Michael Chandler si jde pro titul v lehké váze! Dostane se veterán Bellatoru až na vrchol UFC?

Michael Chandler si jde pro titul v lehké váze! Dostane se veterán Bellatoru až na vrchol UFC? zdroj: Profimedia

Donedávna byl jedním z nejlepších bojovníků mimo UFC. Minulý rok ale podepsal smlouvu a po jednom zápase bude Michael Chandler bojovat o titul.

Není moc obvyklé, aby nově příchozí bojovníci v UFC bojovali o titul po jednom vyhraném zápase. Michaelovi "Iron" Chandlerovi se to ale ve svých 35 letech podařilo a o víkendu se v rámci hlavního zápasu turnaje UFC 262 utká s Charlesem Oliveirou o trůn šampiona lehké váhy.

Je pravda, že za normálních okolností by se mu takový raketový start v UFC nejspíše nepovedl, ale Chandlerovi přihráli zvláštní okolnosti. Především to byl odchod šampiona Khabiba Nurmagomedova do důchodu a jeho uvolnění šampionského titulu, ale také rozhodnutí Dustina Poiriera, který místo titulového zápasu raději vzal dokončení trilogie s Conorem McGregorem.

Nejde ale říct, že by si Chandler svoji titulovou šanci nezasloužil. Ještě donedávna byl jedením z nejlepších bojovníků lehké váhy na světě, který nebojoval v UFC. Od roku 2010 byl deset let věrný Bellatoru, ve kterém odbojoval neuvěřitelných 23 zápasů. Za tu dobu se stal několikrát šampionem lehké váhy a připsal si tam 18 vítězství a jen 5 porážek. Chandler v Bellatoru bojoval s velkými jmény světového MMA, jako například s Eddiem Alvarezem, se kterým má skóre 1:1 a jejich zápasy zvedaly fanoušky ze židle, s Bensonem Hendersonem, kterého dokonce dvakrát porazil nebo s bratry Freierovými, kde Patrickyho knockoutoval, ale Patricio svého bratra poté pomstil rovněž knockoutem.

Po deseti letech v Bellatoru si ale Chandler konečně plácnul s UFC a hned mu byla nabídnuta pozice náhradníka do titulového zápasu mezi Khabibem Nurmagomedovem a Justinem Gaethjem. To neslo hodně UFC zápasníků dost nelibě. Velkými kritiky byl například Dustin Poirier nebo Tony Ferguson, kterým UFC dokonce nabídlo zápas s Chandlerem, ale oba jej odmítli, zvláště proto, že UFC nabídlo nově příchozímu veteránovi Bellatoru mnohem lepší finanční ohodnocení než „vlastním“ veteránům. Ti to považovali za urážku a dá se říct, že oprávněně.

Dan Hooker - Michael Chandler Dan Hooker - Michael Chandler | zdroj: Profimedia

Michael Chandler ale soupeře pro svůj debut v UFC nakonec dostal a byl jím tehdejší pátý muž lehké divize, Dan Hooker. Hooker byl zkušený bojovník, který ještě před rokem pořádně zatopil i Poirierovi a o to větší bylo překvapení, když jej Michael Chandler v půlce prvního kola srazil na zem skvěle nachystaným levým hákem, kde jej následně ubil dalšími údery. Takový působivý debut nezůstal bez odpovědi a šéf UFC Dana White se o něm zmínil jako o nejlepším debutu, jaký kdy viděl. Za své úspěchy v Bellatoru a nekompromisní výkon, kterým se uvedl do UFC si tak vysloužil zápas o uvolněný titul proti Charlesu Oliveirovi.

Toho Chandler rozhodně nepodceňuje a očekává tvrdý zápas: „Charles je tvrdý a šikovný veterán,“ věnoval Chandler kompliment svému soupeři. „Je to chlap, který už byl mnohokrát v oktagonu. Má hodně zkušeností. Je skvělý na zemi. Ukázal, že se zlepšuje i v postoji. Je nebezpečný všude. Je to nebezečný zápas. Je to vzrušující zápas.“

„Mám pocit, že uvidíme nejlepší verzi Charlese Oliveiry. Pokaždé, když dostanete příležitost vstoupit do oktagonu a bojovat o zlato UFC, uvidíte nejlepší verzi Charlese Oliveiry, ale také uvidíte nejlepší verzi mě. To je to, na co jsem makal 12 let mimo UFC a posledních 6 měsíců, když jsem se přidal k UFC, jsem pracoval na tom, abych dostal titulovou šanci. A teď jsme tady.“

Chandler žije se svou manželkou a adoptovaným synem v Nashville, ve státě Tenessee, kde trénuje a spoluvlastní MMA gym. Na své zápasy se ale připravuje ve slavném floridském gymu Sanford MMA, kde trénuje například Gilbert Burns nebo i Viktor Pešta. Také v tomto případě odjel na 8 týdnů na Floridu, aby tam trénoval pod trenérem Henri Hooftem na nejdůležitější zápas své kariéry.

Jen málokterý bojovník je tak obratný a komplexní jako právě Michael Chandler. Za svou kariéru nasbíral 22 vítězství, 5 porážek a o jeho komplexnosti svědčí 10 knockoutů a 7 submisí, kterými porazil své soupeře. Jeho původním bojovým uměním je wrestling, ve kterém závodil na střední i vysoké škole (kde vystudoval finanční management) a dosáhl i na ocenění All-American (obdoba hokejového All Stars teamu). To se také promítá v jeho stylu bojování. Skvěle umí kombinovat velice tvrdý striking s takedowny, takže nechává soupeře na vážkách, jakou zbraní zrovna zaútočí. Naopak je jen velice těžké jej vzít na zem a když už se tam dostane, je ještě těžší jej tam udržet. Chandler si tak rozhodně věří, že se o víkendu stane novým šampionem lehké váhy:

„15. května máme práci, kterou je nutné udělat. Ukážeme se v texaském Houstonu, a dostaneme ten pás kolem mého pasu.“

Ať už zápas dopadne jakkoliv, rozhodně nás čeká velice zajímavý duel mezi dvěma elitními bojovníky. Hlavní karta turnaje UFC 262 začíná v neděli od 4 hodin ráno, takže zápas mezi Chandlerem a Oliveirou se uskuteční okolo 6. hodiny ranní.

Zdroje:  mmafighting.com , mmajunkie.com , ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články