Neporažený kazašský přízrak Shavkat Rakhmonov uškrtil soupeře ve stoje a vyzval hodně zajímavé jméno

Neporažený kazašský přízrak Shavkat Rakhmonov uškrtil soupeře ve stoje a vyzval hodně zajímavé jméno zdroj: Getty Images

17 zápasů, 17 vítězství před limitem. To je vizitka Shavkata Rakhmonova, který tentokrát ve vyrovnané bitvě zvítězil i díky své ocelové bradě.

Na hlavní kartě turnaje UFC 285 se předvedl neporažený kazašský bojovník Shavkat Rakhmonov, kterému UFC předhodilo zkušeného Geoffa Neala. Ten byl na sedmém místě v žebříčku a devátý Rakhmonov se chtěl dostat na jeho pozici.

Rakhmonov je jedním z mála neporažených bojovníků v UFC. Před zápasem s Nealem měl skóre 16-0, přičemž všechny své zápasy dokázal ukončit před limitem. Navíc je velice komplexní a osmkrát vyhrál na submisi a zbylých osm ukončil na TKO nebo KO. Nutno však říct, že ještě donedávna nečelil těm nejlepším a Geoff Neal měl být jeho nejtěžším testem.

Jenže Neal si před zápasem nepohlídal svoji váhu a převážil o 4 libry (necelé 2 kg). I tak ale Shavkat zápas vzal a dobře udělal, protože nejen, že dostal 30 % výplaty od Neala, ale navíc oba bojovníci divákům ukázali skvělý souboj, za který dostali bonus za zápas večera.

Shavkat Rakhmonov zdroj: Getty Images

Kazašský bojovník začal bez respektu highkickem, po kterém svázal Magnyho do klinče. Zápas ale rozhodně nebyl žádnou přehlídkou takedownů a i přes občasné pokusy o strh byli oba borci více než ochotní pobít se v postoji.

V půlce kola vypadly Shavkatovi v jedné z přestřelek chrániče na zuby, ale nevypadalo to, že by mu to příliš vadilo a pokračoval v zápase. Až po dvou minutách si toho rozhodčí všiml a ihned poté, co dostal Kazach svůj chránič zpět, rozjel ofenzívu a tvrdými údery dostal Neala do velkých problémů. Ten se ale dokázal oklepat a na konci kola oplatil Shavkatovi stejnou mincí v podobě zadního direktu, kterým jím otřásl.

Druhé kolo začalo stejně agresivně, jako skončilo to první a oba borci chodili do nebezpečných výměn v postoji. Byl to ale americký bojovník, který byl většinu času na ústupu a Kazach jej dokázal zasahovat více.

V posledním kole se odehrála spousta zvratů. Neal nebyl daleko od výhry, když tvrdou kombinací úderů trefil Rakhmonova a ten měl co dělat, aby se udržel na nohou. Ihned se snažil najít bezpečí v klinči, kde se mu nakonec podařilo zregenerovat a za chvíli to Nealovi vrátil i s úroky.

Tvrdá Rakhmonovova pravačka si totiž našla cestu na čelist Neala a ten byl evidentně otřesený. Následná smršť úderů mu příliš nepomohla a tvrdé koleno do břicha mu vzalo potřebný kyslík. Když Shavkat viděl, že Neal je tvrdší než jeho údery, snažil se jej vzít na zem, ale to mu Američan nedovolil. Nakonec jej Shavkat zatlačil na klec, kde ho chytil do „kravaty“ ze které se nakonec dopracoval až na rear-naked choke a svého soupeře donutil ve stoje odklepat.

Kazašský bojovník si tak připsal už 17. výhru v řadě před časovým limitem a znovu odcházel z klece neporažen. „Colby Covingtone, buď připraven. Jsi na řadě ty, nebo chci zápas o titul,“ vyzval neporažený Kazachstánec amerického buřiče.

Zápas Neala s Rakhmonovem se šéfovi UFC Danu Whiteovi líbil natolik, že vůbec poprvé v historii porušil pravidlo, že bojovník, který převáží povolenou váhu nemá nárok na bonus. Neal i Rakhmonov si tak oba polepšili o 50 tisíc dolarů za zápas večera.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články