Makhachev touží po druhém pásu, proto teď fandí Covingtonovi

Makhachev touží po druhém pásu, proto teď fandí Covingtonovi Islam Makhachev společně s týmem | zdroj: Profimedia

Islam Makhachev se považuje za nejlepšího současného bojovníka a rád by to zpečetil ziskem druhého šampionského pásu. Tak trochu ale zapomíná, že v lehké váze ještě moc nedokázal.

Bude to rok, co Islam Makhachev naplnil proroctví a usedl na trůn lehké váhy UFC, když naprosto přejel Charlese Oliveiru. Pás od té doby stihl jednou obhájit, v březnu jej přišel vyzvat Alexander Volkanovski, šampion z nižší váhové kategorie, jemuž v divizi scházeli kompetentní vyzyvatelé. A podle mnohých Australan nad Dagestáncem zvítězil, rozhodčí to však viděli jinak.

Odveta visí ve vzduchu, záležet ale bude na tom, jak si oba pánové poradí s jinými výzvami, které je čekají. Volkanovski bude trůn pérové divize hájit před neporaženým Topuriou, Makhachev se už 21. října podruhé utká s Oliveirou a samozřejmě nepochybuje o tom, že na něj znovu vyzraje.

"Ten zápas mu připomíná, že to vzdal. Když se na něj dívá, vzpomene si na všechno, co se tam stalo. Snažil se mě tlačit a trefil nějaké údery, ale když nemá jistotu, tak se prostě vzdá. Tenhle souboj je pro lidi zajímavý, každý to chce vidět znovu. Ale já se držím plánu, znovu ho snadno porazím," věří Islam před odvetou.

Co bude pak, to zatím netuší, své ambice ale neskrývá. "Můj vysněný zápas je o druhý pás. Samozřejmě jsem pod smlouvou, takže budu bojovat s kýmkoliv UFC řekne, žádný problém. Ale opravdu věřím, že dokážu porazit vítěze duelu Edwards versus Covington. Divám se na jejich schopnosti a znám ty své. Byl by to dobrý zápas, neříkám, že bych je porazil snadno. Byl by to náročný souboj s větším soupeřem, ale já věřím, že tyhle chlapy zvládnu ukončit."

Není se sice čemu divit, že takřka každý, kdo získá pás, zatouží po statutu dvojitého šampiona, ale často to nedává smysl, stejně jako teď v případě Makhacheva. Ten totiž zatím titul obhájil pouze dvakrát a v lehké váze nemá o zajímavé vyzyvatele nouzi. A v podobné situaci bude i šampion welteru. I kdyby jím zůstal Edwards, bude mít na kontě teprve tři obhajoby a na zápas s ním se už teď tvoří fronta.

Makhachev zkrátka nemá argumenty, proč by měl dostat šanci na výlet do vyšší váhy. Jeho: "Dal jsem šanci chlapovi z jiné divize, aby přišel do mé váhovky a zkusil získat pás, teď chci takovou šanci já" nemá žádnou váhu. Volkanovski byl v úplně jiné situaci a po čtyřech úspěšných obhajobách mu v jeho domovské pérovce došli zajímaví vyzyvatelé. Jediný, kdo s ním dokázal udržet krok, byl Max Holloway, s ním už ale absolvoval 3 zápasy, a byť o tom můžeme polemizovat, ve všech případech odcházel jako vítěz. Navíc v tu dobu vévodil žebříčku bez rozdílu vah, což souboji s Makhachevem přidalo na zajímavosti a marketing se točil hlavně kolem toho.

Islam by měl své jméno nejprve vybudovat tím, že porazí elitu lehké váhy. Minimálně zápasy s Gaethjem a Poirierem by byly fanouškovsky hodně vděčné a v závěsů čeká Dariush, Chandler, Gamrot nebo Fiziev. A pak třeba nastane ideální čas na tažení do welterové divize.

I Makhachev si nejspíš uvědomuje, že jeho šance na vysněný zápas se šampionem welteru zvýší jedině dostatečný zájem fanoušků, a proto má teď v souboji o tamější titul jasného favorita, který by mu s tím mohl pomoct. "Doufám, že Covington vyhraje, protože nevím, co Leon říká na zápas se mnou. Nikdy jsem ho neslyšel říct, že ten fight chce. Ale Colby ho chce. To proto chci, aby vyhrál a můžeme se jednoho dne utkat. Byl by to hodně dobrý zápas, má dobrý wrestling a fyzičku. Ale můj názor je, že jeho wrestling zastavím a trefím hodně dobrých úderů," věří si Dagestánec. Problém je v tom, že ani ve welterové divizi není o zajímavé bojovníky nouze, takže by Colbymu "money-fight" s Makhachevem asi jen tak neprošel. Teď na něj zkrátka není vhodná doba.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články