Leon Edwards se po dlouhé pauze konečně vrací do boje, pokud vyhraje ve velkém stylu, půjde příště o titul

Leon Edwards se po dlouhé pauze konečně vrací do boje, pokud vyhraje ve velkém stylu, půjde příště o titul zdroj: Profimedia

Leon Edwards se konečně dočkal a o víkendu nastoupí v hlavním zápase UFC proti Belalu Muhammadovi.

Víkend už je za dveřmi a nás tak čeká další UFC turnaj, tentokráte s podtitulem Vegas 21. My se v tomto článku zaměříme na hlavní zápas, ve kterém nás čeká souboj trojky welterové váhy Leona Edwardse proti třináctce Belalu Muhammadovi.

Britský bojovník s jamajskými kořeny Edwards se konečně po dlouhé době dočká návratu do klece. Naposledy totiž bojoval v červenci 2019, kdy po pětikolové bitvě na body porazil Rafaela dos Anjose, čímž získal osmé vítězství v řadě. Poté začalo pro Leona velice frustrující období, kdy mu odpadlo hned několik domluvených zápasů.

Za vše mohla pandemie covidu-19, kvůli které se nejdříve na konci března loňského roku zrušil turnaj UFC v Londýně, na němž měl Edwards nastoupit proti bývalému šampionovi Tyronu Woodleymu. Následně se mu ani na třikrát nepodařilo domluvit souboj s vycházející hvězdou Khamzatem Chimaevem. Vše totiž vygradovalo až do takové fáze, kdy dagestánský bojovník před měsícem kvůli následkům koronaviru ukončil kariéru, což si ale po telefonickém hovoru s dikátorem Kadyrovem musel rozmyslet.

Edwardse, který platí za slušného univerzála, jemuž nedělá problémy ukončovat soupeře jak v postoji, tak na zemi, nakonec zachránil právě Muhammed, který nabídku přijal i přes to, že naposledy bojoval v polovině února a na přípravu mu moc času nezbývalo. Leon nakonec na tuto možnost přistoupil s relativním povděkem, protože věří, že výhrou dokáže, že stále patří k nejlepším ve welteru a zaslouží si tak titulový zápas. To koneckonců potvrdil i Dana White, tedy pokud Leon vyhraje ve velkém stylu.

„Jsem jediný člověk že špičky žebříčku, který nabízí zápasy chlapům mimo pětku,“ řekl Edwards tento týden na předzápasové tiskové konferenci. „Všichni ostatní sedí na svém čísle a požadují odpovídající soupeře. Jsem ten, komu bylo nabídnuto bojovat s Khamzatem a Belalem.“

„Jsem jediný člověk, který podstupuje takové riziko, ale vše se vyplatí. Věřím totiž, že jsem světové číslo jedna. Na čísle dva nebo tři nezáleží. Opravdu věřím, že jsem nejlepší na světě a dokážu vám to.“

Muhammad ale může být poměrně těžký soupeř. Na začátku článku jsme sice zmínili, že se v žebříčku nachází až na třinácté příčce, ale to je v tomto případě trochu matoucí informace, která úplně nevystihuje jeho formu. Tento zkušený americký bojovník totiž v UFC působí už od roku 2016 a z posledních devíti zápasu zaznamenal pouhou jednu jedinou porážku.

Je však poměrně často kritizovaný za svůj styl. Muhammad totiž do soubojů nechodí po hlavě. Své soupeře v postoji a z dostatečné vzdálenosti pomalu rozebírá. Sází také na skvělé kardio a hodně tvrdou bradu. I proto většinu vítězství ve své kariéře vybojoval až na body, což z něj nedělá zrovna dvakrát atraktivního bojovníka, efektivní však jeho styl rozhodně je.

Jeho fyzický fond byl také jedním z rozhodujících faktorů, proč vzal zápas s Edwardsem, protože bude bojovat podruhé za měsíc (naposledy porazil 13. února na body Dhiega Limu). A Muhammad tuší, že musí předvést něco extra, protože v tomto duelu jde opravdu o hodně. On je podle svých slov na takový výkon připraven.

„Budu bojovat v hlavním zápase proti světové trojce, o které Dana White řekl, že by mohla příště bojovat o titul,“ řekl Muhammad na tiskové konferenci. „Půjdu tam a ten titulový zápas mu vezmu. Bude to fight, jaký fanoušci chtějí a já předvedu takový výkon, na který lidé nezapomenou.“

Zda Edwards naváže po dlouhé pauze na svou vítěznou sérii nebo mu Muhammad zatopí a připraví ho o pozici trojky, se dozvíme už v neděli. Hlavní karta začíná ve 2 hodiny ráno a souboj těchto borců přijde na řadu mezi 4. a 5. hodinou.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články