Khabibův chráněnec Islam Makhachev má před sebou další výzvu, poměří síly s někdejším šampionem

Khabibův chráněnec Islam Makhachev má před sebou další výzvu, poměří síly s někdejším šampionem Islam Makhachev po boku svého kamaráda a nyní také trenéra Khabiba Nurmagomedova. | zdroj: Profimedia

Dagestánec Islam Makhachev se dere na vrchol UFC, zbrzdit jeho rozjetou kariéru chce bývalý brazilský šampion. Ten kdysi selhal v souboji s Khabibem a rád by si drtivým vítězstvím řekl o odvetu.

Tenhle zápas visel ve vzduchu už nějaký pátek. Islam Makhachev a Rafael dos Anjos se měli původně utkat loni v říjnu, ale Brazilec tehdy musel odstoupit kvůli pozitivnímu testu na covid. Nevyšlo to ani na druhý pokus, kdy pro změnu kvůli blíže nespecifikovanému zranění odstoupil dagestánský bojovník. Oba se ale nepřestávali popichovat na sociálních sítích a nyní vše opět dostalo reálné obrysy, v oktagonu by měli poměřit síly 30. října na UFC 267. A rozhodně se máme na co těšit.

Ačkoliv v UFC bojují také dva Khabibovi bratranci, právě Makhachev je tím, kdo po něm převzal pochodeň a minimálně v Dagestánu se od něj očekává, že v brzké době usedne na trůn lehké váhy. Zatím má takřka dokonalé skóre 20-1. Prohrál pouze ve svém druhém zápase pod hlavičkou UFC, kdy až příliš věřil svým schopnostem v postoji a chodil až příliš agresivně do svých útoků. Relativně neznámý Brazilec Martins ho pak dobře mířeným kontra úderem vypnul už po necelých dvou minutách.

V šatně dostal Islam zřejmě dost vyčiněno, že v postoji zůstával déle, než bylo nutné. V dalších zápasech se tedy vrátil k ryzí dagestánské škole a snažil se soupeře při první příležitosti svázat a dostat na podlahu, kde je jako ryba ve vodě. Nutno ale uznat, že jeho striking není vůbec špatný a ránu také má. Přesvědčil se o tom Brazilec Tibau, který dostal tvrdé KO už po necelé minutě.

Makhachev vs Dober Islam Makhachev vs. Drew Dober | zdroj: Profimedia

Makhachev trpělivě rostl ve stínu svého slavnějšího krajana, jakmile ale Khabib vyklidil pole, přišla jeho chvíle. Problém byl v tom, že s ním většina lépe postavených bojovníků v nabité lehké váze odmítala zápasit. Po výhře nad čtrnáctým Thiago Moisesem jej ale UFC tak trochu protekčně katapultovalo na pátou příčku. A nyní je na čase, aby ukázal, zda si místo na vrcholu divize skutečně zaslouží.

Opravdovou zkouškou na cestě k titulu by měl být Brazilec Rafael dos Anjos. Ten kraloval divizi v roce 2015, obhájil ale pouze jednou, následně mu totiž opasek sebral Eddie Alvarez a vyfoukl mu tak i money-fight s Conorem McGregorem. Následně se objevily zprávy, že Anjos před zápasem v šatně omdlel, pravděpodobně kvůli náročnému shazování. 

Poté, co prohrál i následující duel s Tony Fergusonem, se tedy rozhodl zkusit štěstí ve vyšší welterové divizi. A tam se mu ze začátku dařilo. Po 3 výhrách dostal šanci zabojovat o titul prozatimního šampiona, na Colby Covingtona ale nestačil a moc se mu nedařilo ani v následujících zápasech. Kevina Leeho, který v divizi rovněž patřil k těm menším, nestačil na Edwardse ani Chiesu a rozhodl se tedy pro návrat do lehké váhy, kde v nádherném pětikolovém zápase vybojoval výhru nad Paulem Felderem.

RDA lépe než kdo jiný ví, co od Makhacheva čekat. V roce 2014 se totiž střetl s Khabibem, na jeho zápasnický styl ale tehdy nedokázal najít odpověď. Nyní věří, že se historie nebude opakovat a naopak drtivým vítězstvím přiláká orla zpět do klece k vytoužené odvetě. Pokud zvítězí Islam, nabízel by se následně jeho souboj s aktuálně třetím mužem žebříčku – Beneilem Dariushem. Sám Dagestánec ho považuje za nejtěžšího možného protivníka, protože zřejmě nepočítá s tím, že by už příště dostal šanci zabojovat o titul.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články