Mé děti nebudou chodit do školy. Adesanya prozradil, jak chce vychovávat své potomky

Mé děti nebudou chodit do školy. Adesanya prozradil, jak chce vychovávat své potomky Israel Adesanya | zdroj: Profimedia

Israel Adesanya je jedním z těch, kterým se povedlo finančně se zajistit do konce života a o peníze se nejspíš nebudou muset strachovat ani jeho potomci. Znalosti ze školy mu v tom ale nikterak nepomohly, a tak není divu, že má na současnou podobu vzdělávacího systému velmi kritický pohled.

"K čertu se školou. Vlastně nevím, proč pořád máme tenhle zastaralý koncept školy, který slouží jen k tomu vytvářet pracovníky. Víme přece, k čemu byla škola vytvořena," rozohnil se Adesanya v podcastu, jehož část teď rezonuje na sociálních sítích.

"Víš ještě, co je sakra X?" zeptal se moderátora, který neznal odpověď, čímž jen potvrdil Israelův argument, že ve škole se učí nepotřebné věci. "Brácho, já pořád čekám, kdy budu ve svém dospělém životě potřebovat vědět, co je to X. Nemám páru. Ve škole mi předali spoustu neužitečných věcí. A já ve škole nestál za nic, protože to bylo o memorování."

"Naučí tě základy, to jo. Rozumím matice, angličtině, všem těmhle věcem. Ale když přijde na sociální vědy, algebru a výpočty? To si říkám – použiješ to v reálném světě? Ne. Takže k čertu se školou," vysvětlil svůj pohled.

A následně rozebral, jak vzdělávací systém obejde, až bude mít děti. "Budu mít osobního učitele, který je bude od určitého věku učit doma třeba od devíti ráno do poledne, nebo do jedné odpoledne. A pak budou mít na hodinu úkol a po zbytek dne půjdeme za dobrodružstvím a dělat blbosti."

Adesanya si ale uvědomuje, že škola má také důležitý sociální aspekt a nehodlá o něj děti připravit. "Pak budou povinně dělat gymnastiku. Protože si chci být jistý, že znají své tělo. Takže základy atletiky, gymnastiku. A jiu-jitsu, aby se zapojili mezi ostatní děti a nebyli asociálové. Nechceš vychovat z dětí blbečky, kteří nemají žádné sociální dovednosti. Chci si být jistý, že je budou mít díky interakci s ostatními dětmi prostřednictvím gymnastiky, jiu-jitsu nebo jiných aktivit. A budou to dělat každý den nebo několik dní v týdnu."

"Ale škola? Chodit tam, zapsat se a sedět? Sledovat učitele, jak píše nějaké kraviny na tabuli a psát, psát, psát? Nikdo neučí, někteří z těch lidí tam jsou jen proto, aby dostali výplatu. Viděl jsem to, chodil jsem do školy," dušoval se šampion UFC.

Ironií osudu je, že se Adesanyovi rodiče před lety rozhodli přesídlit na Nový Zéland právě z důvodu lepšího vzdělání pro své děti. Malý Israel prý na začátku exceloval, jelikož škola v Nigérii byla napřed a byl už oproti novým spolužákům zvyklý řešit mnohem těžší úkoly. S postupem času ale očividně na vzdělávací instituce zanevřel.

Kontroverzní názor samozřejmě vyvolal v komentářích diskuzi. Spousta lidí samozřejmě nesouhlasí. Objevuje se například argument, že škola rozšiřuje dětem obzory a pro některé profese jsou třeba matematika, fyzika či chemie naprosto zásadní. Spousta lidí ale se šampionem souhlasí a vyzdvihuje domácí vzdělávání. To si ale samozřejmě nemůže dovolit každý. Je ale jasné, že Adesanya s tím nebude mít problém a možná to pro jeho děti bude skutečně nejlepší možná volba.

Zdroje:  Bloody Elbow , mmafighting.com

Nejnovější články