Král odchází, UFC bude muset hledat nového vládce polotěžké váhy. Procházka na dohled titulového zápasu?

Král odchází, UFC bude muset hledat nového vládce polotěžké váhy. Procházka na dohled titulového zápasu? Jon Jones - Thiago Santos, UFC 239 | zdroj: Profimedia

Škatulata hejbejte se, i tak by se dala nazvat situace v polotěžké divizi po odchodu dlouholetého šampiona Jona Jonase.

Jon Jones, podle mnohých nejlepší bojovník na světe, pěkně zamotal hlavy svým fanouškům. O víkendu bedlivě sledoval bitvu Miocice s Cormierem a na Twitteru hned hlásil, ať si na něj dávají těžké váhy pozor. O pár dní později napsal, že si volal se zástupci UFC a vzdává se svého titulu v polotěžké váze. Dvojznačné vyjádření se dalo číst i tak, že končí kariéru nebo plánuje dlouhou pauzu. Jon ale záhy vysvětlil, že se opravdu pouze chystá o váhu výš.

Jeden z fanoušků se ho na Twitteru hned zeptal, jestli nechtěl raději vládnout dvěma divizím naráz. "Byla by to sranda, ale viděl jsi, jak velcí jsou chlapi v mé rodině? Opravdu věřím, že nabrání trochu extra váhy mi pomůže naplnit můj pravý genetický/atletický potenciál."

Dominick Reyes vs Jon Jones zdroj: Profimedia

Jiní fanoušci si Jonese dobírají, že o váhu výš utíká, aby se vyhnul odvetě s Dominickem Reyesem, který ho v posledním zápase pořádně potrápil a podle mnohých, včetně Dany Whitea, měl vyhrát. Bodoví rozhodčí to však viděli jinak a "Devastator" musel zkousnout první porážku kariéry. Do té doby totiž demoloval všechny, kteří se mu postavili do cesty. Většina soupeřů padla v prvním kole, včetně třeba Jeremy Kimballa či bývalého šampiona střední váhy Chrise Weidmana.

Podle zahraničních zdrojů by měl právě #1 Reyes dostat 26. září na UFC 253 možnost zabojovat o uvolněný titul. Proti němu se postaví #3 Jan Blachowicz, který ale bude jasným outsiderem. Má sice aktuálně 3 výhry v řadě, avšak v minulosti padl například v Praze v souboji s Thiago Santosem a nestačil ani na Alexandera Gustafssona. Polský zástupce má sice tvrdé údery a může dobře trefit, ale v postoji by měl tahat za kratší konec.Na svém kontě má ale celkem dost vítězství díky submisím a pokud dokáže boj přenést na zem, mohl by překvapit.

blachowicz santos Jan Blachowicz - Thiago Santos, UFC Prague | zdroj: Profimedia

Zároveň se 12. září odehraje další důležitý zápas, který ovlivní další dění v light heavyweight divizi. #2 Thiago Santos se utká s #4 Gloverem Texeirou a ze zápasu s největší pravděpodobností vzejde další titulový vyzyvatel. 

Odchod Jonese znamená dobrou zprávu také pro české fanoušky. Jiří Procházka by totiž měl v žebříčku poskočit a příčku výš na krásné páté místo. Teď už teoreticky může stačit jedna pěkná výhra a zástupce brněnského Jetsaam gymu by se mohl dostat na dohled titulovému zápasu.

Jiri Procházka zdroj: Profimedia

Zdroje:  ESPN , mmamania.com

Nejnovější články