Marvin Vettori všechny šokoval a ve skvělé bitvě si vzal skalp Jacka Hermanssona

Marvin Vettori všechny šokoval a ve skvělé bitvě si vzal skalp Jacka Hermanssona zdroj: Profimedia

Marvin Vettori předvedl s Jackem Hermanssonem parádní bitvu a stal se prvním italským bojovníkem, který se dostal do top 5 v UFC.

Jack "The Joker" Hermansson neměl v poslední době příliš štěstí. Původně měl nastoupit proti Darrenu Tillovi, na kterého se dlouhou dobu připravoval. Z tohoto zápasu ale sešlo, protože se Till zranil, a tak mu UFC na rychlo sehnalo Kevina Hollanda. Jenže ten byl pozitivně testován na covid a tak se "Jokerovi" změnil soupeř na potřetí. UFC se přihlásil dlouho přehlížený italský bojovník Marvin Vettori, který byl v žebříčku až na 13. místě.

Mohlo by se zdát, že pro Hermanssona, který byl v divizi na 4. místě to bude jasná záležitost, jenže Vettoriho umístění v žebříčku dost klame. Tento italský bojovník totiž před dvěma roky málem porazil i Israela Adesanyu a kvůli svému agresivnímu stylu nemohl dlouho sehnat soupeře, který by s ním chtěl v Oktagonu změřit síly. Teď tedy chytil příležitost za pačesy a vzal zápas proti Hermanssonovi na poslední chvíli. A vyplatilo se mu to.

Žádné taktizování se nekonalo, Vettori brzy převzal kontrolu nad oktagonem a začal Hermanssona tlačit. Italský bojovník bojoval v obráceném guardu a svým rychlým levým direktem nacházel Hermanssonův obličej. Ten se jej snažil zpomalit lowkicky, ale na Vettoriho to moc nefungovalo.

V půlce prvního kola skóroval Vettori knockdown, když svým levým direktem trefil Hermanssonovu bradu a ten šel k zemi. Tam mu sice rozdal pár úderů, ale trochu nepochopitelně a pro Vettoriho i netradičně, se rozhodl jít pro gilotinu a začal s Hermanssonem grapplit. Tím ale umožnil švédskému bojovníkovi zregenerovat se po tvrdém úderu a do konce kola už se nic zásadního nestalo.

Ve druhém kole se Hermansson rozhodl změnit taktiku a šel pro takedown. Ten se mu nakonec podařil, ale Vettori jej vzápětí přetočil a snažil se z horní pozice potrestat svého soupeře. Hermansson si však jeho údery pohlídal a po chvíli se Vettori zvedl a nechal zápas pustit do postoje, kde měl navrch. Toto kolo bylo znovu pro Vettoriho.

Ve třetím kole Jack Hermansson přestal být za otloukánka a pořádně se do Vettoriho obul svými údery. Toto kolo bylo mnohem vyrovnanější a Vettori očividně ubral na plynu. Možná to byla součást taktiky, aby si šetřil síly na poslední dvě kola, což jej stálo třetí kolo, které vyhrál Hermansson.

Poslední dvě kola byla ukázkou skvělé bitvy v postoji. Oba borci stáli u sebe, necouvali a házeli na sebe tvrdé údery. Obě kola byla velice vyrovnaná, ale Vettori přece jen vypadal o něco tvrdší a přesnější a páté kolo ještě zakončil takedownem.

Všichni bodoví rozhodčí zápas posoudili ve prospěch Marvina Vettoriho, který si zapsal velice důležitou výhru a posunul se tak ze 13. místa do první pětky střední váhy. Naopak Jacku Hermanssonovi se touto porážkou cesta za vysněným titulem dost zkomplikovala. Náplastí mu může být fakt, že souboj s Vettorim byl vyhlášen za zápas večera a tak mu na účtu přibude 50 tisíc dolarů.

Vettori si na v pozápasovém rozhovoru řekl o souboj s Paulem Costou, což se náramně líbilo i šéfovi UFC Danu Whiteovi. Pokud by zápas klapl, čeká nás souboj dvou pořádných ranařů, kteří pro úder nechodí daleko.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články