Od pouličních zápasů bez rukavic až k souboji o titul UFC, příběh znovuzrození Jorge Masvidala

Od pouličních zápasů bez rukavic až k souboji o titul UFC, příběh znovuzrození Jorge Masvidala zdroj: Profimedia

Bojovník Jorge Masvidal prožívá po 16 letech v kleci znovuzrození, dojde si v neděli pro titul?

Přestože patří Jorge Masvidal k nejzkušenějším zápasníkům v UFC, na výsluní popularity se dostal až v loňském roce. Po sérii proher dal o sobě hlasitě vědět, když v březnu knockoutoval do bezvědomí favorizovaného Darrena Tilla, za což si vysloužil i bonus za KO večera. V pozápasovém rozhovoru pak prohlásil, že tenhle rok chce bojovat o titul. Jelikož to však byla jeho první výhra z posledních 3 zápasů, zdálo se to jen jako výkřik do tmy.

Jorge Masvidal zdroj: Profimedia

Sám si před tímhle zápasem uvědomoval, že jeho kariéra potřebovala nakopnout a nazval se „Král bodových rozhodnutí“, protože má na kontě nejspíš nejvíc těsných proher na body v dějinách UFC. Často prý přemýšlel, kde by býval byl, kdyby ty zápasy vyhrál. „A pak jsem si řekl, sakra, proč přemýšlím jako looser, co kdybych lidi ukončoval a nenechal to rozhodovat na body?“

Výhra proti Tillovi mu sice nepřinesla vytoužený zápas o titul, ale souboj s do té doby neporaženým Benem Askrenem nabídl Masvidalovi ještě větší zviditelnění. Askren si z něj neustále utahoval a byl to především on, kdo zápas promoval. Když však došlo na činy, mírně podceňovaný Masvidal všem zavřel pusu. Stačilo pouhých 5 vteřin a jeden z nejneuvěřitelnějších knockoutů naskočeným kolenem byl na světě. Nejrychlejší KO v historii UFC z Masvidala udělalo skutečnou hvězdu a zájemci o zápas s ním se jen hrnuli. Na druhou stranu mnoho fanoušků kritizovalo Jorgeho za to, že Askrena zbytečně dobíjel na zemi a vyloženě si to užíval. Vítěz to ale vysvětlil tak, že když se někdo do druhého naváží, musí počítat s následky.

Z pouličního rváče do UFC

„Gamebred“, jak se Masvidalovi přezdívá podle plemene pitbullů, má ve svém profesním životopise zápasů jako málokdo – databáze Sherdog jich uvádí 48. Profesionální MMA kariéru začal v roce 2003, ale ještě před tím se pral v zápasech bez rukavic na amerických dvorcích, kde porážel často mnohem těžší soupeře. Videa z těchto pouličních bitek se navíc těšila velké oblibě na internetu a neodmyslitelně patří k Masvidalově image rváče, který nechodí do oktagonu hrát taktické partie. Sám říká, že teď už se nemá čeho bát, protože při zápasech je přímo v kleci rozhodčí a na blízku jsou také doktoři.

Na zápas, který z Jorgeho udělal hvězdu Youtube, se můžete podívat tady:

V MMA pak prošel několika organizacemi a zápasil často také v Japonsku. Ukázal se dokonce na historicky prvním galavečeru Bellatoru. V druhém zápasu v téže organizaci ale prohrál na hodně neobvyklou techniku – obrácený triangl choke. Později se upsal organizaci Strikeforce, kterou později koupila právě slavnější UFC, kde Masvidal od té doby bez přestávky působí.

V UFC se mu asi i kvůli tomu, že jde do boje vždy po hlavě, nikdy nepodařilo udržet delší sérii vítězství. A tak přestože předváděl atraktivní zápasy, na vrcholné příčky divize se dostal až teď.  Po líbivém KO chtěl rovnou zápas o titul nebo money-fight s McGregorem.

Diaz a jeho výzva

Ač to zprvu vypadalo velmi nepravděpodobně, Masvidal nakonec málem titulovou šanci proti Kamaru Usmanovi dostal. Plány však překazil svéráz Nate Diaz, který po svém úspěšném návratu proti Pettisovi ještě v kleci s grácií vyzval právě „Street Jesuse“ Masvidala. Prý proto, že se mu zalíbil jeho poslední zápas proti Askrenovi. Tenhle souboj o pomyslného „největšího grázla“ okamžitě vzedmul obrovský zájem fanoušků, což si UFC nemohlo nechat ujít a rychle zápas domluvilo. Dana White dokonce nechal pro vítěze připravit BMF (Baddest Motherfucker) opasek, který předal herec Dwayne „The Rock“ Johnson.

Samotný zápas byl nakonec celkem jednostranný a Masvidal byl zřetelně nad Diazovy síly. Po 3. kole ale souboj dost nešťastně ukončil lékař kvůli krvácení v obličeji Diaze. Přitom, kdyby sledoval MMA, věděl by, že se mu to stává skoro v každém zápase. O Nateovi je navíc známo, že má neuvěřitelné kardio a dokáže stupňovat tempo s přibývajícími koly. Odveta o BMF titul tedy stále visí ve vzduchu.

Skutečný titul na dosah

Ačkoliv mnozí namítali, že BMF titul nic neznamená, z marketingového hlediska to byl dobrý tah. Fanoušci totiž chtěli logicky vidět Masvidalův souboj s pravým šampionem welterové divize Kamaru Usmanem. Jednání však nejprve ztroskotala na finančních požadavcích ze strany Gamebreda. Přednost tedy dostal Gilbert Burns, u něhož byla ale pár dní před zápasem zjištěna nákaza koronavirem. Možná skutečně existuje osud a UFC 251 nakonec dostane hlavní zápas, který chtěli všichni vidět.

Pro Masvidala to může být fenomenální zakončení pohádkového příběhu o znovuzrození, kdy by se po 16 letech profesionálního bojování dostal až na vrchol. Kamaru Usman ale rozhodně není šampionem náhodou a své soupeře demoluje v dlouhých bitvách. Má skvělý wrestling, ale v posledním zápase s Colby Covingtonem ukázal, že se klidně bude bít celých 5 kol v postoji. Snadno se tedy může stát Masvidalovou noční můrou.

Pokud by se jednalo skutečně o zápas přijatý na poslední chvíli, neměl by mít Masvidal moc šancí. Jenže jeho tréninkový parťák Dustin Poirier prozradil, že se Gamebred celou dobu na Usmana připravoval a trénoval s dobrými wrestlery. Znovu se tedy ukazuje, že tenhle chlapík je vychytralý lišák a nikdy si nemůžeme být jistí, co od něj čekat.

Očekávaný duel se odehraje již tuto neděli ráno. Na našich stránkách najdete samozřejmě reporty ze všech důležitých zápasů. Za nás ale doporučujeme si přivstat, protože tohle je dost možná nejlepší UFC karta v historii MMA a k vidění bude také premiérový zápas Jiřího Procházky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články