„Není tak děsivý, jak ho všichni popisují,“ říká Gamrot před zápasem s Tsarukyanem

„Není tak děsivý, jak ho všichni popisují,“ říká Gamrot před zápasem s Tsarukyanem Dvě výrazné postavy polské MMA - Mateusz Gamrot a Joanna Jedrzejczyk | zdroj: Profimedia

Zápas dvou velkých nadějí lehké váhy bude vévodit víkendovému UFC v Las Vegas. O průlom do první desítky divize se pokusí Mateusz Gamrot proti Armanu Tsarukyanovi v souboji slibujícím komplexní MMA.

Mateusz Gamrot, někdejší dominantní šampion KSW, přišel do UFC v roce 2020 jako nadějný a dosud neporažený prospekt lehké váhy. „Gamerův“ rozlet ale přibrzdil již první souboj pod hlavičkou nejslavnější organizace světa, když v Abu Dhabí prohrál na body proti Kutateladzemu. Šlo však tehdy o docela kontroverzní rozhodnutí a excelentní polský grappler v dalších třech zápasech, které všechny ukončil před limitem, ukázal, že je třeba s ním nadále počítat.

To má ostatně společné s jeho nadcházejícím soupeřem Tsarukyanem, kterého v UFC přivítal porážkou Islam Makchachev. Od té doby ale dokázal tento ruský Armén nasbírat pět výher v řadě, a to neméně dominantním způsobem jako Mateusz. Není tedy velkým překvapením, že se tito dva zápasníci s velmi podobnou cestu v UFC postaví proti sobě v kleci, jak se Gamrot vyjádřil na předzápasové tiskové konferenci: „Je to skvělý zápasník. Oba jsme nová generace v MMA a jsme na hraně první desítky. Věděl jsem, že se teď nebo v budoucnu určitě střetneme.“

O něco překvapivěji se ale můžou jevit kulisy víkendového souboje, který bude celému galavečeru vévodit. Není totiž úplně obvyklé, aby proti sobě v hlavním zápase večera za normálních okolností bojovali borci na 11. a 12. místě žebříčku. Mateusz v tom ale žádný problém nevidí, jak se nechal slyšet v rozhovoru pro Kanal Sportowy. „Nejspíše v nás vidí potenciál a udělali z toho zápas večera. Kdyby to nechtěli, tak to nedělají. Myslím, že ať už v sobotu vyhraje kdokoliv, tak jeho další zápas bude s někým z TOP 5.“

Gamrot trénuje v American Top Teamu na Floridě, ten ale využívá také Tsarukyan, takže se tentokrát Gamrot na přípravu raději vrátil do rodného Polska, přesněji do Poznaně. „Nikde moc nedávám fotky nebo videa z tréninku, ale jsem zde naplno zaměřený na přípravu nejlepší verze sebe sama,“ prohlásil na začátku června pro MMA Rocks přímo z tělocvičny Czerwony Smog. Snad přeruší smolnou sérii svých dvou tréninkových partnerů, kteří by mu měli stát o víkendu v rohu. Sebastian Rajewski i Borys Mankovski si totiž minulou sobotu na KSW 71 připsali porážku na body.

Třetí do party v rohu polského bijce bude trenér Mike Brown, jenž pomáhal Gamrotovi s přípravou taktiky. Poslední slovo si však Mateusz nechával prý pro sebe: „Každý trenér ti může něco poradit, stejně tak sparing, ale nakonec jdeš do klece jenom ty a všechno leží jen na tvých ramenou. Takže konečné rozhodnutí je na mě.“

Uvidíme tedy, s čím na svého arménského soupeře vyrukuje, ale nejspíše můžeme očekávat snahu dostat souboj co nejrychleji na zem, kde se Gamrot cítí nejlépe. Ani v postoji by ale Polák nemusel hrát druhé housle. Tsarukyan má možná silnější údery, ale pokud se bojovník trefí přesně, tak na síle nemusí tolik záležet, jak předvedl Mateusz při vypnutí Scotta Holtzmana.

K atraktivitě nadcházejícího zápasu přidává také fakt, že se jedná o typově dost podobné bojovníky. Je tak možná až s podivem, že bude Gamrot nastupovat do zápasu jako výrazný kurzový outsider, což pro něj bude poprvé od roku 2014.

„Hodně lidí teď říká, že je lepší bojovník než já, protože je mnohem nebezpečnější a může mě něčím nachytat atd. Ale vědomí jeho nejsilnějších stránek mě rozhodně nějak neparalyzuje. Je to prostě dobrý protivník, ale je to zápasník jako každý jiný, kterého jsem do této chvíle ve své kariéře potkal,“ nedělá si z této skutečnosti těžkou hlavu. „Čím víc se na něho dívám, tak se utvrzuju v tom, že není tak děsivý, jak ho všichni popisují,“ dodal následně.

Pro Gamrota by navíc mohly být velkou výhodou jeho zkušenosti s pětikolovými zápasy, které nasbíral v KSW. A možná i kvůli tomu by byl rád, kdyby mohl všech pět vypsaných kol využít:

„Určitě je super končit zápasy před limitem, a jestli se mi k tomu naskytne příležitost, tak ji využiju. Ale spíš bych chtěl, aby to bylo na pět kol, pořádná bitva a dominantní výkon z mé strany. Abych ukázal, že jsem lepší bojovník než on a dokázal všem, že jsem jedním z nejlepších zápasníků na světě,“ odpověděl Mateusz pro Kanal Sportowy na otázku, jaký by si přál průběh zápasu.

V neděli nad ránem se tedy dozvíme, jestli se mu přání vyplní, a jestli bude mít Polsko svého prvního zástupce v top 10 lehké váhy UFC.

Zdroje:  UFC , YouTube MMA Rocks , Kanal Sportowy

Nejnovější články