Khabib lobuje za titulový zápas pro Makhacheva. Šéfovi UFC už vybral datum i lokaci

Khabib lobuje za titulový zápas pro Makhacheva. Šéfovi UFC už vybral datum i lokaci Islam Makhachev po boku svého kamaráda a nyní také trenéra Khabiba Nurmagomedova. | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion chce vidět souboj o osiřelý trůn lehké váhy UFC v Abú Dhabí a na Twitteru k tomu vyzývá kolegu promotéra Danu Whita. Zájemců je ale víc.

 

Charles Oliveira nenechal v souboji s Justinem Gaethjem na turnaji UFC 274 nikoho na pochybách, kdo že je teď nejlepší lehká váha v UFC. Avšak ani dominantní vítězství v prvním kole mu nezajistilo oficiální status šampiona, o který přišel už ve chvíli, kdy vkročil do klece. Na vině byl nesplněný váhový limit, kdy brazilský bojvník ani nadvakrát nedokázal navážit požadovanou hmotnost 155 liber (70,3 kg).

V celé historii UFC se do té doby nikdy nestalo, že by šampion nedokázal udělat váhu a na špici lehké divize tak vznikla zvláštní situace, kdy není ustanoven oficiální šampion. A bývalý držitel tohoto titulu, mnohými považovaný za jednoho z nejlepších v historii, Khabib Nurmagomedov by rád využil nastalé situace pro svého kamaráda a dalšího elitního zápasníka Islama Makhacheva.

Ten se již delší dobu hlásí o titulovou šanci a jeho 10 výher v řadě mu dávají velice silnou pozici. Jenže jeho kritici často namítají, že dosud nečelil těm nejlepším možným soupeřům, a že si na souboj o pás bude muset ještě nějakou dobu počkat.

Bobby Green - Islam Makhachev Bobby Green - Islam Makhachev | zdroj: Profimedia

K těmto kritikům nejspíše svým způsobem patří i šéf UFC Dana White. Těžko si jinak vysvětlit situaci, která nastala na přelomu února a března tohoto roku. Makhachev měl domluvený zápas s Beneilem Dariushem, z kterého měl vzejít nový vyzyvatel o titul. Dariush se ale krátce před fightem zranil a zaskočil za něho Bobby Green. Americký záskok na poslední chvíli nevydržel s Islamem v oktagonu ani jedno plné kolo a zdálo by se, že má Dagestánec volnou cestu k vytoužené titulové příležitosti.

Pár dní na to však vypadl z hlavního zápasu následujícího turnaje Fiziev, který měl bojovat s dos Anjosem a UFC se snažilo zachránit střetnutí právě Makhachevem, který měl za Fizieva zaskočit. Za poměrně zvláštních okolností z tohoto řešení sešlo, i když to pár hodin vypadalo, že Islam do druhého zápasu v průběhu několika dní skutečně naskočí. UFC následně obvinilo Islama z nevybíravého odmítnutí nabízeného zápasu.

Ať už to bylo jakkoliv, výsledek poměrně hodně rozzuřil Whita, který se nechal slyšet, že Islam bude muset před potenciálním bojem o titul nejprve absolvovat už jednou plánovaný fight s Dariushem. Oliveirovo famózní představení na UFC 274 ho ale možná přesvědčilo celou věc znovu promyslet.

„Kdo si nemyslí, že je Islam s Dariushem skvělý zápas? Je to k**va zabijácký fight. Rád bych viděl tenhle souboj o to, kdo je skutečně vyzyvatel číslo jedna, ale nebudu lhát, po dnešku by mi nevadilo ani udělat Islam vs. Oliveira. Uvidíme, co se stane,“ prohlásil trochu vyhýbavě krátce po víkendovém turnaji.

Záhy poté přispěchal na Twitter se svým postřehem právě Nurmagomedov: „Proč musí Islam jít do vyzyvatelského zápasu, když teď stejně divize žádného šampiona nemá?“ položil řečnickou otázku bývalý šampion.

„Dano White, nemáš jinou možnost, než udělat souboj Oliveira vs. Islam v Abú Dhabí 22. Října. Perfektní datum, perfektní místo, perfektní soupeři s perfektními sériemi výher 10 vs. 11,“ napsal v dalším tweetu při lobování pro svého kamaráda Makhacheva. Přidal dokonce také ideální místo a datum.

Možná by však bylo fér, aby neoficiální král divize Oliveira dostal šanci zápasit také před domácím publikem, protože ve Spojených arabských emirátech by měl v ochozech Dagestánec rozhodně větší podporu.

Je otázka jak to celé dopadne, o souboj s Oliveirou se hlásí také Michael Chandler, který ale svou šanci před nedávnem dostal a Brazilec ho dokázal utlouct ve druhém kole. Výrazně promluvit do složení dalšího titulového zápasu by mohla taky zlatá husa UFC, Conor McGregor, což je možná důvodem liknavého přístupu Whita vůči Makhachevovi. Každopádně potenciální střetnutí Makhacheva s Oliveirou o titul lehké váhy dává ze sportovního hlediska v tuto chvíli určitě největší smysl.

Zdroje:  MMA Fighting , MMA Junkie

Nejnovější články