Už žádný trashtalk! Padlý šampion Oliveira lituje, že si před zápasem s Makhachevem pustil pusu na špacír

Už žádný trashtalk! Padlý šampion Oliveira lituje, že si před zápasem s Makhachevem pustil pusu na špacír Islam Makhachev vs. Charles Oliveira | zdroj: Profimedia

Měl 11 vítězství v řadě, porazil elitní bojovníky lehké váhy, nebylo tedy divu, že si Charles Oliveira do zápasu s favorizovaným Islamem Makhachevem věřil a dokonce zpochybňoval Dagestáncovy kvality. Byla to ale chyba, přiznal teď, a před odvetou už ji neplánuje opakovat. 

Jméno Charles Oliveira dlouho znali jen hardcore fanoušci UFC. Mezi lety 2015-2017 koneckonců nechybělo moc a v nejslavnější organizaci po nepříliš valných výsledcích skončil. Pak se však brazilský sympaťák odrazil ode dna a začal sbírat výhru za výhrou. V roce 2021 tedy dostal šanci zabojovat o volný titul v lehké váze. V infarktovém zápase s Michaelem Chandlerem unikl v prvním kole hrobníkovi z lopaty, aby se hned na začátku druhé pětiminutovky stal vítězem. Bylo to 17. soupeř, kterého v nejslavnějším oktagonu ukončil před limitem, čímž stanovil nový rekord.

Následovala vítězství nad Porierem a Gaethjem, a byť byl Oliveira kvůli nesplnění váhového limitu zbaven titulu šampiona, neoficiálně jím stále byl. K jeho smůle se však za ním na vrchol lehké váhy vyšplhal Islam Makhachev, který přišel do zápasu skvěle připraven a Charlese totálně vymazal.

Jenže "Du Bronx" je zvyklý na to, že se v životě nedá pořád jen vyhrávat. Hned v dalším zápase dal jasně najevo, že se s ním pořád musí počítat. Rozjetého Beneila Dariushe totiž ukončil hned v prvním kole a vysloužil si tak právo na odvetu se šampionem. Ta je naplánována na 21. října, bude vévodit turnaji UFC 294 v Abu Dhabí.

Zatímco loni Oliveira hlásal, že Makhacheva zabije a působil hodně sebevědomě, do odvety půjde s jiným přístupem.

"Byl to jediný zápas, před kterým jsem kecal blbosti. Udělal jsem chybu a už ji znovu neudělám. V životě můžeš chyby dělat jen jednou, jinak půjdeš pořád dolů," vysvětlil, jaké poučení pro něj z prvního souboje s Dagestáncem vyplynulo.

"Když se podíváte na všechny mé zápasy, tak uvidíte, že ten večer jsem nepředvedl ani 10 procent toho, co umím," je přesvědčen Charles. Faktem ale je, že ho měl Makhachev výborně nastudovaného a připravil si protiútoky na všechny jeho oblíbené techniky. Do odvety tedy Oliveira bude muset přijít s něčím novým a šampiona překvapit. On sám ale dává najevo, že krom trashtalku nic měnit nehodlá.

"Pokud předvedu takový výkon jako vždycky, tak to určitě bude úplně jiný zápas a výsledek nebude stejný," věří si Brazilec. "Islam je hodně tvrdý, zaslouží si všechen respekt, hodně se zlepšuje, ale já mám sen. Chci se znovu stát šampionem. Chci pokračovat v psaní historie, ukazovat dětem z favely, že pokud něčemu opravdu věříš, tak v životě můžeš vyhrát."

Původně Oliveira doufal, že se mu podaří odvetu domluvit na listopadový turnaj v Sao Paulu, to se sice nepovedlo, ale i tak v nadcházejícím turnaji na domácí půdě vidí motivaci. "Měl bych tam být jako host, takže kdybych tam přinesl pás, bylo by to gigantické. Před pár lety jsem se byl na turnaji v Riu de Janeiru, když zhasly světla a přišel Anderson Silva. Tehdy jsem hodně brečel. Pamatuju si, jak jsem si říkal – jednoho dne se mi to také stane. Doufám, že jednou budu mít stejně velké jméno jako on."

Naplní se Oliveirův sen? On sám věří, že tentokrát bude Všemohoucí stát na jeho straně. "Myslím, že Bůh ti dává jen taková břemena, jaká jsi schopný unést, a jsem si jistý, že mě bere do Abu Dhabí, protože pro mě má jiný plán. Stejný měsíc, stejné datum, znovu tam strávím své narozeniny. Budu makat ještě víc než kdy předtím, abych to dokázal. Budeme psát historii, stanu se šampionem, pokud to tak Ježíš chce. A pak uděláme 4. listopadu velkou párty v Brazílii."

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články