Lepší odchod do důchodu si ani nemohl přát, Robbie Lawler se rozloučil expresním KO

Lepší odchod do důchodu si ani nemohl přát, Robbie Lawler se rozloučil expresním KO Rozlučka Robbiemu Lawlerovi vyšla na jedničku s hvězdičkou | zdroj: Profimedia

Psal se rok 2001, když Američan Robbie Lawler vstoupil mezi profesionální zápasníky a ničil jednoho soupeře za druhým. Dnes po více než dvou dekádách bojování ukončil kariéru. A bylo to ve velkém stylu.

Když se na počátku milénia na bojové scéně objevil Robbie "Ruthless" Lawler, brzy si vydobyl pověst nemilosrdného rváče, který do klece chodí pro co nejrychlejší KO. Po čtyřech rychlých vítězstvích naskočil do UFC, kde nakonec při své první štaci absolvoval 7 zápasů s bilancí 4 vítězství a 3 porážky. 

Lawler se následně přes menší organizace dostal až do japonské PRIDE a do americké STRIKEFORCE. Obě organizace ale nakonec koupilo rostoucí UFC, a tak se tam Robbie v roce 2013 vrátil. A tentokrát to byla mnohem úspěšnější jízda, během níž se s Rorym McDonaldem postaral o jednu z nejkrvavějších bitev v dějinách a také si okolo pasu připnul pás šampiona welterové divize, který následně několikrát obhájil.

Avšak od té doby, co o titul v roce 2016 přišel, přestalo se Lawlerovi výsledkově dařit a bylo jasné, že konec kariéry se pomalu ale jistě blíží. Naštěstí se 41letý "Ruthless" rozhodl, že nebude opakovat chybu některých svých kolegů, kteří s odchodem do důchodu zbytečně otálejí a riskují vážné zdravotní následky. Už dopředu tedy ohlásil, že zápas na UFC 290 bude jeho posledním, jako důvod uvedl to, že si sice užívá tréninky, jakmile ale začne tvrdou přípravu na zápas, jeho tělo to už špatně snáší.

Parťákem pro závěrečný tanec v kleci mu byl jeho krajan Niko Price, který v posledních letech střídal výhry s prohrami. Do zápasu se nakonec ani nestihl dostat, Robbie ho totiž zaskočil skvělým pohybem a většině jeho útoků se vyhnul. Price chtěl tedy boj svázat do thajského klinče, na to ale Lawler nepřistoupil a zatímco Niko nabíjel koleno, našel levačkou jeho bradu a poslal ho k zemi. Parádní rozlučkové walk-off KO bylo na světě.

"Byla to těžká příprava, nic nešlo dobře. Dnes byl první den, kdy jsem se cítil dobře, mé nohy se opravdu dobře hýbaly, takže jsem si řekl – ok, udělám něco fakt dobrýho. A natrefoval jsem nějaké pěkně dobré bomby," rozpovídal se po zápase Lawler. Když mu pak UFC pustilo sestřih jeho více než dvacetileté kariéry, neubránil se slzám dojetí.

I když na pozápasové tiskovce zněl, že je opravdu připravený odejít do sportovního důchodu, v dnešní době to není u zápasníků nikdy definitivní a je tedy možné, že Robbieho ještě bojovat uvidíme, ať už to bude v UFC či jinde, v boxerském ringu o něj určitě bude zájem, zlanařit se ho určitě bude zkoušet i Bare Knuckle FC. Pochybnosti o definitivním konci jeho kariéry vyjádřil i Conor McGregor, který napsal, že jej zpátky uvidíme do konce roku.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články