Největší smolař v UFC - v kleci bojoval za nemocného syna, sám málem přišel o zdraví. Ray Borg se ale i v těch nejhorších chvílích odmítl vzdát

Největší smolař v UFC - v kleci bojoval za nemocného syna, sám málem přišel o zdraví. Ray Borg se ale i v těch nejhorších chvílích odmítl vzdát Ray Borg - Gabriel Silva, UFC San Antionio | zdroj: Profimedia

Jen málokterý bojovník měl tolik smůly jako Ray Borg. Teď usoudil, že je čas pověsit rukavice na hřebík.

Co stojí za úspěšnou kariérou MMA bojovníka? Našlo by se hned několik důležitých faktorů. Talent, dřina, v poslední době také prořízlá pusa. A pořádná dávka štěstí. Ray Borg bohužel patří spíše mezi smolaře. Snad i proto se ve svých sedmadvaceti letech rozhodl ukončit kariéru.

Do nejvyšší ligy prorazil v roce 2014. Neporažený a s šesti výhrami v kapse byl tehdy velkou nadějí muší váhy. Možná právě tehdy se k němu štěstěna otočila zády. Z UFC debutu s Dustinem Ortizem odcházel jako poražený, šlo přitom o těsné split decision. Borg se však rychle oklepal a ještě víc zabral. Následující tři zápasy urval na svou stranu.

Američan nepatřil mezi zápasníky, jimž příprava na zápas nedělá problém. Kamenem úrazu byla především váha. Shazování bylo pro Raye malou bitvou před samotným soubojem v oktagonu. Náročného hubnutí oslabovalo jeho organismus, což často přecházelo až v onemocnění. Kvůli nemoci nenastoupil například do souboje s Ianem McCallem na UFC 203. Následně se soustředil na chystaný duel s Louisem Smolkou. S váhou se ale poprat nedokázal. Smolku sice porazil, musel mu však odevzdat celých 30 % z vlastní odměny.

Pro Borga bylo nicméně důležité, že dokázal doručit další výhru. Když následně porazil i Jussiera Formigu, byl mu slíben titulový zápas. Na UFC 215 ho očekával Demetrious Johnson. Velká šance pro Borga. V přípravě si bohužel opět prošel drastickým shazováním, což se nepříznivě odrazilo na zdravotním stavu. Do zápasu tedy nenastoupil. Zvládl to až napodruhé o tři týdny později. S Johnsonem se dostal až do pátého kola, tam mu ale „Mighty Mouse“ nasadil ukázkový armbar, čímž zároveň výrazně zacloumal s představou, že se Ray někdy stane šampionem.

Dalším smolným momentem byl nechvalně proslulý incident, kdy Conor McGregor zaútočil na autobus, v němž se krom dalších bojovníků vezl také Borg. Ke vší smůle ho do oka trefil úlomek z rozbitého okna, následkem bylo menší zranění, kvůli němuž nemohl nastoupil do plánovaného zápasu s Brandonem Morenem. Klání se tedy muselo o měsíc posunout. Borg nicméně na rande s Morenem nedorazil ani napodruhé.

Sluší se dodat, že k tomu měl velmi vážný důvod. Ani v osobním životě mu štěstěna příliš nepřála. Jeho syn Anthony se totiž narodil se vzácným onemocněním mozku a tou dobou musel podstoupit důležitou operaci. Borg tedy dal přednost rodině, s níž se snažil překonat těžké chvíle. Tím však přišel o zápas, což v důsledku znamenalo, že přišel i o peníze. O penězích přitom patrně přemýšlel neustále. Ne snad proto, že by si chtěl koupit lepší auto, ale právě kvůli nákladným operacím, které musel uhradit.

Komplikovanou finanční situaci řešil mimo jiné prostřednictvím crowdfundingové kampaně, jejímž prostřednictvím poprosil veřejnost o pomoc. Jak sám přiznal, šlo o velmi stresující období. Dokonce přemýšlel nad tím, zda by nebylo lepší chodit od devíti do pěti někam do kanceláře a pak věnovat čas rodině. „Můj syn mi to ale nedovolil. Když on pokračoval v boji, nepřicházelo v úvahu, abych to vzdal,” svěřil se Ray v jednom z rozhovorů. Malý Anthony se tedy stal velmi silnou motivací pro návrat do klece, kde tentokrát musel za každou cenu vydělat nějaké peníze.

Ray Borg Ray Borg - Gabriel Silva, UFC San Antionio | zdroj: Profimedia

I nadále však jeho cestu lemovaly nepříjemné komplikace. Domluven byl souboj s Josephem Benavidezem, Borg se ale zranil během přípravy na kempu. Kvůli problémům s váhou se nakonec rozhodl pro přestup do bantamové divize. Hned dvakrát za sebou se mu změnil soupeř, na poslední chvíli proti němu nastoupil UFC debutant Casey Kenney. Ray bohužel ani tentokrát nedokázal splnit váhový limit, zápas navíc prohrál. Později vyšlo najevo, že se tak stalo kvůli neplánované návštěvě nemocnice, protože během shazování uklouznul ve vaně a praštil se do hlavy. Po roce a půl se ale dokázal vrátit do oktagonu. Alespoň něco se podařilo.

Vše se pak zlomilo o čtyři měsíce později, kdy nastoupil proti neporaženému Gabrielu Silvovi. Ray tentokrát splnil váhu a s Brazilcem si zkušeně poradil. A to i přes naprosto zjevný váhový rozdíl. Po zápase neskrýval slzy, byl skutečně šťastný, že se mu podařilo zvítězit a přinést domů slušnou odměnu. Peníze vydělal také v následném souboji s Rogeriem Bontorinem, kterého taktéž porazil na body. Musel mu ale odevzdat 30 % z vlastní výplaty. Důvod určitě uhodnete. Ano, Ray opět nedal váhu.

Poslední představení v nejvyšší MMA lize odehrál 13. května letošního roku. Ricky Simon mu bohužel vzal vítr z plachet a Ray na body vyhrál. Do dalšího plánovaného zápasu s Nathanem Manessem už Borg z neznámých důvodů nenastoupil, čímž si od UFC vysloužil stopku. Bojovník poté na Instagramu naznačil, že už se do klece nejspíše nevrátí. „Nikdy jsem si nemyslel, že skončím už v 27 letech, některá rozhodnutí jsou zkrátka těžší než ostatní. Asi je čas posunout se do další kapitoly mého života.”

Ray Borg si tak z UFC odnáší bilanci 7-5. Prožil si těžké chvíle, potrápil hlavu i tělo. Synovi ale jednou může říct, že se v nejtěžších chvílích nevzdal a dál bojoval, i když měl chuť se na všechno vykašlat. Krom toho má pro něj pár zajímavých historek, třeba příběh o tom, jak se k němu do autobusu dobýval Conor McGregor. Ne každý táta může vyprávět takto napínavé pohádky.

Zdroje:  ESPN , mmafighting.com , cagesidepress.com

Nejnovější články