McGregor opět v problémech, za své reakce na útok v Dublinu, čelí obvinění z podněcování k nenávisti

McGregor opět v problémech, za své reakce na útok v Dublinu, čelí obvinění z podněcování k nenávisti Conor McGregor jako trenér v The Ultimate Fighter | zdroj: FOTO: UFC

Výtržnosti v Dublinu po útoku na malé děti. Irové již mají dost kriminality a postoji vlády k migraci. Své si řekl i Conor McGregor, který bude mít problém s místními úřady.

Bezprecedentní nepokoje v centru v Dublinu jako následek útoku v hlavním městě Irska, při němž muž středního věku pobodal několik dětí a učitelku místní školy. Žena a pětiletá holčička utrpěly vážná poranění, zraněn je i útočník, který si zřejmě ublížil sám. Pachatel je údajně cizího původu, ale dle policie se nejednalo o teroristický útok. Samotný čin vyvolal velkou odezvu na sociálních sítích, své k tomu řekl i neslavnější irský sportovec Conor McGregor.

Podle agentury DPA muž zaútočil na děti dlouhým nožem, když se seřadily před školou. Vážně zraněná žena je zaměstnankyní školy, která se snažila žáky ochránit. Pachatele se podařilo přemoci kolemjdoucím a zadržet, než přijela policie. Kolem místa činu se později shromáždili protestující, kteří útočili na polici, odpalovali petardy, poničili i zapálili policejní auta a dokonce napadli jednoho z přítomných policistů.

Takové výtržnosti jsme dosud nezažili,“ řekl šéf policie Drew Harris a potvrdil, že policie zatkla 32 výtržníků, kteří již ten den stanuli před soudem. Při potyčkách nosili transparenty s nápisy Irish Lives Matter (na životech Irů záleží). Běžní Irové jsou znepokojeni nárůstem počtu migrantů, Irsko jen za posledních 12 měsíců přijalo 141 000 imigrantů, což je největší číslo od roku 2007. To zvyšuje cenu bydlení a také kriminalitu.

Irský premiér Leo Varadkar v parlamentu řekl: „Tito zločinci neudělali to, co udělali, protože milují Irsko, udělali to proto, že jsou plni nenávisti, milují násilí, milují chaos a milují způsobování bolesti druhým. Zároveň bych rád poprosil občany, aby se vyhnuli spojení kriminality s migranty. Není to správné. Někteří migranti páchají strašné činy, stejně jako Irové.“

Tato prohlášení hnula žlučí nejen McGregorovi„Nevinné irské děti, které v Dublinu nemilosrdně pobodal duševně vyšinutý cizí státní příslušník. Mezi námi v Irsku existuje vážné nebezpeční, které by zde nikdy nemělo být a dosud nebylo učiněno žádné opatření na podporu veřejnosti jakýmkoliv způsobem. Tohle není dobré,“ napsal na sociální sítě.

Zároveň však odsoudil nepokoje a útoky na státní autority. „Netoleruji noční nepokoje. Netoleruji žádné útoky na státní orgány ani rabování. Tyto výtržnosti nepomohou problémům, kterým čelíme.“

S Conorovými slovy na sociálních sítích souhlasí tisíce irských občanů, někteří dokonce říkají, že by měl vstoupit do politiky. Opačný názor ovšem mají irské úřady, které uvažují o tom, že irskou hvězdu obviní z podněcování k násilí a nenávistnou řeč na sociálních sítích.

K projevům nenávisti se vyjádřil místopředseda irské vlády Micheál Martin, který přímo neukázal na McGregora, ale odsoudil hanebné vyjadřování v online prostoru. "Viděl jsem mnoho příspěvků na sociálních sítích a jsem z toho znechucen. Máme parlamentní demokracii a toho si Irové váží. Některé izolované hlasy v podstatě podporují nenávist a do jisté míry její podněcování. To je nepřijatelné!"

Své si řekl i bývalý sportovec a nyní právník irské atletické asociace Joe Brolly. "Conorovo chování je typické pro bohaté hejtry. Máme nějaké zákony a budeme potřebovat přísnější. Nebudu se pouštět do jednotlivce, ale v naší společnosti je podněcování k násilí bohužel realitou. Potřebujeme tvrdší zákony, aby ti, co podněcují k násilí, byli dohnáni k odpovědnosti." 

Brollyho slova McGregora rozpálila do běla a na síti X kontroval stylem sobě vlastním. Sdílel video, kde člen sportovní asociace osahává striptérku v nočním klubu se slovy: "Brolly je nemocný, smutný bastard." Tím si jistě nepomohl a pouze na sebe zvýší tlak irské politické reprezentace. 

Nálada původních Irských obyvatel je na bodu mrazu. Levicová vláda se netají pozitivním přístupem k migraci, který mění život nejen v Irsku, ale celé západní Evropě. Celou situaci navíc umocňuje válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. V hlavních městech protestují tisíce zastánců Palestiny, kteří se nebojí vykřikovat hesla: Zabijte Židy, bez jakýkoliv trestů od bezpečnostních složek. Že by McGregor dostal nějaký trest se zdá nepravděpodobné, protože by to mohlo znamenat další protesty, tentokrát za omezení svobody slova jednoho z nejznámějších irských občanů. 

Zdroje:  npr.org , Independent

Nejnovější články