Oliveira uškrtil Poiriera ve stoje a obhájil titul. Po cestě z klece byl však okraden

Oliveira uškrtil Poiriera ve stoje a obhájil titul. Po cestě z klece byl však okraden Charles Oliveira ukončuje Dustina Poiriera svoji oblíbenou submisí. | zdroj: Getty Images

Brazilský šampion Charles Oliveira ukázal, že má zabijácký instinkt, a šampionský pás si sebrat nenechal. Neukáznění fanoušci mu ale po cestě z do šatny sebrali něco jiného.

Turnaj UFC 269 nám přinesl souboj dvou nejlepších bojovníků lehké váhy v UFC. Američan Dustin Poirier, který dvakrát za sebou porazil Conora McGregora se konečně zaměřil na šampionský pás, který chtěl sebrat brazilskému šampionovi Charlesi Oliveirovi.

Poirier je komplexní bojovník, který nemá moc slabin, ale jeho nejsilnější stránkou je jeho skvělý box. Oliveira naopak vyrostl na brazilském jiu-jitsu a jeho zemařské schopnosti jsou neuvěřitelné. Ne nadarmo má na kontě nejvíce ukončení na submisi v historii UFC a jen málokdo s ním chce bojovat na zemi. Ke svému grapplingu však postupně přidal i velice solidní striking, takže je hrozbou v podstatě všude. A to se ukázalo i v tomto zápase.

Samotný duel probíhal ve velkém tempu. Oliveira se vůbec nezalekl Poirierových tvrdých úderů a nebál se jít do přestřelek. V těch měl ale přece jen těsně navrch americký vyzyvatel, jehož údery častěji nacházely cíl a byli i tvrdší. Šampion ale začal více kombinovat, přidával frontkicky, kolena, trefil i dobrý loket a rovněž Dustinovi pořádně zatápěl.

Poirier však dokázal najít odpověď v podobě rychlého pravého háku na čelist, po kterém šel Oliveira na zem. Tam se ale brazilský šampion dokázal ubránit a po chvíli vstal zpět do postoje, kde zápas pokračoval ve zběsilém tempu dál. První kolo šlo i díky knockdownu za Poirierem.

Druhé kolo začalo ve stejném tempu. Oliveira šel dopředu a svázal Poiriera v klinči, odkud se dostali na zem a šampion skončil na Dustinovi v guardu. Místo toho, aby se však Dustin snažil postavit zpět na nohy, nebo se pokoušel o submisi, zavřel guard a jenom defenzivně kontroloval Charlesovy údery. To se mu ale ne vždy dařilo a schytal několik ostrých loktů do obličeje. V této pozici zůstali oba dva téměř celé druhé kolo, které jasně vyhrál brazilský šampion.

Ve třetím kole bylo vidět, že obrana na zemi stála Poiriera mnoho sil, zatímco Oliveira vypadal mnohem více uvolněně. Po několika výměnách šel Charles znovu do klinče, odkud vzal bez větších potížích Dustinovi záda. Netrvalo dlouho a brazilský šampion vyskočil na Poiriera, zamkl svoji ruku pod jeho krkem a udělal to, co umí nejlépe. Charles Oliveira tak uškrtil Dustina Poiriera na rear-naked choke a obhájil svůj šampionský pás proti velice těžkému soupeři.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený FAN ACCOUNT MMA (@wenom_mma)

Zároveň rozšířil svůj vlastní rekord za nejvíce ukončení (18) a nejvíce ukončení submisí (15) v UFC.

„Jsem světový šampion, jsem borec! Oni mluví, ale já konám! Oni mě můžou udeřit, ale já půjdu vždy dopředu,“ řekl nadšený šampion po zápase.

Dustin Poirier byl samozřejmě z výsledku zklamán, ale vzal porážku jako chlap a dokonce ihned nabídl svému přemožiteli, že věnuje 20 tisíc dolarů na jím vybraný charitativní projekt. V pozápasovém rozhovoru pak vysvětlil, proč byl ve druhém kole tak pasivní:

„Myslel jsem, že jsem moc daleko kleci, kam bych se mohl doplazit a nechtěl jsem dělat nic šíleného, aby mi přešel do half guardu a vzal mi záda. Nechtěl jsem, aby se mi dostal do zad,“ přiznal se Dustin z obavy, která se nakonec přece jen vyplnila. Zároveň prozradil, co ho na šampionovi překvapilo:

„Byla to jeho odolnost, rozdal jsem mu několik tvrdých ran, myslel jsem, že ho ukončím v prvním kole, ale je to prostě šampion. Strategie byla taková, že nemám nikam spěchat, ale já jsem se zase pustil do přestřelek, i když jsem neměl. Měl jsem ho udolat hlavně ve třetím, čtvrtém a pátém kole.“

Staronový šampion byl z výhry evidentně nadšený, užíval si skvělou atmosféru a při odchodu z Oktagonu tančil a zdravil se s fanoušky. Při té příležitosti se ale stala dost trapná situace, když jeden z fanoušků sundal Charlesovi z očí jeho brýle a ukradl mu je. Šampion se jich dožadoval zpět a nakonec je přece jen dostal, ale tohle by se stávat nemělo.

Charles Oliveira každopádně ukázal, že je šampionem z dobrého důvodu a nebude lehké jej z trůnu lehké váhy sesadit. Jako další se o to nejspíš pokusí šílenec Justin Gaethje, který zápas sledoval přímo v hledišti a v zákulisí byl pak jedním z prvních, kdo úřadujícímu šampionovi přišel gratulovat.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články