Kdysi elitního bojovníka Carlose Condita čeká boj o záchranu v UFC. Jeho soupeřem bude veterán Court McGee

Kdysi elitního bojovníka Carlose Condita čeká boj o záchranu v UFC. Jeho soupeřem bude veterán Court McGee zdroj: Profimedia

Carlos Condit se o víkendu pokusí najít svůj „zabijácký instinkt“ a vrátit se po sérii porážek zpátky do hry.

Carlos Condit (30-13) je v MMA businessu už pěkných pár let. Svůj první profi MMA zápas měl v roce 2002 a během své bohaté kariéry zvládl 43 zápasů, nosil šampionský pás organizace WEC a byl i prozatímní šampionem UFC ve welterové váze.

„The Natural Born Killer“ byl věrný své přezdívce a své zápasy ukončoval s železnou pravidelností. Ze svých 30 vítězství vyhrál na body pouze ve dvou případech. Své soupeře ukončil v 15 případech na KO a 13 krát na submisi. To také ukazuje, jak komplexním bojovníkem Carlos Condit doopravdy je. Jeho striking je obávaný a porážel s ním i skvělé postojáře, jako byli např. Martin Kampmann, Thiago Alves, nebo Dan Hardy. Když se zápas dostal na zem, Carlosovi to taky vůbec nevadilo, protože byl velice nebezpečný dokonce i ze svého guardu, kde soupeře utahoval na všechny možné submise.

V roce 2012 získal titul prozatímního šampiona ve welterové váze UFC, když po pětikolové bitvě těsně porazil Nicka Diaze. Tím si vysloužil právo na souboj s jedním z nejlepších bojovníků všech dob, Georgesem St. Pierrem. A Condit předvedl skvělý zápas, ve kterém dokonce posadil GSP na zadek svým chytře schovaným highkickem. GSP ale nakonec použil sílu svého wrestlingu a kontroly na zemi a došel si pro vítězství na body.

Od té doby se Carlosovi přestalo dařit. Sice se pak ještě utkal o šampionský pás s Robbiem Lawlerem, ve kterém byl výsledek tak těsný, že výhra klidně mohla jít za Conditem, ale přece jen prohrál na split decision.

Z posledních deseti zápasů dokázal vyhrát pouze dva a vypadá to, že Carlosovi tak trochu ujel MMA vlak. Hra se změnila a Carlos je sice velice komplexním bojovníkem, ale jeho wrestling není ani zdaleka na takové úrovni, aby se dokázal ubránit těm nejlepším. Jeho striking, i když je technicky skvělý, postrádá nutnou sílu k ukončování soupeřů a Carlos se spoléhá spíše na množství rozdaných úderů, než na pořádnou bombu v nich. Navíc jsou pryč ty doby, kdy nikdo neuměl BJJ a Carlos si se svými soupeři dělal na zemi psí kusy. Naopak, ve svých posledních zápasech potkal mnohem lepší grapplery než byl on sám a také na to doplatil. Byl ukončený Demianem Maiou, Alexem Oliveirou i Michaelem Chiesou.

Conditův soupeř, Court McGee (19-9), je na tom hodně podobně. V roce 2010 vyhrál reality show The Ultimate Fighter a během své kariéry měli i velice dobré momenty, jako když v roce 2013 těsně porazil tehdy mladého Roberta Whittakera. Od té doby ale vyhrál jen 3 z 9 zápasů a určitě cítí, že musí nad Conditem vyhrát, pokud chce v UFC zůstat.

Court McGee zdroj: Profimedia

Carlos Condit by ale pro Courta McGeeho mohl být stylisticky dobrým soupeřem. McGee je především wrestler a na své soupeře vyvíjí neustálý tlak a snaží se je tak donutit k chybám. A přesně taková taktika by na Carlose mohla fungovat. Jeho slabá obrana proti takedownům a ochota jít na zem a zkoušet na soupeře submise i za cenu inkasování úderů hraje McGeemu do karet. Navíc Carlos nebojoval téměř 2 roky, což se na něm taky může podepsat.

Na druhou stranu Carlos má pořád pár es v rukavicích a pokud v sobě najde svůj zabijácký instinkt a motivaci z dob své slávy, měl by McGeeho přejet jako srnku. Carlosovi je sice pouhých 36 let, ale pokud prohraje i zápas s McGeem, je velice pravděpodobné, že odejde do sportovního důchodu a ještě pravděpodobnější, že ho UFC vyřadí ze svého seznamu bojovníků.

Oba borci určitě budou chtít vyhrát a dokázat, že ještě nepatří do starého železa a tak je pravděpodobné, že do zápasu dají úplně všechno, a že nás čeká skvělá podívaná dvou zkušených a bojem zocelených veteránů.

Zdroje:  UFC , Sherdog

Nejnovější články