Knockouty, které bolí nejvíce. Podívejte se na sestřih těch nejlepších "vypínáků na spodek" v historii UFC

Knockouty, které bolí nejvíce. Podívejte se na sestřih těch nejlepších "vypínáků na spodek" v historii UFC José Aldo trefuje Jeremyho Stephense tvrdým úderem na játra. | zdroj: Getty Images

Jedna dobře mířená a načasovaná rána na břicho může rozhodnout zápas a poslat i toho největšího tvrďáka k zemi.

V MMA zápase je možné ukončit svého soupeře mnoha způsoby – od těch „humánnějších“ jako je páčení či škrcení, až po ty drsnější, jako je KO. Není však knockout jako knockout a dnes se podíváme na ty, které bolí nejvíce.

UFC totiž do světa vyslalo sestřih těch nejlepších knockoutů „na spodek“ a my tak můžeme vidět bolestivé momenty, které svým soupeřům dopřáli takový zabijáci jako třeba José Aldo, Alistair Overeem, Anthony Pettis, Max Holloway nebo Anderson Silva.

Mnoho bojovníků souhlasí s tím, že dobře trefený úder na játra je jedna z nejbolestivějších zkušeností, kterou v ringu nebo oktagonu zažili a má to svoji logiku. Obdržený knockout na hlavu si totiž většinou bojovník nepamatuje a většinou se o něm dozví v šatně z vyprávění svého trenéra. Naproti tomu knockout úderem či kopem na břicho si bojovník bude pamatovat ještě dlouho.

Takový úder totiž může způsobit krátkodobou paralýzu a je jedno, jak moc „tvrdý“ bojovník je, nebo jak velkou má vůli pokračovat. Je tomu tak proto, že játra jsou napojena na autonomní nervový systém a při jejich pohmoždění vyšlou tuto zprávu do mozku přes tzv. bludný nerv. To způsobí rapidní snížení frekvence srdečního rytmu a tedy i krevního tlaku. Aby si mozek zachoval vědomí a krev se do něj dostala i přes snížený krevní tlak, přinutí  tělo, aby se dostalo do vodorovné polohy. Proto se bojovníci po dobře trefené „játrovce“ sklánějí a jdou k zemi – nemají jinou možnost, protože jejich nervový systém jim to zkrátka přikáže. Celý výše zmíněný proces může trvat až několik sekund, než dojde k odpovídající reakci, což je také důvodem, proč občas chvíli trvá, než si bojovník „uvědomí“, že dostal pořádnou ránu na játra, a než se odebere k zemi.

Někteří bojovníci ale dokázali vyhrát i po obdrženém bolestivém úderu na játra. Příkladem je dávný zápas mezi Scottem Smithem a Petem Sellem, z roku 2006 ve kterém Sell trefil Scotta přímo na játra a ten šel bolestí do předklonu. Sell se na něj vrhl v úmyslu jej ukončit, ale Scott v sobě našel sílu ještě na jednu ránu, kterou příliš zbrklého Sella knockoutoval.

Zdroje:  youtube - UFC

Nejnovější články