Kopačka na žebra a soupeř šel k zemi. Marcin Prachnio obrátil zápas dobře mířeným kopem na játra

Kopačka na žebra a soupeř šel k zemi. Marcin Prachnio obrátil zápas dobře mířeným kopem na játra zdroj: Getty Images

Marcin Prachnio po prvním kole sice prohrával, ale ve druhém kole poslechl své trenéry a svého soupeře vypnul tvrdým roundkickem.

Na turnaji UFC Vegas 30 jsme byli svědky skvělých zápasů i výkonů jednotlivých bojovníků. O jeden z nejlepších se postaral polsky bojovník Marcin Prachnio. Ten se v rámci polotěžké divize utkal s americkým soupeřem Issacem Villaneuvou a i přestože měl v první kole namále, dokázal zápas dotáhnout od vítězného konce.

Villanueva od začátku prvního kola zabral centrum oktagonu a začal Prachnia nahánět po kleci. Pustil na něj pár úderů a když viděl, že jeho soupeř má z jeho síly respekt, ještě přitvrdil a tvrdými háky na bradu jej dostal do problémů. Prachnio se zabalil do dvojáků a snažil se přestát bouři Villanuevových úderů, což se mu nakonec povedlo, ale zadarmo to nebylo a Prachniovo oko se zabarvilo do ruda.

Jeho soupeř byl naopak nabuzen počátečním úspěchem a nepřestával Prachnia nahánět a útočit na něj svými údery. Polský bojovník se ale po chvíli dokázal trochu srovnat a začal svému soupeři vracet údery. Několika lowkicky se Prachniovi podařilo pořádně zdemolovat Villanuevovu přední nohu a ten ke konci kola očividně kulhal. I tak se ale Villanuevovi podařilo zakončit první kolo ve velkém stylu a po zachycení Prachniova kopu jej úderem sundal na zem a u klece mu ještě rozdal několik tvrdých ran na cestu. Bylo z toho jasné kolo pro Američana.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený UFC News Alerts (@ufcnewsalerts)

Druhé kolo začalo znovu ostře a tentokrát byl větším agresorem polský bojovník. Trefil Villanuevu několika kopy na břicho a dobře kombinoval své údery na hlavu i na střed. Americký bojovník jakoby se nemohl dostat do tempa a prakticky ničím Prachnia neohrožoval. Tím dal svému soupeři čas na provedení rozhodujícího útoku. Z polského rohu se totiž ozval příkaz „southpaw“ a Prachnio bez váhání poslechl. Prohodil si střeh tak, aby měl levou nohu vzadu a mohl jí tak použít na silný kop na Villanuevova žebra. Provedl to skvěle a jeho tvrdý roundkick našel játra amerického soupeře, který se bolestí sesunul k zemi. Rozhodčí Herb Dean viděl, že pro Villanuevu zápas skončil, odehnal Prachnia, který se napřahoval k dodatečnému výprasku a zápas okamžitě ukončil.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený UFC_Tibet (@ufc_tibet)

Mnoho bojovníků potvrdí, že tvrdý úder na játra je jedna z nejbolestnějších zkušeností, kterou lze v ringu nebo v kleci zažít. Takový úder může způsobit krátkodobou paralýzu a je jedno, jak moc „tvrdý“ bojovník je, nebo jak velkou má vůli pokračovat. Je tomu tak proto, že játra jsou napojena na autonomní nervový systém a při jejich pohmoždění vyšlou tuto zprávu do mozku přes tzv. bludný nerv. To způsobí rapidní snížení srdečního rytmu a tedy i krevního tlaku. Aby si mozek zachoval vědomí a krev se do něj dostala i přes snížený krevní tlak, přinutí  tělo, aby se dostalo do vodorovné polohy. Proto se bojovníci po dobře trefené „játrovce“ sklánějí a jdou k zemi – nemají jinou možnost, protože jejich nervový systém jim to zkrátka přikáže. Výše zmíněný proces může trvat až několik sekund, než dojde k odpovídající reakci, což je také důvodem, proč občas chvíli trvá, než si bojovník „uvědomí“, že dostal pořádnou ránu na játra a než se odebere k zemi.

Marcin Prachnio každopádně předvedl skvělý výkon. Po prohraném prvním kole zachoval chladnou hlavu a dokázal vyřadit svého soupeře jedním dobře mířeným kopem. Tento obrat zápasu neunikl ani pozornosti UFC a Prachnio za něj dostal bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články