Komentátor Dan Hardy se pustil do rozhodčího Herba Deana, ten s kritikou nesouhlasí

Komentátor Dan Hardy se pustil do rozhodčího Herba Deana, ten s kritikou nesouhlasí zdroj: Profimedia

Komentátorům a bývalým bojovníkům Hardymu a Felderovi se nelíbilo, že rozhodčí Herb Dean neukončil zápas a nechal bojovníka zbytečně dostávat další údery.

MMA rozhodčí mají tvrdý chleba. Když ukončí zápas příliš brzy, čelí kritice, když ale s rozhodnutím otálejí, jde v MMA někdy doslova o život. Přístup rozhodčích se liší také podle státu, kde se bojuje. Na Bojovém ostrově to občas nechávali zajít až za hranu. Vzpomeňme třeba na José Alda, kterého Petr Yan až zbytečně dlouho demoloval na zemi.

Herb Dean sice patří mezi nejzkušenější MMA rozhodčí na světě, ale rozhodně to neznamená, že by se mu tím pádem kontroverzní rozhodnutí vyhýbaly. Tentokrát to odskákal Jai Herbert. Jeho soupeř Francisco Trinaldo ho zadním capákem poslal tvrdě k zemi. Zvedl sice instinktivně ruku, ale bylo zřejmé, že se už nedokáže efektivně bránit. "Parádní knockout!" křičel hned komentátor Dan Hardy. Tohle bylo zkrátka ukázkové "walk-off" KO.

Trinaldo se nad svým padlým soupeřem zastavil a s napřaženou rukou chvíli čekal, že rozhodčí zápas ukončí, protože moc dobře věděl, že soupeře poslal tvrdou ranou doslova do jiné časoprostorové dimenze. Sudí byl však jiného názoru a nedal Trinaldovi jinou možnost, než pokračovat. Z bezprostřední blízkosti pak sledoval, jak Herbert dostává 4 další zbytečné údery. "Ještě není konec!" poznamenal jeden z komentátorů. Jeho kolegu Dana Hardyho to ale vytočilo: "Co to je?! Ukonči ten zápas!" křičel naštvaně.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fights.cz (@fights.cz),Čec 27, 2020 v 1:02 PDT

Hardy, který byl sám v minulosti bojovníkem, nehodlal celou situaci nechat jen tak. Po zápase si tedy sundal sluchátka s mikrofonem a šel rozhodčímu připomenout, ať dělá svou práci. Za to si sám od některých fanoušků vysloužil kritiku. 

"Pokud chápete, co všechno to stojí, abyste se sem dostali, pak rozumíte, proč jsem se tak rozvášnil, když jsem viděl nechráněného bojovníka. Není to poprvé, co se to stalo, a dvakrát během jednoho večera, to už je podle mého názoru čistá nedbalost.

Práce rozhodčích je důležitější než kohokoliv jiného v hale. Je jejich povinností chránit bojovníky, aby nebyli vážně zraněni ve chvíli, kdy se nemůžou bránit sami.

Vy tam v oktagonu možná vidíte jen UFC bojovníky, ale já vidím kamarády, týmové kolegy, syny, dcery, matky a otce, kteří soutěží ve sportu, který milují.

Když udělám chybu já, vypadám v televizi hloupě. Když ale udělá chybu rozhodčí, jsou lidi ponecháni zranitelní a může to dopadnout špatně. Může jim to změnit život a my všichni máme doma někoho, kdo nás miluje a chce nás zpátky v jednom kuse."

S Hardym souhlasil také další bojovník-komentátor - Paul Felder. "Je mi jedno, jestli do konce zbývá jedna vteřina, když je natvrdo knockoutovaný. Podívejte se na ten zápas znovu a sledujte jeho ruce. Jen proto, že tohle dělá, v bezvědomí, neznamená, že se brání úderům. Pokud nad tebou Trinaldo 3 vteřiny stojí bez úderu a ty se nehýbeš, tak jsi prostě mimo." Při sledování opakovaných záběrů si "Irský drak" ještě sarkasticky přisadil: "On se opravdu brání. Bojuje tam o život. Dostal údery, které dostat nemusel."

Herb Dean ale odmítá připustit chybu na své straně. Zveřejnil tedy video, kde své rozhodnutí obhajuje, nešlo podle něj o pochybení. Naopak vyčítá Hardymu, že není možné, aby na něj během zápasu pokřikoval, ať to ukončí. To podle něj může udělat jedině lékař nebo trenéři bojovníka. UFC bude tedy pravděpodobně muset celý incident prošetřit.

Zdroje:  mmafighting.com , mmamania.com

Nejnovější články