Neporažený Mokaev si nechal zlomit koleno, aby vzápětí uškrtil soupeře. Odplácání prý nepřipadalo v úvahu

Neporažený Mokaev si nechal zlomit koleno, aby vzápětí uškrtil soupeře. Odplácání prý nepřipadalo v úvahu Jafel Filho měl Muhammada Mokaeva na lopatě, ten ale přežil a nakonec slavil vítězství | zdroj: Profimedia

Mladý dagestánský bojovník Muhammad Mokaev si raději nechal zlomit koleno, než aby prohrál zápas. Hned poté svého soupeře uškrtil a zůstal neporažený.

Muhammad Mokaev je jedním z největších talentů ve světě MMA a o víkendu se na londýnském turnaji UFC 286 ukázal, že je z velice tvrdého těsta. Opět vyhrál, ale tentokrát to vůbec nebylo zadarmo.

Mokaev má sice britský pas, ale jeho jméno naznačuje, že to asi nebude úplně typický Brit, který by popíjel čaj o páté. Tento 21letý bojovník pochází z Dagestánu a i když vyrůstal v Anglii, jeho bojovné geny se nezapřely. Už jako junior získal dvakrát titul amatérského mistra světa a po pár zápasech mezi profesionály šel rovnou do UFC. Tam si odbyl debut minulý rok, kdy se uvedl rychlou výhrou na gilotinu. Od té doby si připsal další dvě výhry a o víkendu si brousil zuby na nováčka v UFC oktagonu, brazilského bojovníka Jafela Filha.

Mokaev, který ani v amatérech, ani mezi profesionály nepoznal porážku, o něm ještě před zápasem řekl, že jej sice respektuje, ale nemyslí si, že by jej Brazilec mohl nějak ohrozit. A to se velice mýlil. Dagestánský talent byl sice velice sebevědomý, ale Filho ukázal, že není žádná "potrava". Dobře se hýbal, nepouštěl Mokaeva do větších akcí, bránil takedowny a hrozil submisemi. Mokaev měl sice především ve wrestlingu trochu navrch, ale Brazilec mu byl více než důstojným soupeřem.

Muhammad Mokaev Muhammad Mokaev | zdroj: Profimedia

Ve třetím kole mu Mokaev vlezl na záda, ale nedokázal jej uškrtit, naopak, Filho se pod ním protočil, chytil jeho levou nohu, nasadil mu kneebar a nekompromisně ji začal lámat. Mokaevovo koleno se prohnulo mnohem víc, než na co bylo dělané. Filho se snažil přechytit nohu do lepšího úhlu, ale přitom Mokaev svou teď už zraněnou nohu dokázal vytáhnout.

Bylo ale vidět, že v pořádku rozhodně není. Dagestánec to ale nevzdal, znovu Filhovi vlezl na záda a jen o minutu později mu nasadil škrcení (nebo spíše neck-crank), který nakonec Brazilec minutu před koncem utkání odplácal.

Dagestánský talent sice slavil svou výhru a vydrápal se na klec, ale sotva se na polámanou nohu mohl postavit. Tato výhra jej tak stála určitě více, než mladý bojovník plánoval.

„Jsem flexibilní… třikrát nebo čtyřikrát tam zapraskalo,“ přiznal Mokaev na tiskové konferenci po zápase. „On si myslel, že to odplácám, tak trochu povolil, podíval se na mě a Herb Dean řekl: ‚On neplácl‘. Tak přechytil svůj grip jakoby do škrtící pozice a bylo to ještě silnější. A potom jsem slyšel další tři nebo čtyři zapraskání. Já jsem jenom čekal, až se mi moje koleno rozlomí. Myslel jsem, že je to blízko. A když jsem se potom postavil na svoje koleno, tak jsem cítil, že je v háji.“

„Chytil jsem ho a pomyslel si – zlomil jsem ho mentálně. Měl mě v dobré pozici a neukončil mě. Má černý pás (v BJJ), já nemám černý pás. A tím jsem ho zlomil.“

„Takže jsi byl ochotný nechat si urvat koleno?“ zeptal se Mokaeva jeden z novinářů.

„Ano!“ odpověděl mladý bojovník. „Protože jsem věděl, že budu odpočívat. Příští měsíc je Ramadán a já nechci odpočívat při vědomí, že jsem to odplácal. To bych pak 30 dní nemohl usnout,“ smál se Muhammad.

Není pochyb, že Mokaev je neobyčejně tvrdý jedinec, což dokazuje také to, že do zápasu šel se zraněným ramenem, kvůli kterému prý ani nebyl schopný si obléknout tričko.

Díky své tvrdosti sice dokázal vyhrát zápas, ale dá se předpokládat, že takto zraněné koleno bude vyžadovat operaci, dlouhou rekonvalescenci a je velice pravděpodobné, že se s následky bude muset potýkat po celý zbytek své kariéry.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články