Kamarádství na obtíž. Dana White se zlobí, že spolu bojovníci nechtějí zápasit

Kamarádství na obtíž. Dana White se zlobí, že spolu bojovníci nechtějí zápasit Aljamain Sterling a Merab Dvalishvili (zleva) | zdroj: Profimedia

Občas se stane, že se spolu v bojových sportech střetnou dva kamarádi. A zatímco někteří s tím nemají problém a jsou ochotni nechat přátelství v šatně a pár minut se spolu bít, jiní by do takového souboje nikdy nešli.

Jedním z těch, kteří by s kamarády nezápasili, je i Merab Dvalishvili, jenž se po působivém víkendovém vítězství nad ex-šampionem Petrem Yanem dostal na dosah titulu v bantamové divizi. Problém je však v tom, že pás má aktuálně v držení jeho tréninkový parťák Aljamain Sterling. A s ním Gruzínec zápasit nehodlá.

"Aljo mi teď říkal, ať si řeknu o pás," prohlásil Merab v pozápasovém rozhovoru, jakou radu dostal od šampiona, který byl součástí jeho trenérského týmu. Pak ale vysvětlil, proč to nepřipadá v úvahu. "Je to můj bratr a je pravým šampionem. Jen já a on víme, kdo je opravdový šampion. Ale až se rozhodne jít o váhu výš, tak budu o titul bojovat. Samozřejmě se chci stát šampionem a dnes jsem to zase ukázal, jsem hladový."

Šéf UFC pro tenhle přístup ale nemá žádné pochopení. "Můžete být kamarádi a stejně chtít to, co má váš kámoš," prohlásil White na tiskové konferenci. "Vydat se touhle cestou by byl pro Meraba opravdu špatný nápad."

"Chce titulovou šanci, nebo by byl radši, aby ho přeskočili lidi, co jsou pod ním, a on musel bojovat s dalšími top bojovníky a nedostal šanci zápasit o titul, když je další na řadě? Tohle je jeho osobní rozhodnutí, které bude muset udělat. Jestli to tak chce udělat, tak vám řeknu, jak ten příběh skončí. Ale je to velký kluk, přijde na to sám," pohrozil nepřímo neposlušnému gruzínskému fighterovi. 

Dostali jsme se tak do paradoxní situace. Zatímco většina bojovníků, kteří by si zasloužili o titul bojovat, si musí šanci vyprosit, tohle je přesně opačný problém. Šéf UFC ale nejspíš okamžitě uviděl v bratrovražedné bitvě komerční potenciál. Dvalishviliho rozhodnutí se ale dá chápat. Být šampionem UFC s sebou sice nese prestiž a také vyšší výplatu, najdou se ale i bojovníci, kteří vyznávají jiné hodnoty. A jedním z nich je podle trenéra Matta Serry i Merab, který je prý spokojený tak, jak je, a po penězích nijak zvlášť neprahne.

Situace má naštěstí hned několik řešení. Sterling by se měl na začátku května utkat s Henrym Cejudem. A ruku na srdce – šance, že o pás přijde, není zrovna malá. Pokud by ale zvítězil, už v minulosti zmiňoval přechod o váhu výš, s nímž by neměl mít velký problém, jelikož patří v bantamu k těm největším bojovníkům a hubnutí do limitu 61,2 kg pro něj musí být dost náročné.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články