Mark Hunt nabídl netradiční řešení soudního sporu s UFC, vyzval bývalé šéfy na souboj

Mark Hunt nabídl netradiční řešení soudního sporu s UFC, vyzval bývalé šéfy na souboj Mark Hunt | zdroj: Profimedia

Novozélandský bojovník má zaplatit UFC v přepočtu skoro 8 a půl milionu korun jako náhradu za náklady spojené s jejich soudním sporem. On navrhuje mimosoudní vyrovnání. 

Vztahy bojovníka Marka Hunta s UFC jsou již dlouhá léta na bodu mrazu, diplomaticky řečeno. Novozélanďan se samoanskými kořeny se s organizací od roku 2017 soudí. Příčinou byl zápas s Brockem Lesnarem, po němž byl u amerického obra pozitivní nález na klomifen, který u mužů pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu.

To se samozřejmě Huntovi nelíbilo a zažaloval UFC, šéfa Danu Whita i samotného Lesnara s tím, že všichni od počátku věděli, že Američan zakázané látky užívá, a přesto ho nechali nastoupit do zápasu. Seznam bodu obžaloby byl poměrně dlouhý: podvod, bezdůvodně obohacení, porušení smlouvy, ublížení na zdraví nebo porušení klauzule o dobré víře a poctivém zacházení.  

Hunt ještě před vynesením rozsudku stihl odbojovat svých zbývajících pět zápasů ze smlouvy, po nichž ani jedna ze stran neměla zájem ve spolupráci pokračovat. Na začátku roku 2019 pak soud v Nevadě většinu nároků žalující strany zamítl, zůstalo pouze porušení klauzule o dobré víře a poctivém zacházení, i to však bylo brzy smeteno ze stolu. 

Situace pro Marka nevypadala dobře, navíc teď vyšlo najevo, že mu soud v březnu 2021 nařídil uhradit UFC náklady na soudní řízení ve výši 388 235 dolarů (bezmála 8,5 mil Kč). I když by to pro Hunta asi nebylo úplně likvidační (jen za inkriminovaný zápas s Lesnarem měl dostat 700 000 dolarů), již nějaký čas nezápasí a jde rozhodně o nepříjemně vysokou částku, 

„Super Samoan“, jak si Hunt přezdívá, ale prozatím platit nemusí. V září loňského roku totiž odvolací soud vrátil k projednání obvinění z podvodu a ublížení na zdraví. Jednání se tak opět protáhnou, ale zvýší se tím pádem také výlohykteré bude muset prohraná strana zaplatit. Bojovníci totiž mají přesně pro tyto případy ve smlouvách klauzuli, která říká, že v případě soudní pře s UFC si může vyhraná strana nárokovat náhradu za vynaložené prostředky. S částkami, o kterých nám dala představu právě probíhající kauza, si pak naprostá většina zápasníku žaloby na zaměstnavatele raději rozmyslí, i když by byli v právu. 

Vraťme se však k samotnému Novozélanďanovi, který po zveřejnění výše finanční kompenzace, kterou má zaplatit, navrhl vlastní řešení sporu. 

Mark „Super Samoan“ versus Dana „Parazit“ White, Lorenzo Fertita a Frank Fertita. Pět kol v MMA. Tyhlety nuly vysály život z tolika zápasníků, on a jeho odporní kamarádíčci. Když vyhrajete, stáhnu žalobu. Vyhraju já – zaplatíte každému bojovníkovi, kterého jste kdy oškubali od začátku UFC. Takže, kdo by zaplatil, aby to mohl vidět?“, nechal se slyšet na svém instagramovém profilu. 

Bratři Fertittovi stáli u zrodu UFC a byli dlouhou dobu ve vedení organizace. O žádné rváče ale v žádném případě nejde, a tak by asi nebyli Whitovi v zápase moc platní. Ten shodou okolností nemá v poslední době nouzi o potenciální zápasy, opakovaně ho vyzývá například youtuber Jake Paul. S jistotou můžeme říct jen, že kdyby si musel vybrat, jestli jít ve třech proti svému bývalému zaměstnanci nebo samojediný proti Paulovi, nerozhodoval by se dlouho. Huntův bývalý kolega Alistair Overeem kdysi v potyčce v jednom belgickém baru ukázal, jak dopadají podobné souboje. Se svým bratrem Valentinem se dostali do potyčky s šesti vyhazovači, pět z nich skončilo hospitalizovanáno. 

Každopádně i když jsme ve světě MMA viděli v poslední době různé bizarnosti, zápas Hunta s třemi byznysmeny bohužel/bohudík neuvidíme. Sám bojovník den po své instagramové výzvě v dalším příspěvku oznámil, že se stahuje ze sociálních sítí s tím, že by neměl útočit na lidi jen proto, že mají jiné názory. Vyvrcholení sporu tak zůstane v rukou soudu a my se snad v následujících letech jeho rozhodnutí dočkáme. 

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články