Legenda končí. „Už to nemiluju, bude ze mě filmová hvězda,“ prohlásil "Cowboy" a nechal rukavice ležet v oktagonu

Legenda končí. „Už to nemiluju, bude ze mě filmová hvězda,“ prohlásil "Cowboy" a nechal rukavice ležet v oktagonu Donald Cerrone pověsil po porážce od Jima Millera své rukavice na hřebík. | zdroj: Getty Images

Donald Cerrone o víkendu zakončil svou bohatou kariéru a po porážce od Jima Millera pověsil rukavice na hřebík.

Každá jízda musí jednou skončit a pro legendárního bojovníka Donalda „Cowboye“ Cerroneho se tak stalo na turnaji UFC 276. Tam se ve svém 55. zápase v kariéře a ve 38. zápase pod vlajkou UFC střetl s další legendou Jimem Millerem. Po porážce oznámil odchod do sportovního důchodu.

Cerrone se s Millerem utkal už před 8 lety, tehdy vyhrál ve druhém kole na KO Cowboy a bylo jasné, že Miller mu chce porážku oplatit. Navíc se jednalo o přímý souboj o rekord v celkovém počtu vítězství v UFC, kdy Miller, Cerrone a Andrei Arlovski měli na kontě shodně 23 výher.

Miller ale vítězný odchod do důchodu Cowboyovi nedopřál a po vyrovnaném prvním kole mu oplatil porážku, když jej ve druhém kole uškrtil prvotřídní gilotinou a vzal si rekord pro nejvíce výher v UFC pro sebe. Zároveň to byl také jeho 40. zápas v UFC.

Po vyhlášení zápasu si začal Cowboy sundávat rukavice, což neuniklo pozornosti komentátorovi Joe Roganovi, který se právě chystal vyzpovídat oba bojovníky. „Opravdu to děláš?“ zeptal se Rogan, který tušil, co toto gesto znamená. Cowboy přikývl, sundal si rukavice a položil je na zem do svého klobouku.

„Už to nemiluju, bude ze mě filmová hvězda,“ řekl s úsměvem 39letý Cerrone. „Je na čase jít do důchodu, tohle je skvělá akce, vyprodaná hala, Las Vegas, mluvím tu s tebou, mám tu své syny… byla to pořádná kariéra, doufám, že jednoho dne budu v síni slávy… Díky moc UFC!“ řekl emotivně legendární Cowboy.

S gratulacemi k dlouhé a úspěšné kariéře se přidal taky Jim Miller: „Je těžké teď po tomhle něco říkat. Donald je legenda, je to chlap, ke kterému vzhlížím a jsem jeho fanoušek. Bude nám chybět. Chtěl jsem dostat tu příležitost sdílet s ním oktagon, protože jsem věděl, že to bude speciální. Tahle čísla (dohromady odbojovaných zápasů a vítězství) už nikdy neuvidíte. Ale jo, jsem rád, že jsem vyhrál. Cítím se dobře, tohle byl můj 40. zápas v UFC, což je více, než se dá pomalu spočítat.“

Na tiskové konferenci se Donald přiznal, že svůj odchod do důchodu plánoval už delší dobu: „Věděl jsem to už od ledna, když jsme začali trénovat, že tohle bude můj poslední zápas, ať už jsem vám říkal cokoliv. A pamatuju si, že Joe říkal mediálnímu týmu, ať se mě na důchod neptají. Ale já jsem jim řekl, že udělám 50 zápasů (pod společností Zuffa), ale když jsem dneska prohrál, řekl jsem si, že tohle už je konec a že odejdu."

Smutně ale Cowboy neodcházel a prozradil, že sportovní důchod je pro něj vlastně úleva. „Cítím tu největší úlevu, jakou jsem kdy v životě zažil," řekl Cerrone. "Něco jako: 'Wow, skončili jsme'. Teď už se můžeme vrhnout na další kapitolu. Ale já se vrátím. Budu se chodit dívat na zápasy, povídat si s mladou generací o všech věcech, které jsem měl, chtěl, mohl, měl udělat, a možná mě to za dva roky začne svrbět. Kdo ví? Ale v nejbližší době? To ani omylem. Jdu natáčet nějaké filmy. Mám závodní auta, se kterými musím příští víkend závodit. Sedneme do závodního auta a půjdeme závodit a s manželkou pojedeme do domu u jezera."

Zároveň se Cerrone přiznal, že do důchodu odchází pozdě a měl to udělat dřív. O tom, že na této úvaze něco opravdu bude, svědčí také jeho sestupná výkonnost, kdy ze sedmi posledních zápasů nevyhrál ani jeden. Cowboy nakonec řekl, že motivace a touha vyhrávat u něj zhasla před zápasem s Conorem McGregorem: „Předtím, než jsem bojoval s McGregorem, věděl jsem, že je to blízko (odchod do důchodu). A po McGregorovi jsem vzal ještě další zápas a šel jsem prostě dál. Neužíval jsem si to, už jsem to nemiloval. Věděl jsem, že už to přichází a jenom jsem potřeboval vybrat správný čas. Dal jsem si dlouhou pauzu a pak jsem zavolal svému agentovi, ať mi sežene zápas a věděl jsem, že to bude ten poslední. Lituju jedině toho, že jsem tohle (odchod do důchodu) neudělal dřív.“

Donald Cerrone byl v UFC od roku 2011 a za tu dobu tam odbojoval 38 zápasů s těmi nejlepšími bojovníky. Přestože sám nikdy nedosáhl na šampionský titul, jeho atraktivní bojový styl i charisma mimo oktagon mu získaly spoustu fanoušků a byl jedním z nejoblíbenějších bojovníků v organizaci.

Byl známý tím, že mu nedělalo problém vzít zápasy doslova na poslední chvíli proti jakémukoliv soupeři a také tím, že zápasil i šestkrát za rok. V UFC drží druhé místo v počtu nejvíce vítězství (23), druhé místo v počtu nejvíce ukončení (16), první místo (spolu s Charlesem Oliveirou) za nejvíce pozápasových bonusů (18) a první místo za nejvíce knockdownů v historii UFC (20).

Za 16 let sportovní kariéry bojovníka MMA si odnesl 36 vítězství a 17 porážek a jeho zápasy bavily v podstatě pokaždé, když vlezl do klece. My mu přejeme hezký sportovní důchod a hodně štěstí ve filmové kariéře. Adios Cowboy!

Nejnovější články