Nejdřív mu zlomil nos a pak prokopnul koleno. MMA bojovníci teď volají po zákazu likvidačního kopu

Nejdřív mu zlomil nos a pak prokopnul koleno. MMA bojovníci teď volají po zákazu likvidačního kopu Khalil Rountree prokopává koleno Litevci Bukauskasemu. | zdroj: Profimedia

Američan Khalil Rountree totálně zdemoloval svého soupeře Modestase Bukauskase, když mu zlomil nos a poté nebezpečnou technikou také prokopl koleno.

Na hlavní kartě sobotního UFC Vegas 36 byla k vidění tvrdá ukončení a možná to nejbrutálnější měl na svědomí bojovník polotěžké váhy Khalil Rountree Jr.

Ten do svého soupeře, litevského bojovníka Modestase Bukauskase, najel pořádně zostra hned od začátku. Zaujal střed oktagonu a pustil se do něj tvrdými kombinacemi úderů a kopů. Bukauskas nemohl na jeho útoky nalézt žádnou odpověď a Rountree jej doslova demoloval. Za chvíli bylo vidět, že po jednom z Američanových úderů se Litevcův nos pořádně vyhnul do strany a bylo jasné, že je zlomený.

I tak ale Bukauskas předvedl, že je tvrďák a snažil se pokračovat v zápase, přičemž neustále dostával od Rountreeho solidní výprask. První kolo zvládl dobojovat do konce a ve druhém kole už Rountree trochu polevil. Sice pořád zápasu pořád dominoval, ale jeho útoky už nebyly tak časté a bylo vidět, že šetří svoji energii. Tím dal prostor svému litevskému soupeři, který se mu snažil údery z přední ruky vrátit alespoň něco z toho, co od něj v prvním kole inkasoval.

Takto zápas pokračoval až do poloviny kola, kdy Rountree na svého soupeře použil velice nebezpečnou zbraň –  side kick na koleno. Poprvé Bukauskas jen těsně uhnul, ale o chvíli později, zrovna když Litevec útočil jabem z přední ruky, jej Rountree zakontroval rychlým side kickem přímo do kolena. To se prohnulo a Litevec šel s bolestivým výkřikem na zem. Rozhodčí Herb Dean ihned věděl, která bije a okamžitě zápas ukončil.

Khalil Rountree tak zvítězil technickým knockoutem a předvedl velice dominantní výkon. Modestas Bukauskas se ale pravděpodobně nějakou dobu do oktagonu nepodívá. Podle ringového lékaře to vypadá na poraněný mediální a přední i zadní křížový vaz. Na Rountreeho se za to spustila vlna kritiky a spousta bojovníků v UFC začala volat po zákazu této techniky, která bojovníka může vyřadit i na rok z tréninku a v horším případě mu i ukončit kariéru.

Mezi odpůrci této techniky byl například Belal Muhammad: „Ahhh, tahle technika by měla být zakázána, dokáže to změnit kariéru.“ O oblíbenou techniku se nejedná ani v případě André Filiho: „Jsem fanouškem Khalila, rád jsem ho viděl vyhrát. Ale nesnáším tenhle pos*aný kop. Vždycky jsem ten kop nenáviděl.“ Také Jamahal Hill si myslí, že by měl být tento kop zakázán: „To je přesně, proč by tohle nemělo být dovolené! Pořádná sviňárna.“

Svůj názor na to má i Kelvin Gastelum: „Souhlasím, tenhle kop by měl být zakázaný. Ukončuje to kariéru. S kým si o tom můžeme v UFC promluvit? Tohle není nic proti Rountreemu. Jeho výkon a provedení bylo skvělé sledovat. Ale tenhle kop by se měl řešit.“

Našli se ale i takoví, kteří side kick na koleno (popřípadě tzv. obligue kick) považují za součást boje a nic by nezakazovali. Například Ricky Simón je s tím naprosto v pořádku: „Jste parta ufňukánků. Kolik takových kopů zrušilo v zápase kolena oproti heel hooku? Je to prostě boj.“ Také Adrian Yanez je toho názoru, že s touto technikou není nic v nepořádku: „Nemyslím si, že by to mělo být zakázané,“ napsal Yanez na Twitter.

Samotný zraněný Modestas Baukauskas však vzal porážku jako chlap a Rountreeho se zastal: „Půjdu na magnetickou rezonanci, až se dostanu domů. Pravděpodobně jde o poranění vazů. A lidi, prosím, nechte mého soupeře na pokoji, ten kop byl v pohodě, byla to moje práce to ubránit a to jsem neudělal. Nechte toho chlapa užít si vítězství,“ napsal na svém Instagramu Modestas, který si tímto postojem určitě získal nové fanoušky.

V minulosti poranil stejnou technikou například Robert Whittaker poranil koleno Darrena Tilla. S oblibou tento kop využívá také Jon Jones nebo Ciryl Gane. Jestli sportovní komise opravdu tento kop zakáže není jasné, ale zatím se to nezdá moc pravděpodobné.

Zdroje:  mmamania.com , ufc.com

Nejnovější články