Královna je mrtvá, ať žije královna, ženská slámová divize UFC je nesmiřitelné místo

Královna je mrtvá, ať žije královna, ženská slámová divize UFC je nesmiřitelné místo zdroj: Profimedia

Nejnapínavější a nejkvalitnější zápasy teď nabízí překvapivě ženská „slámovka“

O víkendu si k překvapení všech vzala mistrovský pás Číňanka Weili Zhang, která se tak stala první čínskou šampionkou. Potvrdila tak trend, který můžeme v ženské slámové divizi pozorovat už nějakou dobu – je zde řada skvělých bojovnic a ženy, které by v jiné váze byly dominantní tady padají při soubojích s hladovými sokyněmi. Angličtina má pro podobné místo: „Shark tank“ tedy nádrž se žraloky.

Dana White kdysi řekl, že ženská MMA v UFC nikdy nebude. Pak jej šampionka Ronda Rousey v bantamu přesvědčila o opaku. Ale málokdo čekal, že v roce 2019 budou ty nejlepší a nejnapínavější zápasy v UFC probíhat ve slámové divizi, tedy v soutěži, kde soupeří ženy do 52 kilogramů. Jediná divize, která je na tom podobně s množstvím skvělých fighterů je mužská lehká.

Koncem roku 2014 se první mistryní slámové váhy stala Carla Esparza, když uškrtila tehdy naprosto nezkušenou a mladičkou Rose Namajunas. Dodnes si pak pamatuji, když proti Esparze v březnu 2015 nastupovala vyhublá, šlachovitá Polka s pro Američany nevyslovitelným jménem – Joanna Jedrzejczyk. Polka byla u bookmakerů outisderkou, ale veteránka Muay Thai a kickboxerských turnajů Esparzu doslova rozebrala na kusy. Tak začala vláda Joanny a také nárůst obliby slámové divize.

Joanna Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Joanna Šampionka

Joanna, zprvu nemotorná kvůli jazykovým problémům, se stále víc prodírala do záře reflektorů a na své cestě za sebou nechávala poražené bojovnice, které představovaly starou podobu ženského MMA. Jessica Penne, Valérie Létorneau a nakonec i nemesis Joanny Brazilka Claudia Gadelha se musely sklonit před jejím umem. Jenže, zatímco ona dominovala svým brilantním postojem, kdy lámala rekordy v počtu kopů v zápase a zdálo se, že je nedotknutelná, dorůstala další generace bojovnic. Univerzálních, s profesionálním tréninkovým zázemím a velkým hladem po úspěchu.

V té době ještě ale ve slámové divizi vítězil postoj a případně rvavý duch. Další polská kickboxerka Karolina Kowalkiewicz prosvištěla divizí a v největším překvapení své kariéry v klinči zničila Rose Namajunas, která se vrátila k rýsovacímu prknu a byla na cestě za bojem o titul. Karolina se dočkala šance na titul a byla první, kdo při obhajobě dostal Joannu do větších problémů, ale nakonec tento polský duel vyhrála Jedrzejczyk a vypadala nezastavitelně. Jenže jako by symbolicky, s tím, jak porazila svou krajanku, se schylovalo k soumraku ryzích kickboxerek.

Žebříčkem se prokousala Jéssica Andrade, tvrdá Brazilka, která pravidelně ukončovala zápasy, a to i v bantamu, odkud přešla do slámové. Žena s přezdívkou Beranidlo mohla Joannu knockoutovat, ale Polka ji skvěle držela daleko od sebe a během pěti kol nedala agresivní soupeřce šanci. Takže když se k ní jako další vyzývatelka dostala Rose Namajunas, ta Rose Namajunas, která v boji o post první šampiony prohrála s Esparzou, bylo všem jasné, jak zápas dopadne. Zakřiknutá Američanka nemá proti Joanně Šampionce šanci.

Jessica Andrade Jéssica Andrade - Joanna Jedrzejczyk, UFC 211 | zdroj: Profimedia

Je mi tě líto

Jenže, tohle nebyla stejná Rose Namajunas jako v roce 2014. Píše se rok 2017. Rose už nemá bohatou hřívu blonďatých vlasů, ale místo toho je známá tím, že chodí na ježka, protože jí vlasy vadily v boji. Místo neohrabaných přechodů teď exceluje v postoji, její práce nohou je ohromující a nemá problém přejít vmžiku z postoje do útoku na zemi. Zatímco Joanna se staví do světla jako hvězda, kterou nic neohrozí, dívka s litevskými kořeny, která trpí depresemi a je silně introvertní, jen opakuje, že se soustředí na zápas. Když ji Polka provokuje a uráží, Namajunas jen ucedí, že je jí Joanny líto.

4. listopadu 2017 pak Joannu knockoutuje v třetí minutě prvního kola. Skoro tři roky neporažená Polka je v šoku, stejně jako zbytek světa a okamžitě se hlásí o odvetu, přičemž prohlašuje, že šlo o náhodu a vlastně neprohrála. V tu chvíli se ale už voda ve slámové divizi jen víří žraločími ploutvemi. Další sezóna reality show The Ultimatw Fighter přinesla své ovoce v podobě nové várky bojovnic v čele se zápasnicí Tatianou Suarez. V octagonu znovu našla svou jistotu sympatická karatistka Michelle Waterson, stejně jako třiatřicetiletá veteránka Nina Ansaroff. Jéssica Andrade má na kontě další výhru a hlásí se o svou šanci.

Tu nakonec ale opět dostává Joanna. V nádherné pětikolové bitvě prohrává s Rose Namajunas na body a definitivně tak potvrzuje, že první zápas nebyla náhoda. UFC by z Namajunas rádo udělalo hvězdu, ale psychicky křehká, introvertní dívka nemá ráda všechen mediální vzruch kolem pozice šampiona a drží se raději v ústraní. Kromě UFC to ale nikomu nevadí, protože její výkony v kleci jsou excelentní. Potvrzuje to i proti Jéssice Andrade, která se sérií tří výher dostala opět do boje o titul.

Rose Namajunas zdroj: Profimedia

Namajunas si z Andrade dělá první kolo doslova boxovací pytel, předvádí nejlepší výkon své kariéry. „Beranidlo“ se nedokáže prosadit postojem, a tak zkusí nastoupit do klinče a zoufale hledá cestu, jak na Namajunas vyzrát. Ta nasazuje v klinči pokus o kimuru… a neskutečně silná Brazilka ji zvedá a jediným brutálním hodem o zem ji posílá do bezvědomí. Žraloci z krve ve své nádrží šílí a šampionský pás opět mění svou majitelku. Namajunas nepomohla veškerá jejích technika a skvělý plán, jediná chyba, jediných pár vteřin, kdy příliš dlouho držela pokus o kimuru, znamenaly její prohru a korunovaci nové královny, akční bojovnice Jéssicy Andrade.

Nikdo nemohl říct, že by úspěch Andrade byl nezasloužený. Tvrdá a sympatická dříčka má skvělou fyzičku a když není ve všech oblastech technicky brilantní, dobře pracuje se svými přednostmi. Zdá se, že ji čeká dlouhá vláda a to i proto, že pro její první obhajobu nejsou soupeřky. Joanna si odskočila bojovat o titul do muší divize, kde prohrála v Valentinou Shevchenko – s třemi prohrami v řadě nemůže bojovat o titul. Michelle Waterson se žene na vítězné vlně a možná ona Andrade vyzve, ale je v žebříčku až osmá. Další soupeřky Andrade buď porazila nebo mají zápas.

Waterson Namajunas zdroj: Profimedia

Čínská formalita

Ale UFC vidí šanci. Nadějná čínská bojovnice Weili Zhang je doposud neporažená, a i když proti sobě neměla tak tvrdou konkurenci, je v žebříčku před Waterson. Co bude lepšího pro chystaný turnaj v Číně, než boj místní fighterky o titul? Pokud prohraje, což skoro všichni čekají, moc jí to neublíží a pak už bude jasné, zda bude připravená Joanna nebo Suarez či Nina Ansaroff. Čínský turnaj není obsazením moc kvalitní, ale titulový zápas mu dodá lesk.

S výhrou Andrade tak počítají skoro všichni… kromě Weili Zhang. Vyšší bojovnice nastoupí do zápasu stejně agresivně jako Andrade a jako první trefuje. Nasazuje Brazilce thai klinč, zasype ji lokty, přidá kolena a svět má první čínskou šampionku UFC. Královna padla, ať žije nová královna! Raduje se i UFC, které tím může neskutečně nastartovat čínský trh.

Jene pozor… žraloci už krouží. Michelle Waterson se utká o pravděpodobnou titulovou šanci s Joannou Jedrzejczyk. Tatiana Suarez skolila Ninu Ansaroff a její zápas se zdá být nezastavitelný. Dvojnásobná medailistka z mistrovství světa v zápasu měla jet v roce 2012 na olympiádu, kdy ji při vyšetření po zranění našli nádor hrtanu. Rakovinu porazila a v roce 2014 začala s MMA. V roce 2016 se stala vítězkou The Ultimate Fightera a dostala se do UFC. Zde získala čtyři drtivá vítězství. Jediné kolo, kdy vypadala, že neví jak dál, nastalo v třetím kole s Ansaroff a ukázalo se, že za tím bylo bolestivé zranění krku, které jí znemožnilo efektivně využívat její hlavní zbraň – zápas.

Tatiana Suarez zdroj: Profimedia

Waterson, Jedrzejczyk, Suarez a časem i Andrade si brousí zuby na titul a Weili Zhang bude muset všechny tyto skvělé soupeřky dříve či později porazit. Navíc, Rose Namajunas, pokud neskončí, časem ukončí svůj čas na odpočinek, a kromě toho se v divizi objevují další nadějná jména. Ansaroff se nenechá prohrou odradit. Mladá Mexičanka Alexa Grasso získává další a další vítězství a s každým zápasem vypadá lépe. Porážku doposud nepoznala Brazilka Marina Rodriguez a kdo ví, třeba se rozhodne sestoupit i královna muší váhy Valentina Shevchenko.

Sledujte ženskou slámovou divizi v UFC. Jinde nenajdete tolik talentu, tolik specifických stylů, skvělé techniky a totální nevypočitatelnosti. Tohle je zlatý věk ženské MMA v UFC.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články