rose v momentě dopadu ztratila vědomí a přišla o svůj titul. Andrade ve svých sedmadvaceti letech vystoupala na bojový vrchol a stala se další brazilskou světovou šampionkou. Zkušená rodačka z města Umuarama, držitelka černého pásu v brazilském jiu-jitsu s profesionální bilancí 20 výher a 7 porážek, čelila tomu nejlepšímu, co slámová divize nabízí. Porazila Karolinu Kowalkiewicz, Claudiu Gadelhu či Teciu Torres. Ve svém prvním titulovém duelu prohrála s polskou královnou Joannou Jedrzejczyk a oddálila vlastní korunovaci. Po již zmíněném vítězství nad Namajunas, prohrála v titulové obhajobě s čínskou mašinou Weili Zhang, když se ani nedostala do zápasu a po 42 vteřinách schytala tvrdé TKO. I přestože Rose už jednou porazila, Jessica není v tomto odvetném zápase favoritkou. O sobě však nepochybuje a svoji soupeřce slibuje další tvrdý slam na hlavu.

Rose Namajunas připomíná popelku moderního MMA. Milá, usměvavá a pokorná žena, který nevypadá, že je jednou z nejobávanějších světových bojovnic. Profesionální kariéru odstartovala v organizaci Invicta a od roku 2015 zápasí v UFC. Udolala Paige Vanzant, Teciu Torres i Angelu Hill, stopku ji vystavila až Karolina Kowalkiewicz. Po výhře nad Michelle Waterson přišel šok v Madison Square Garden. Namajunas překvapila celý svět a tvrdým KO ukončila nadvládu Joanny Jedrzejczyk. V odvetě Polku přetlačila, vyhrála na body a slavila svou jedinou titulovou obhajobu. Rodačka z Wisconsinu bezmezně věří svému úzkému trenérskému týmu a připravuje se pod vedením svého snoubence, bývalého UFC zápasníka Pata Barryho a hlavního trenéra Trevora Wittmana, který v Coloradu trénuje např. Justina Gaethjeho a teď také Kamaru Usmana. Rose je velice technicky založená a ve svém mladém věku může brzy znovu vystoupat na zápasnický trůn.

Petr “No Mercy” Yan vs. Jose Aldo Junior

Sedmadvacetiletý ranař z dálného Omsku Petr Yan, se konečně dočkal titulové šance. V profesionální kariéře vyhrál 14 duelů, hořkost porážky ochutnal pouze jednou, v roce 2016 prohrál na turnaji organizace ACB. Od roku 2018 zápolí v UFC, vyhrál šestkrát v řadě a stal se trojkou bantamové divize. Ukončil Douglase Silvu de Andrade, na body přetlačil Jimmyho Riveru, na pražském turnaji udolal Johna Dodsona a zařadil se mezi absolutní elitu. V posledním zápase vyzval legendu bojových sportů, navrátilce z důchodu Urijaha Fabera, kterého ukončil tvrdým kopem na hlavu. Bývalý šampion ACB, je komplexní a moderní bojovník. Disponuje skvělým fyzickým fondem, neobvyklým pohybem, nebojí se boje na zemi ani na pletivu.

Nestárnoucí Jose Aldo dostal další titulovou příležitost. Bývalý neohrožený král pérové váhy, neprohrál téměř deset let, než ho za 13 sekund ukončil Conor McGregor a vystřídal brazilce na světovém trůnu. Drtivá porážka Aldem otřásla, spekulovalo se dokonce o konci kariéry, ale José se odrazil ode dna a znovu nalezl touhu bojovat. Porazil Frankieho Edgara v souboji o titul prozatímního šampiona a později byl prohlášen za právoplatného šampiona, když se titulu vzdal Conor McGregor. Poté ale dvakrát za sebou prohrál na TKO s Maxem Hollowayem a svůj titul ztratil. Po dalších dvou výhrách a prohře s Alexanderem Volkanovskim následně přestoupil do bantamové váhy, ale i tam prohrál s Marlonem Moraesem. Málokdo dostane titulový souboj po dvou prohrách v řadě, ale to ukazuje, jakou legendou Aldou doopravdy je. Dana White mu znovu dává šanci vystoupat na naprostý vrchol. Bojovník s takovými úspěchy, jako má Jose Aldo, si zaslouží zakončit kariéru na úplném vrcholu.   

Alexander “The Great” Volkanovski vs. Max “Blessed” Holloway

Alexander Veliký, jak si potomek makedonských rodičů narozený v Austrálii nechává říkat, v prosinci loňského roku doslova šokoval svět. Na turnaji UFC 245 porazil Maxe Hollowaye a stal se čtvrtým UFC šampionem v pérové váze. Bývalý hráč rugby odstartoval profesionální MMA dráhu v roce 2012 a od té doby vyhrál 21 duelů a pouze jednou odešel poražen. Stal se šampionem australské organizace Australian Fighting Championship a před čtyřmi lety odešel do UFC. Během dvou let vyhrál šest zápasů, rok 2018 zakončil výhrou nad Chadem Mendesem, kterého ukončil ve druhém kole sérií tvrdých úderů. Vzápětí přišla nabídka na zápas s legendárním José Aldem a posun mezi naprosto elitu pérové divize. Aldo neměl žádnou šanci a odešel poražen po třech kolech na body. Po výhře nad legendárním brazilcem, si jedenatřicetiletý bojovník řekl o titulový zápas proti havajskému šampionu, Maxovi Hollowayovi. Jak utkání dopadlo všichni víme, Volkanovski vnutil Maxovi svůj bojový styl, soupeře totálně zaskočil a porazil jednomyslným rozhodnutím na body. Alexander "Veliký" tak sesadil z trůnu havajského krále, který teď touží po odvetě. 

Populární rodák z Havaje kompletně vyčistil celou pérovou divizi a držel úžasnou sérii čtrnácti vítězství v pérová váze v řadě. Max využívá svých dlouhých paží, výborného pohybu a především nezdolné fyzické kondice. Soupeře zasypává stovkami úderů a během zápasu zvyšuje tempo. Své by mohl povídat Brian Ortega, který za 25 minut zápasu schytal téměř 300 signifikantních úderů a po zápase vypadal, jako by vyvázl z autonehody. V loňském roce si odskočil do lehké váhy a v zápase o prozatímní titul prohrál s Dustinem Poirierem. V červnu téhož roku znovu obhájil šampiónský pás, tentokrát proti nestárnoucímu Frankie Edgarovi. Až v prosinci přišla překvapivá porážka, kterou chce Max za každou cenu odčinit. Holloway je aktivní člověk, který se baví životem. Provozuje extrémní sporty, surfuje, hraje videohry a společně se svým synem Rushem, na sociálních sítích baví celý svět. Více než tři roky držel mistrovský pás a svým vystupováním a přátelskou povahou se stal jednou z největších hvězd světového sportu a mužem, který se nesmazatelně zapsal do historie MMA. 

Kamaru “The Nigerian Nightmare” Usman vs. Jorge “Gamebred” Masvidal 

Vysněný duel všech fanoušků, se stal skutečností. Půl roku se spekulovalo, zda Jorge Masvidal přijme velkou výzvu a nastoupí proti nejlepší welterové váze současnosti. Pandemie koronaviru situaci ulehčila, Gilbert Burns byl pozitivně testován a UFC začalo rychle shánět náhradu. Dana White sáhl hluboko do kapsy a Jorge Masvidal přijal zápas jen týden před jeho konáním. Masvidal ušel dlouhou cestu. Začínál zápasit na a nyní je veteránem s téměř padesáti profesionálními duely. V zápase nikdy nebyl ukončen a mezi aktivními UFC bojovníky, má nejvíc proher na split decision. Po prohře se Stephenem Thompsonem v řijnu 2017, kompletně změnil svůj tréninkový režim a postoj k zápasení. Od té doby ukončil Darrena Tilla, Bena Askrena a naposledy i Nata Diaze. Vybojoval “BMF” titul a užíval si status sportovní celebrity. “Gamebred” má mezi zápasníky spousty nepřátel a jedním z nich je i jeho nadcházející soupeř, Kamaru Usman.

Ten se narodil v Nigérii, ale s rodiči emigroval do Ameriky a nyní bydlí na Floridě a stejně jako Volkan Oezdemir, trénuje s Viktorem Peštou v gymu Hard Knocks 365, který se nedávno přejmenoval na Sanford MMA. V kariéře prohrál pouze jednou a od roku 2013 drží sérii patnácti výher v řadě, která ho vynesla až na vrchol našlapané welterové divize. Na své cestě porazil to nejlepší, co váha do 77 kilogramu nabízí. Svým wrestlingem, prací na pletivu a nezdolnou fyzickou kondicí, utrápil Rafaela dos Anjose, Demiana Maiu, bývalého šampiona Tyrona Woodleyho a v první obhajobě i Colby Covingtona, který odešel z utkání se zlomenou čelistí. 

Aktéři hlavního zápasu se nemají v lásce. Masvidal prohlásil: “Před pěti lety za mnou přišel, jestli se spolu můžeme vyfotit a teď tvrdí, že neví kdo jsem? Je hrozně falešný.”  V lednu téměř došlo k vzájemné konfrontaci před zápasem americké NFL. Oba borci se vzájemně popichovali a budoucímu zápasu dodali potřebný náboj. Čeká nás senzační zakončení historicky prvního turnaje na “Bojovém ostrově”.

Hlavní karta turnaje začíná v neděli od 4 hodin ráno, ale ještě předtím nezapomeňte na zápas Jiřího Procházky, který se do Volkana Oezdemira pustí někdy kolem 3:30. Pokud si nechcete přivstat, nezoufejte a přečtěte si aspoň naše reporty, které budou k dispozici hned po zápasech.

A pokud jste nedočkaví, podívejte se na tohle skvělé promo k turnaji:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

I had to get this up early. #InAbuDhabi @visitabudhabi

Příspěvek sdílený Dana White (@danawhite),Čec 10, 2020 v 3:12 PDT

Zdroje:  UFC , Sherdog

Nejnovější články