Měl nůž na krku a orodovat za něj musela snoubenka. Pak ale Blachowicz unikl z oprátky a UFC ovládl

Měl nůž na krku a orodovat za něj musela snoubenka. Pak ale Blachowicz unikl z oprátky a UFC ovládl Jan Blachowicz | zdroj: Getty Images

Nikdy to nevzdávej, tak by mohlo znít motto šampiona Jana Blachowicze. Před čtyřmi roky visela jeho kariéra na vlásku, teď bude podruhé obhajovat svůj šampionský pás.

V sobotu čeká polského sympaťáka Jana Blachowicze druhá obhajoba šampionského titulu, tentokrát proti brazilskému veteránovi Gloveru Teixeirovi. 38letý Blachowicz nyní sice vládne polotěžké divizi tvrdou „polskou silou“, nebylo tomu tak ale vždy a Jan musel do takového bojovníka, jakým je teď, dozrát. Jeho cesta za šampionským titulem byla dost trnitá a nebyl daleko od toho, aby jej UFC kvůli špatným výkonům vyhodilo.

Do nejslavnější MMA organizace se Blachowicz dostal jako šampion polské KSW a čekaly se tam od něj velké věci. Jenže Janovi jakoby tam chybělo sebevědomí a tah na branku. Svůj první zápas proti Ilirimu Latifimu sice vyhrál, poté však přišly dvě porážky z rukou Jimiho Manuwy a Coreyho Andersona. Krk si zachránil až vítězstvím nad Igorem Pokrajacem.

V roce 2016 však nestačil na Alexandera Gustafssona a o rok později ani na Patricka Cumminse. Dostal se tak do bodu, kdy jeho budoucnost v UFC doslova visela na vlásku. Jankova manažerka a nynější snoubenka Dorota Jurkowská se raději rozhodla vzít situaci do vlastních rukou a zahájila vyjednávání s UFC o udržení Janka v organizaci.

„Čekala jsem email, kde řeknou, že je vyhozený. Okamžitě jsem psala Micku Maynardovi (matchmaker). Tu noc jsme si napsali spoustu emailů, byla to hodně perná noc,“ vzpomíná Blachowiczova snoubenka. „Tlačila jsem na ně, aby dali Janovi ještě jednu šanci, řekla jsem jim, že je v Polsku obrovská hvězda, protože jsem věděla, že tam chtějí uspořádat turnaj. Řekla jsem jim ‚On musí být na té kartě!‘ To byl můj poslední argument, aby jej nevyhodili.“

Skóre 2 vítězství a 4 porážky rozhodně nesvědčily ve prospěch Blachowicze, UFC ale naštěstí podlehlo tvrdohlavosti jeho snoubenky a v roce 2017 dali polskému bojovníkovi ještě jednu šanci na turnaji v Gdaňsku. Tam nastoupil proti rozjetému Devinu Clarkovi, který v té době vyhrál 8 zápasů a měl jen jednu porážku. UFC tak Blachowicze v podstatě poslalo na „popravu“, ale Janek ukázal srdce šampiona a obrovský tlak zvládl bravurně.

„Před tím zápasem jsem začal věřit, že se zase začnou dít dobré věci,“ vzpomíná nynější šampion na zlomový bod své kariéry. „Měl jsem v sobě ten oheň. Věděl jsem, že tohle není konec, že tohle dobrodružství nemůže skončit jen tak. Věděl jsem, že musím tento zápas vyhrát a dokázat si, že můžu být pořád mnohem lepší.“

Janek porazil Devina Clarka ve druhém kole na rear-naked choke ve stoje a zachránil si tak kariéru. Navíc změnil tréninkové prostředí a vrátil se zpět ke svému starému trenérovi, který jej kdysi dostal do UFC a dovedl k titulu šampiona KSW.

Od té doby byl "Princ z Těšína" téměř k nezastavení. Vyhrál 4 zápasy za sebou, než jej na turnaji v Praze v roce 2019 porazil na TKO Thiago Santos. Z porážky se ale Blachowicz hned otřepal, když levým hákem vystřelil z bot Luka Rockholda, porazil Ronalda Souzu a svou „polskou silou“ knockoutoval v odvetě Coreyho Andersona v prvním kole.

Těmito výkony se vyšplhal až na vrchol žebříčku UFC a loni v září dostal šanci získat šampionský pás, který uvolnil Jon Jones. Jeho soupeřem byl Dominick Reyes, který půl roku předtím svedl skvělý zápas právě s Jonesem, a i když na kartách bodových rozhodčích prohrál, podle mnohých měl zvítězit.

Jenže Janek se znovu vzepřel všem MMA statistikám a favorizovaného Američana přejel jako srnku, když mu ve druhém kole přerazil nos a následně jej knockoutoval. Navzdory všemu se tak z málem vyhozeného bojovníka, který na začátku UFC prohrál čtyři zápasy ze šesti, stal právoplatný šampion.

Svůj titul navíc Blachowicz obhájil o půl roku později i proti do té doby neporaženému šampionovi střední váhy Israeli Adesanyovi, který si udělal výlet o váhu výš a chtěl do své sbírky přidat i opasek polotěžké divize. Jenže polský šampion mu to nedovolil a po pětikolové bitvě zvítězil na body.

Jestli bude pohádkový příběh polského sympaťáka pokračovat i nadále, se dozvíme tento víkend, kdy se střetne s nestárnoucím Gloverem Teixeirou. Janek slibuje, že spolu s Gloverem „ukážou těm klukům, jak bojují chlapi“, takže se máme rozhodně na co těšit.

Hlavní karta turnaje UFC 267 začíná v příjemných 8 hodin večer, takže zápas Blachowicze s Teixeirou přijde na řadu pravděpodobně někdy kolem 23. hodiny.

Zdroje:  espnmma.com

Nejnovější články