Neporažený Khabibův bratranec se utká s brazilským „Pitbullem“ o titul Bellatoru

Neporažený Khabibův bratranec se utká s brazilským „Pitbullem“ o titul Bellatoru Khabibův bratranec Usman roste ke hvězdám, na rozdíl od svého bratrance ale preferuje boj v postoji. | zdroj: Profimedia

Hvězda Usmana Nurmagomedova nadále stoupá a dagestánský bojovník si v Bellatoru vysloužil zápas o titul s brazilským šampionem.

Khabib Nurmagomedov se sice odebral do sportovního důchodu, ale jeho příjmení, které je spojeno se silným wrestlingem, dominancí a neporazitelností, rezonuje ve světě MMA i nadále. Starají se o to jeho dva bratranci –⁠ Umar, který zápasí v UFC, a Usman, který čeří vody v konkurenčním Bellatoru.

A právě druhý jmenovaný dostal od Bellatoru šanci zabojovat se současným šampionem Patrickym „Pitbullem“ Freirem o titul lehké váhy. Zápas by se měl odehrát 18. listopadu na turnaji Bellator 288 a půjde o první obhajobu brazilského šampiona.

Patrickyho cesta na vrchol byla poměrně zajímavá. Jeho mladší bratr Patrício vyhrál titul v lehké váze nad Michaelem Chandlerem v roce 2019, ale vzhledem k tomu, že už držel pás v pérové váze, rozhodl se o půl roku později, že se trůnu ve vyšší váhové divizi vzdá, aby jej mohl ukořistit právě starší Patricky.

Tomu se to loni vítězstvím nad Peterem Queallym podařilo a následně měl titul obhajovat proti Sidneymu Outlawovi. Jenže „Pitbull" se zranil a ze zápasu sešlo. Bellator mu teď ale domluvil ještě těžšího soupeře v podobě již zmíněného Usmana Nurmagomedova.

Ten má v pouhých 24 letech na kontě úctyhodných 15 vítězství bez jediné porážky, z čehož dokázal 13 soupeřů ukončit před limitem (8 KO, 5 submisí) a 10 zápasů vyhrál dokonce už v prvním kole. Většinu času trénuje v americkém gymu AKA spolu se svými bratranci a dalšími Dagestánci v čele se samotným Khabibem a hlavním trenérem Javierem Mendezem, který vychoval šampiony jako jsou Cain Velasquez, Daniel Cormier nebo Luke Rockhold.

Že se z Usmana pomalu ale jistě stává velká hvězda, si uvědomuje i šéf Bellatoru Scott Coker: „Když opravdu pozorujete toho kluka v gymu, jak trénuje s Javierem a s Khabibem a všemi těmi zabijáky v AKA… Několikrát jsem se na něj byl podívat a oni tam nedělají žádné zkratky. On maká tvrdě, trénuje tam s nejlepšími bojovníky, má nejlepší trenéry a kempy. Je to hodně působivé.“

Na rozdíl od Khabiba, který měl sice poměrně dobrý striking, ale většinou bral soupeře rovnou na zem, je Usman mnohem komplexnější a boj v postoji si dost užívá. V případě potřeby ale nemá problém v okamžiku přepnout na wrestling.

Právě kombinace nebezpečného strikingu s hrozbou takedownů by mohla na brazilského „Pitbulla“ platit. Ten má sice také velice dobrý postoj, ale jeho mezery odkryl už Michael Chandler, který jej před 6 lety brutálně knockoutoval. Od té doby se samozřejmě Brazilský šampion určitě zlepšil, ale je otázka, jestli to bude stačit na Usmana, který zatím všechny své soupeře přejel velice dominantním způsobem a doposud se nenašel nikdo, kdo by jej dokázal alespoň ohrozit. Zkušený Brazilec by ale měl mladého Nurmagomedova pořádně prověřit.

Zdroje:  Sherdog.com , YouTube - Bellator MMA

Nejnovější články