Od kadeřníka až k šampionskému pásu UFC. Deiveson Figueiredo se chystá na svoji první obhajobu titulu

Od kadeřníka až k šampionskému pásu UFC. Deiveson Figueiredo se chystá na svoji první obhajobu titulu Figueiredo svého soupeře doslova zdemoloval a stal se novým vládcem muší váhy | zdroj: Profimedia

„Bůh války“ to v životě neměl lehké, o to více si teď váží své vydřené pozice šampiona.

Současného šampiona muší váhy v UFC, brazilského „boha války“ Deivesona Figueireda, čeká v sobotu na turnaji UFC 255 první obhajoba jeho titulu proti Alexovi Perezovi.

Muší váha je většinou mezi fanoušky trochu přehlížená, což si rozhodně nezaslouží, protože bojovníci v těchto lehkých vahách mají vybroušenou techniku a jsou schopni vytvořit v zápase neskutečné tempo.

Deiveson Figueiredo je navíc bojovníkem s velmi zajímavým příběhem. Narodil se na severu Brazílie, v chudé rodině, kde svým rodičům od mala pomáhal s prací na farmě. Jeho otec i dědeček byli bojovníci a vedli malého Deivesona i jeho bratra k místnímu bojovému umění „Luta Marajoara“, což je forma zápasu, který se praktikuje na ostrově Marajo v severní Brazílii.

Ve 13 letech začal Deiveson trénovat capoeiru a v 16 letech se vrhnul na BJJ a MMA. V brazilském jiu-jitsu dosáhl na černý pás a dokonce se stal šampionem severovýchodní Brazílie.

Během svého života vystřídal mnoho profesí, od zedníka, po kuchaře v sushi restauraci a dva roky dokonce dělal i kadeřníka. Jeho vášní ale bylo MMA a Deiveson se rozhodl jít za svým snem: „José Aldo nakopával všem v UFC zadky a všechny knockoutoval, zatímco já jsem tady. Byla to ta vášeň pro boj, pálilo mě to na hrudi. A pak jsem si řekl, že tohle není pro mě. Mám rád práci kadeřníka, ale pořád to ve mně bouřilo a sílilo.“

Figueiredo tak skončil jako kadeřník a rozhodl se jít si za svým snem v MMA. Nejdříve se vyzápasil v amatérech a poté v roce 2012 přešel k profesionálům. Tam si vydobyl slušnou statistiku 11 výher bez jediné porážky a v roce 2017 po něm sáhlo UFC.

„V momentě, kdy jsem podepsal smlouvu s UFC, začal jsem se věnovat pouze zápasení. Skončil jsem jako řidič taxi na motorce a věřil jsem, že nadešel můj čas. Vždycky jsem v to doufal, byl to můj sen,“ přiznal Figueiredo.

V UFC Deiveson navázal na vítěznou sérii a první 4 zápasy vyhrál, z toho 3 dokázal ukončit před limitem na TKO. Deiveson si začínal věřit, a pomalu začínal pomýšlet i na šampionský titul, protože podle jeho slov své soupeře porazil až moc snadno. Pak ale přišel zápas s Jussierem Formigou, který Deivesonovi uštědřil první porážku v kariéře.

Netrvalo ale dlouho a Deiveson se po dvou dalších vítězstvích dostal k titulovému zápasu v muší váze, kde se utkal o uvolněný šampionský pás s Josephem Benavidezem. Bohužel ale nedokázal splnit váhový limit, a nemohl se tak stát šampionem, i přestože Benavideze porazil ve druhém kole na TKO. UFC mu ale dalo ještě jednu šanci a v červenci se konala odveta. Deiveson tentokrát nic nepodcenil, váhu udělal a Benavideze dokázal uspat rear naked chokem už v prvním kole.

Figueiredo vs Benavidez zdroj: Profimedia

Deiveson Figueiredo má na kontě 20 zápasů a nebýt jedné porážky s Formigou, měl by čisté skóre bez jediné kaňky. Jeho zápasy jen málokdy skončí u bodových rozhodčích, sedmkrát dokázal své soupeře porazit na submisi a devětkrát je knockoutoval.

O tom, že ve svých rukou má „Bůh války“ pořádnou sílu, svědčí také zajímavá statistika, podle které má nejvíce knockdownů v přepočtu na počet rozdaných signifikantních úderů. Deivesonovi stačí ke sražení svého soupeře na zem v průměru 19,6 signifikantních úderů a vede tak v této „disciplíně“ i nad těmi největšími zabijáky. Například Francis Ngannou, potřebuje na jedno sražení soupeře v průměru 20,2 úderů, Anthony „Rumble“ Johnson 21,6 úderů a Conor McGregor dokonce 36,5 úderů.

V sobotu nám tedy Deiveson znovu předvede své umění a utká se s Alexem Perezem, na kterého si velice věří a říká, že jeho první obhajoba nebude trvat dlouho.

Zdroje:  Essentially Sports , bloodycanvas.net

Nejnovější články