Na staredownu se málem políbili, v zápase ale půjde o krk. Blachowicz s Rakičem se utkají o post vyzyvatele

Na staredownu se málem políbili, v zápase ale půjde o krk. Blachowicz s Rakičem se utkají o post vyzyvatele Někdy se staredown úplně nepovede a pak vzniknou fotografie, jako je třeba tato. | zdroj: Getty Images

Už zítra ráno uvidíme souboj mezi „Polským silákem“ a srbskou „Raketou“, ze kterého vzejde vyzyvatel pro Jiřího Procházku nebo Glovera Teixeiru.

Pouhý měsíc před titulovým soubojem Jiřího Procházky Gloverem Teixeirou uvidíme duel jedničky a trojky polotěžké váhy, Jana BlachowiczeAleksandarem Rakičem. Vítěz zcela jistě získá post budoucího titulového vyzyvatele, takže půjde o hodně. Oba borci mají na kontě nespočet ukončení a tvrdý knockout se dá očekávat i v hlavním zápase turnaje UFC Vegas 54.

Oba bojovníci jsou pro české fanoušky dobře známí. Blachowicz se narodil kousek od českých hranic a chová k naší republice vřelý a přátelský vztah. Rakič se naopak do povědomí fanoušků zapsal především nevybíravými slovy na adresu Jiřího Procházky.

Jan Blachowicz před dvěma lety doslova zdemoloval Dominicka Reyese a zcela právem získal titul světového šampiona UFC. V Polsku se rázem stal celebritou a po Joanně Jedrzejczyk zároveň druhým Polákem, který domů přivezl nejcennější světový pás. Svůj post dokázal jednou obhájit, než přišla nečekaná porážka s brazilským veteránem Gloverem Teixeirou, který bude titul brzy obhajovat proti českému samurajovi Jiřímu Procházkovi. Sám Janek však fandí spíše brazilskému šampionovi:

„Fandím spíše Gloverovi, protože bych s ním rád znovu zápasil a titul mu sebral. Doufám, že pokud vyhraje, tak neukončí kariéru,“ nepotěšil Janek české fanoušky. Devětatřicetiletý knouckoutér tvrdí, že v sobě stále má potřebnou chuť i oheň a rozhodně neplánuje končit úspěšnou kariéru. „Jsem hladovější než kdy dřív. Vím, jaké to je být nejlepší na světě a chci to znovu zažít. Je to jak z Pána prstenů. Znáte Gluma? Prsten je jeho miláček. Jsem jako Glum, pás je můj miláček a já ho chci zpět,“ prohlásil odhodlaný Polák.

Blachowicz je populární pro svou přátelskou povahu a příjemné vystupování. Když se představil na pražském turnaji UFC, fandila mu vyprodaná O2 Arena a v Česku se stěží najde někdo, kdo by nepřál výhru polskému zápasníkovi. To se ovšem nedá říct o jeho soupeři Aleksandaru Rakičovi, který není kvůli poznámkám na adresu Jiřího Procházky příliš populárním.

Rakič nejprve souboj s Procházkou odmítl, ale když jej český bojovník předběhl v žebříčku polotěžké váhy, začal mít o zápas s ním zájem a jen těžce nesl následné odmítnutí ze strany českého borce. Navíc jej rozpálilo to, že Procházka na jeho trashtalk téměř vůbec nereagoval a místo toho si šel svou cestou.

„Jiřího, toho klauna, už nemůžu brát vážně,“ obul se Rakič do českého bojovníka. „Už mi na něm nezálež a nestarám se o něj. Teď se soustředím na Blachowicze, se kterým se brzy utkám. Nic jiného mě nezajímá. Je mi však jasné, že se s Procházkou v budoucnu potkám. Jsme totiž mladí a jsme na vrcholu divize. Nyní však otáčím list. Kašlu na toho falešného samuraje a soustředím se na Janka,“ prohlásil Rakič, který si tímto výrokem asi moc českých fanoušků nezískal.

Poslední Rakičův zápas se uskutečnil před více než rokem proti Thiagu Santosovi a srbský borec tehdy po ne příliš atraktivním utkání bral těsnou výhru na body. Jeho nejlepší moment v UFC se odehrál ve Stockholmu před třemi roky, kdy po 42 dvou vteřinách trefil krásný highkick z přední nohy přímo na čelist Jimiho Manuwi, který zůstal ležet na podlaze oktagonu. S bilancí 14-2 je nyní trojkou polotěžké váhy a ve 30 letech vstupuje do nejlepšího sportovního věku.

Shazování do polotěžké váhy (pod 93 kg) zvládli oba bojovníci bez sebemenších problémů. Hodně komický byl ale jejich vzájemný staredown, kdy se k sobě oba přiblížili tak blízko, že téměř došlo k vzájemnému polibku. V očích však bylo vidět naprosté soustředění a odhodlání poslat soupeře k zemi, což se v zápase může přihodit.

Oba zápasníci totiž disponují velkou silou v úderech, na straně Blachowicze bude jistě wrestling a práce na zemi, Rakič má zase skvělý pohyb a vytříbenou kopací techniku. Pokud vše půjde podle plánu a Jiří Procházka v červnu získá titul světového šampiona, jeho první obhajobou bude středoevropské derby, ať už se sympatickým polským bojovníkem nebo ne příliš populárním srbským Rakušanem.

Hlavní karta turnaje UFC Vegas 54 začíná v neděli v 04:00 našeho času, takže zápas mezi Blachowiczem a Rakičem přijde na řadu kolem 6. hodiny ráno.

Zdroje:  mmajunkie.com , Sherdog.com

Nejnovější články