Legenda Alistair Overeem se utká s Waltem Harrisem, kterého postihla rodinná tragédie

Legenda Alistair Overeem se utká s Waltem Harrisem, kterého postihla rodinná tragédie zdroj: Profimedia

Hlavní zápas na UFC Fight Night 172 bude mít velice zvláštní atmosféru.

 

Už za pár hodin budeme svědky dalšího turnaje UFC Fight Night 172, ve kterém se v rámci hlavního zápasu večera utká veterán a legenda Alistair Overeem proti Waltu Harrisovi.

Alistaira Overeema (45-18) asi není ani potřeba představovat. Do svého prvního profesionálního MMA zápasu nastoupil před 21 lety a za tu dobu se stal legendou. Jeho zápas proti Harrisovi bude už 65. v pořadí, což je opravdu úctyhodný počet a řadí jej mezi nejzkušenější zápasníky v UFC.

Overeem získal šampionské tituly ve Strikeforce, DREAM a dokonce se v roce 2010 stal i K-1 šampionem. Jediný titul, který mu chybí, je ten nejprestižnější, z UFC. A ani tomu nebyl daleko. V roce 2016 bojoval o šampionský titul v UFC se Stipe Miocicem, kterého dokázal trefit svým zadním direktem a pořádně otřeseného jej srazil na zem. Miocic se ale dokázal zregenerovat a nakonec to byl Overeem, který následně podlehl Miocicovým tvrdým ranám na zemi.

Od té doby se stále drží mezi top 10 zápasníky (v současnosti na 8. příčce), ale v současné době na titul moc pomýšlet nemůže. Jeho poslední prohra proti Jairzinhovi Rozenstruikovi byla docela smolná, protože i přestože celý zápas vedl, v posledních vteřinách zápasu Rozenstruik Overeema sejmul svým pravým hákem a rozhodčí zápas (dost kontroverzně) ukončil.

 

Walt Harris (13-7) je zápasník, který střídá prohry s výhrami, ale poslední dva zápasy vyhrál docela přesvědčivě. Alexeye Oleinika i Sergeye Spivaka dokázal knockoutovat a ještě si u obou připsal bonus za výkon večera. Teď drží devátou příčku a v případě výhry by se vyhoupl nad Overeema.

Pro Walta Harrise má však tento zápas mnohem větší význam. Je to poprvé, co se ukáže v oktagonu po rodinné tragédii, která se přihodila letos na podzim. Waltova nevlastní dcera byla totiž unesena a zavražděna a Walt to zcela pochopitelně nesl velice těžce. Vrah byl nakonec dopaden a Walt měl co dělat, aby se udržel a nevzal spravedlnost do vlastních rukou:

„Chtěl jsem ho zabít. Budu upřímný. Musel jsem se strašně ovládat, abych na něj neskočil,“ řekl Walt o situaci, kdy u soudu spatřil vraha své dcery. Teď se vrátí do oktagonu a chce vybojovat vítězství pro svou dceru.

 

Oba borci spoléhají především na svůj striking a tak je pravděpodobné, že uvidíme atraktivní bitvu v postoji.

Overeem má zkušeností na rozdávání, ale jeho výkon dost často pokazí jeho nedostatečná obrana a skleněná brada, což není úplně nejšťastnější kombinace. Antonio „Bigfoot“ Silva, který jej před několika lety knockoutoval o něm řekl, že „Když útočí, je to lev. Ale když se brání, je to malé kotě“. To je na Alistairův styl boje docela příznačné a pokud toho bude umět Harris využít, má šanci Overeema porazit. Pokud jej však nechá rozjet, bude to pravděpodobně Overeem, který jej svými tvrdými údery přejede.

Otázka také je, jestli je Walt Harris po tragédii, která se jeho rodině přihodila, v psychické pohodě. Protože v MMA platí, více než v jiných sportech, že nejdůležitější je mentální nastavení do zápasu. Jestli však bude Harris umět svůj smutek a hněv přetavit do agresivity a síly, tak se má Overeem na co těšit. A my taky.

Hlavní karta UFC Fight Night 172 začíná už v neděli od 3 hodin ráno a my vám samozřejmě dopřejeme okamžité reporty ze zápasů.

Zdroje:  UFC , Essentially Sports

Nejnovější články