Dana White se opřel do rozhodčích, nelíbí se mu, jak bodují zápasy

Dana White se opřel do rozhodčích, nelíbí se mu, jak bodují zápasy zdroj: Profimedia

Být rozhodčím je řehole, nikdy se totiž nezavděčíte všem. Když se ale vaše práce nelíbí ani vašemu šéfovi, tak to může být problém.

Rozhodčí v MMA jsou v poslední době častým terčem kritiky od fanoušků, novinářů i vlastníků organizací, šéfa UFC nevyjímaje. Nejvíce vidět jsou samozřejmě tzv. ringoví rozhodčí, kteří jsou společně s bojovníky v kleci a dohlíží na boj z bezprostřední blízkosti. Jedním z jejich hlavních úkolů je chránit zdraví bojovníků a předejít zbytečným zraněním včasným ukončením souboje. A právě to je občas kamenem úrazu. Tentokrát měl ale v tomto směru nechvalně známý rozhodčí Herb Dean štěstí, protože sice udělal chybu a zápas oficiálně neodmával, ale na poslední chvíli svůj omyl napravil a dorážejícího bojovníka zastavil.

Hlavní muž UFC Dana White měl ale tentokrát výhrady k práci bodových rozhodčí. Nelíbilo se mu, jak ohodnotili hlavní zápas večera. Ten byl totiž relativně vyrovnaný, ale podle bodů to vypadalo jako jednostranná záležitost. Dva rozhodčí to viděli 49:45 a jeden 49:46 ve prospěch Blachowicze. Ten byl samozřejmě vyhrál naprosto zaslouženě, a Whitovi přišel pouze divný poměr bodů.

Zde by se slušelo vysvětlit, jak bodování v MMA vůbec funguje. Tři rozhodčí sedí u klece a po skončení kola můžou každému bojovníkovi udělit 8-10 bodů. Pokud je kolo extrémně vyrovnané dostanou oba po deseti, což by se ale mělo stávat zřídkakdy. Jestliže má jedna strana převahu, mělo by být skóre 10:9, v případě opravdu velké dominance 10:8. Na konci utkání se pak sečtou body za všechna kola a výsledný poměr určí vítěze.

"To bodování bylo šílené. Ti chlápci si tam sázejí 10:8 jako by se nechumelilo. Byla tam dvě kola, která dali 10:8. Když jsem přišel do MMA byznysu, tak 10:8 znamenalo, že jeden druhému nakopal zadek. Neudělals vůbec nic a dostals naloženo, pokud kolo skončilo tímhle poměrem. Tohle se teď trochu vymknulo kontrole. Takže doufám, že to dáme do pořádku, protože jinak pokazí spoustu zápasů, jestli to budou bodovat takhle."

"Nesnažím se bránit Adesanyu, ale shodneme se asi na tom, že ten zápas nebyl 4:1 na kola. To je šílenost. Pokud jste někdo ten zápas sledoval a myslíte si, že jo, tak jste blázni. Bylo to vyrovnané až do posledního kola. Israel vyhrál první polovinu, ale pak ho Jan vzal na zem a ve druhé půlce vyhrál zápas," zlobil se na pozápasové tiskovce White. "Je to velký problém, který je potřeba napravit."

Score card Adesanya Blachowicz Bodovací lístek zápasu Blachowicz vs. Adesanya, kde je vidět, že každý rozhodčí viděl zápas trochu jinak. | zdroj: Profimedia

Hodně se v této souvislosti mluví o otevřeném bodování, díky kterému by bojovníci v průběhu zápasu věděli, na čem jsou. V minulosti za něj hodně loboval Max Holloway, který na body prohrál titulový zápas, byť byl celou dobu přesvědčený, že jasně vyhrává. Otevřené bodování přitom funguje například v kickboxerské organizaci GLORY, v USA je však problém s některými atletickými komisemi, které jsou proti, protože by prý tento způsob mohl negativně ovlivňovat rozhodčí v průběhu zápasu. Nabízí se také celý "10 point must" systém převzatý z boxu inovovat, aby lépe fungoval pro MMA. Je však nereálné, že se tak v blízké budoucnosti stane a bodování bude tedy i nadále předmětem kontroverzí. Bojovníkům zároveň nezbývá, než nenechávat zápasy na rozhodčích, jak je s oblibou šéf UFC nabádá.

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články