"Kyrgyzskou střelu" Shevchenko bude o víkendu čekat těžká zkouška v podobě neústupné Brazilky

"Kyrgyzskou střelu" Shevchenko bude o víkendu čekat těžká zkouška v podobě neústupné Brazilky Valentina Shevchenko - Jessica Andrade | zdroj: Getty Images

Šampionka muší váhy Valentina Shevchenko bude obhajovat svůj titul na turnaji UFC 261 proti Jessice Andrade.

Už o víkendu odstartuje v americkém Jacksonvillu jeden z největších UFC turnajů letošního roku, na kterém se uskuteční hned tři titulové zápasy. My se dnes podíváme na duel mezi šampionkou muší váhy Valentinou Shevchenko a její vyzyvatelkou Jessicou Andrade.

Andrade patří v domovské Brazílii k nejoblíbenějším bojovnicím. A to po právu. Tato skvělá univerzálka si pro vítězství chodí nesmlouvavým buldočím stylem a je jí jedno, zda soupeřku ukončí v postoji nebo na zemi. I díky tomu zvládla v roce 2018 pomocí enormně tvrdého slamu získat titulový pás v slámové váze nad Rose Namajunas.

Na tomto trůnu však dlouho nevydržela a přišlo pro ni nejtěžší období. Hned v první obhajobě totiž narazila na čínskou mlátičku Weili Zhang, která předvedla frenetický striking a brazilské bojovnici nedovolila prakticky vůbec nic. Hotovo bylo za pouhých dvaačtyřicet sekund. Když navíc Andrade po dlouhé pauze prohrála i s Namajunas, rozhodla se pro změnu.

Shazování do ženské nejlehčí váhové divize totiž pro ni bylo enormně vyčerpávající, a proto se rozhodla pro přesun do muší váhy. A vypadá to, že tato volba byla správnou. Hned v prvním zápase proti Katlyn Chookagian totiž ukázala Andrade opět skvělou formu a díky TKO na konci prvního kola slavila zasloužené vítězství, kterým si zajistila další titulový zápas.

Andrade zjistila, že jí nejvíce nakopává, když jí lidé nefavorizují, což by jí mohlo pomoci i v nadcházejícím duelu. „Nejvíce mě motivuje, když mi lidé nevěří anebo si myslí, že je můj soupeř lepší a neočekávají, že něco dokážu,“ řekla Jessica v rozhovoru pro SCMP MMA. „Věřím, že tohle a to, že Shevchenko nedám žádný prostor, pro mě bude fungovat nejlépe.“

Shevchenko se do „mušky“ vrátila v roce 2018 po těsné prohře s Amandou Nunes v souboji o titul bantamové divize a bylo to nejlepší rozhodnutí jaké mohla udělat. Ještě v tom samém roce totiž „Kyrgyzská střela“ připravila o pás tehdejší šampionku Joannu Jedrzejczyk a od té doby ho zvládá dominantním způsobem obhajovat.

Není proto divu, že má tato excelentní strikera, ze které se vyvinula poměrně komplexní bojovnice, momentálně šest výher v řadě a zatím nenašla konkurentku, která by jí obhajobu výraznějším způsobem ztížila. I tak se Shevchenko snaží stát nohama na zemi. Ke všem soupeřkám drží velký respekt a v přípravě nevypustí ani vteřinu.

Podle mnohých expertů by pro ni nyní mohla být navíc Andrade po dlouhé době opravdu těžkou zkouškou. Nad tím se ale Shevchenko snaží nepřemýšlet a chce se soustředit především na sebe, což prozradila také v nedávném rozhovoru pro ESPN.

„Na takové věci vám budu schopná odpovědět po zápase,“ řekla Valentina. „Dokud něco neotestuješ a nevyzkoušíš, tak to nemůžeš říct přesně. S jistotou můžu říct, že se na každý souboj a na každou oponentku připravuji se vší pozorností, abych byla silná a úspěšná. Jsem připravena vyhrát i tenhle zápas a obhájit šampionský pás.“

Zda bude Shevchenko nadále právoplatnou královnou muší váhy, anebo jí na jejím trůnu vystřídá Andrade se dozvíme už tento víkend na turnaji UFC 261. Hlavní karta, na které se o titul porvou také Weili Zhang s Rose Namajunas a Kamaru Usman s Jorge Masvidalem, začíná v neděli ve 4 hodiny ráno a my vám jako vždy přineseme aktuální reportáže.

Zdroje:  SCMP , ESPN

Nejnovější články