Muradov jde do boje s americkým škrtičem. Na co si bude muset dát proti mistrovi BJJ pozor?

Muradov jde do boje s americkým škrtičem. Na co si bude muset dát proti mistrovi BJJ pozor? Makhmud Muradov - Alessio Di Chirico | zdroj: tisková zpráva

Uzbecký bojovník s českým srdcem bude o víkendu bojovat proti americkému specialistovi na jiu-jitsu. Dosáhne znovu na bonus za výkon večera?

Makhmud Muradov o víkendu nastoupí do svého čtvrtého zápasu v UFC, kde na něj čeká americký grappler Gerald Meerschaert. Jejich zápas tentokrát zahájí hlavní kartu celého turnaje UFC Vegas 35, a tak se Machovi dostane záře reflektorů, kterou si určitě zaslouží.

Muradov se do UFC dostal před necelými dvěma lety a za tu dobu ve třech zápasech nenašel přemožitele. Navíc si připsal dvě ukončení před limitem a za oba knockouty dostal bonusy za výkon večera. Za celou svoji kariéru nasbíral Mach ve 31 zápasech 25 vítězství, přičemž 17 soupeřů ukončil na KO a 3 na submisi. Teď se uzbecký bojovník veze na vlně neuvěřitelných 14 vítězstvích v řadě a hodlá svoji sérii rozšířit na úkor amerického soupeře.

Také Meerschaert je zkušený bijec, který má na kontě 46 zápasů a svůj první duel si odbouchal už před 14 lety. Dalo by se říct, že jde do všech zápasů naplno a nenechává výsledky utkání na bodových rozhodčích. Ti totiž za celou jeho kariéru museli rozhodovat jen pětkrát. Z 32 vítězství ukončil 24 soupeřů na submisi a 6 knockoutoval.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ufc (@ufc)

Už ze statistik jde vidět, že Meerschaert, který má černý pás v brazilském jiu-jitsu, je na zemi jako ryba ve vodě a pro Macha by tam měl představovat největší nebezpečí. Své submise dokáže aplikovat velice rychle, a i když má ve svém arzenálu nejrůznější techniky jako armbar, rear-naked choke nebo kimuru, jeho nejoblíbenější je bezesporu gilotina. Tu úspěšně používá hlavně proti wrestlerům, kteří se jej snaží dostat na zem a přitom odkryjí svůj krk, za což je pak Američan velice rychle potrestá.

Mach ale není žádný wrestler, který by chodil primárně pro takedown a zápas se naopak snaží držet především v postoji. K této taktice bude určitě směřovat i v tomto zápase, protože nemá důvod chodit s Meerschaertem na zem a „dráždit hada bosou nohou“. Machův striking je na mnohem lepší úrovni, má lepší pohyb, je rychlejší a na svých nohách působí mnohem uvolněněji než Američan.

Meerschaert si je určitě vědom, že nemá cenu zkoušet na Macha nějaké velké přestřelky v postoji a bude se snažit brát zápas do klinče a na zem hned, jak to bude možné. Je však otázka, jestli mu k tomu dá Muradov sebemenší příležitost.

Díky svému lepšímu strikingu bude Mach pravděpodobně ovládat oktagon a natlačí amerického grapplera zády ke kleci, kde jej bude ostřelovat a nahlodávat rychlými útoky a stejně rychle se bude vracet zpět do bezpečné vzdálenosti, aby se s Meerschaertem neocitl v klinči. Ten se bude naopak snažit najít mezeru v Muradovových útocích, vlézt mu do klinče a dostat jej na zem. To by mohla být ale voda na Machův mlýn a ten by tak mohl vychytat Geraldův pokus o kontr a trefit jej dobře načasovaným kolenem nebo zvedákem.

Už zápas s Khamzatem Chimaevem, se kterým se Meerschaert utkal před necelým rokem, ukázal, že jeho brada není z nejodolnějších, a že jedna dobře mířená trefa jej dokáže uzemnit. Mach má bezesporu dostatečnou sílu i přesnost na to, aby jej knockoutoval a určitě to bude chtít udělat ve velkém stylu, aby znovu dosáhl na bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera.

Jak se bude zápas doopravdy vyvíjet, se dozvíme až v neděli ve 4 hodiny ráno, kdy začíná hlavní karta turnaje UFC Vegas 35. Mach jde do zápasu jako velký favorit a pokud se nestane nějaké velké překvapení, měl by odejít jako vítěz. Navíc všechny statistiky říkají, že zápas pravděpodobně nebude trvat celá tři kola, takže doporučujeme nezaspat.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články