Naše rivalita vejde do historie. Edwards a Usman si po třetí vzájemné bitvě vyměnili komplimenty

Naše rivalita vejde do historie. Edwards a Usman si po třetí vzájemné bitvě vyměnili komplimenty Leon Edwards vs. Kamaru Usman | zdroj: Profimedia

Rivality ke sportu prostě patří a MMA není výjimkou, Leon Edwards a Kamaru Usman spolu v oktagonu bojovali už třikrát a možná ne naposledy. Není tedy divu, že se navzájem respektují.

Poprvé se v kleci střetli na konci roku 2015. Usman pár měsíců před tím vyhrál reality show The Ultimate Fighter a očekávaly se od něj velké věci. Edwardsovi za pomoci wrestlingu znemožnil bojovat v postoji a v nepříliš atraktivním zápase si dokráčel pro vítězství na body.

Tohle byl ale přesně ten typ prohry, který z vás udělá lepšího bojovníka. Edwards se pomalu vypracoval až na špici, kde se mezitím usadil právě Usman. Nebylo to samozřejmě bez komplikací, Britovi s jamajskými kořeny se smůla doslova lepila na paty, covid mu překazil několik zajímavých soubojů a kvůli jeho "nevýraznosti" s ním často odmítali bojovat zápasníci ze špičky divize. Osud ale nejspíš opravdu chtěl, aby se podceňovaný "Rocky" stal šampionem. 

Po všech peripetiích se v srpnu loňského roku konečně došlo na odvetu s Usmanem. Ani jeden z nich od prvního vzájemného souboje neprohrál. Nigerijský šampion dokonce vévodil žebříčku bojovníků bez rozdílu vah a byl obrovským favoritem, což v zápase potvrdil. Do konce zbývala minuta a ve vítězství unaveného Edwardse už nejspíš nevěřil takřka nikdo. Jenže bum, přišel zázrak v podobě technicky dokonalého kopu na hlavu a vše bylo jinak.

Bylo jasné, že tenhle příběh musí mít pokračování a UFC domluvilo závěrečný díl zápasové trilogie. Ten se odehrál o víkendu v Londýně a předcházely mu verbální jaby z obou stran. Usman připomínal, že po většinu času předchozího zápasu dominoval a utahoval si z motivační hlášky Edwardsova trenéra "Don't let him bully you, son!" (Nenech ho, aby tě šikanoval, synu!). Šampion si ale věřil. "Porazil jsem ho během své nejhorší noci, takže to dokážu znovu," říkal a dodával, že jeho výkon negativně ovlivnila velká nadmořská výška v Salt Lake City, kde se předchozí fight odehrál. Soupeři navíc podsouval, že mu tvrdé KO muselo pořádně otřást sebevědomím a už nikdy nebude stejný. To se sice nestalo, ale bylo vidět, že Leonovi sebevědomí naopak dost vyrostlo a titul obhájil (byť mu ani někteří z nás nevěřili – viz naše tipovačka).

Po zápase mezi oběma bojovníky zavládl zasloužený respekt. "Byl to můj nejtěžší zápas a chtěl bych Kamaruovi poděkovat za to, že byl skvělým soupeřem," pronesl ještě v kleci šampion a vyhecoval publikum, aby místo bučení poraženému zatleskalo. "Velký respekt, Kamaru, to byla teda trilogie. Během 8 let jsme odzápasili 13 kol, strávili jsme spolu v kleci více než hodinu a naše rivalita vejde do historie. Čisté soutěžení na té nejvyšší úrovni. Přeju tobě a tvé rodině jen to dobré," vzkázal pak Edwards ještě dodatečně prostřednictvím sociálních sítí.

Usman sice neskrýval, že si myslel, že měl vyhrát, ale ocenil skvělou Edwardsovu taktiku a jeho úspěchy. "Já nekončím, potkám se s ním zase," ujistil také své fanoušky. Leon ale pochopitelně vyhlíží spíš jiné výzvy, takže si Kamaru bude muset k další odvetě probít skrz jiné zápasy. Teprve tedy uvidíme, zda tenhle sportovní příběh bude mít ještě další pokračování.

Šéf UFC Dana White plánuje, že se Edwards příště utká s Colbym Covingtonem. To ale šampion prozatím odmítá s tím, že byl Američan poslední rok a půl neaktivní, přestože nebyl zraněný. Raději by si tedy vyřídil účty s Masvidalem, pokud ten dokáže za pár týdnů porazit Gilberta Burnse. Další titulovou obhajobu by každopádně rád absolvoval na konci léta.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články