Jon Jones pochválil Teixeiru. "Je to jediný můj soupeř, který pořád nakopává lidem zadky!"

Jon Jones pochválil Teixeiru. "Je to jediný můj soupeř, který pořád nakopává lidem zadky!" Glover Teixeira si šel za svým snem a ve 42 letech se stal šampionem UFC | zdroj: Profimedia

Prohráli s Jonem Jonesem a jejich kariéra šla z kopce. Výjimkou je Glover Teixeira, který se vzepřel osudu a  vybojoval v UFC titul. 

Američan Jon Jones (26-1) je mnohými považován za nejlepšího bojovníka všech dob. Dlouhá léta dominoval polotěžké divizi UFC, kde titul šampiona obhájil celkem čtrnáctkrát, a byť již dlouho nezápasil, rád své úspěchy připomíná. Naposledy například pogratuloval Brazilce Nunes k opětovnému zisku titulu slovy: "Muži lžou, ženy lžou, čísla nelžou. Vítej do klubu, Amando."

V profesionální kariéře Jones prohrál pouze jednou, a to diskvalifikací za špatně vedené lokty ve finále reality show The Ultimate Fighter v roce 2009. Od té doby porazil každého, koho proti němu postavili. Získal skalpy bojovníků „staré“ generace, jakými jsou Vitor Belfort, Chael Sonnen, Rashad Evans či Daniel Cormier. Své zápasy s králem MMA ale prohráli i svého času hladoví mladí vlčáci Anthony Smith, Thiago Santos a Dominick Reyes.

Poražení se následně potýkali s kletbou Jona Jonese a jejich výsledky už nikdy nebyly takové jako dřív. V nedávné konverzaci na sociální síti Twitter si do nich Američan rýpnul.

„Je to zvláštní, ale každý můj soupeř má po našem zápase negativní bilanci.“  Reagoval tím na další porážku švédského sympaťáka Alexandera Gustafssona (18-8), který do titulového zápasu s Jonesem kdysi nastupoval s bilancí 15-1. Od té doby je to 3 vítězství a 6 porážek.

Dalším na seznamu je brazilský bijec Thiago Santos (22-11). Rodák z Ria de Janeira v sobotu prohrál s Jamalem Hillem, od porážky s Jonem má bilanci 1-5 a zdá se, že pomalu ustupuje ze slávy.

Rovněž českým fanouškům dobře známý Dominick Reyes nastoupil s Jonesem s čistým štítem, tehdy měl 12 vítězství a žádnou porážku. Po kontroverzní prohře vyzval Jana Blachowicze a prohrál KO ve druhém kole. Další tvrdý knockout schytal od Jiřího Procházky a po třech prohrách v řadě doufá, že snad dokáže pád ještě zastavit. Čísla ostatních vyzyvatelů tomu však moc nenahrávají.

Například veterán Anthony Smith (36-17) šel do titulového zápasu se sérií 3 výher v řadě a pochopitelně si velmi věřil. V pětikolovém zápase však neměl žádnou šanci a odešel poražen. Na rozdíl od výše zmíněních borců sice posléze dokázal 4krát vyhrát, ale také si připsal tři porážky s elitními zápasníky polotěžké váhy. Mezi Smithovi přemožitele patří i Glover Teixeira, který přes porážku s Jonesem dokázal vystoupat až na vrchol světového MMA.

Jones je Brazilcův velký fanoušek a svého bývalého soka dokonce pochválil. „Glover je jediný můj protivník, který soupeřům neustále nakopává zadky.“

Glover Teixeira (33-8) je bojovník tělem i duší. Málokterý světový zápasník si s sebou nese taky silný životní příběh. Rodák z brazilské vesnice snil o kariéře profesionálního sportovce. V mládí sledoval filmy o Rockym, trénoval a plánoval cestu do Spojených států. Přes problémy s vízy, vyhoštěním i finanční situací, si nakonec splnil dětský sen. Stal se profesionálním MMA bojovníkem. Premiéru v UFC si odbyl v roce 2009 a od té doby vyzval to nejlepší, co polotěžká váha nabízí. K titulovému zápasu proti Jonesovi nastoupil v roce 2014 a i když vydržel celých 25 minut, prohrál jednomyslným rozhodnutím na body. Dlouhých sedm let trvalo, než se dostal k druhému titulovému utkání. V něm porazil Jana Blachowicze a konečně získal titul světového šampiona. Ačkoliv mu pás sebral Jiří Procházka, Glover ukázal nezlomnou vůli, srdce válečníka a především chuť, vzdorovat nepřízni osudu. Český samuraj vyzval Glovera k odvetě, takže se může stát, že Teixeira bude prvním zápasníkem, který po porážce s Jonesem získal titul v polotěžké divizi hned dvakrát. 

Jonesově kletbě se ale vymyká ještě jeden bojovník, je jím jeho největší rival Daniel Cormier. Ten totiž slavil úspěchy i po prohrách s ním, mimo jiné dokázal vystoupat na trůn těžké váhy, o čemž sní i Jon. Mohlo by se mu to povést už letos, spekuluje se totiž, že by se měl na podzim utkat se Stipe Miocicem. V sázce pravděpodobně bude titul prozatimního šampiona.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články