Ortega prozradil, jak reagoval na nabídku zápasu s kamarádem Rodriguezem a jak smýšlí o přechodu do lehké váhy?

Ortega prozradil, jak reagoval na nabídku zápasu s kamarádem Rodriguezem a jak smýšlí o přechodu do lehké váhy? Alexander Volkanovski vs Brian Ortega. | zdroj: Profimedia

Brian Ortega, dvojnásobný neúspěšný vyzyvatel o titul v pérové váze, se již dnes večer vrátí do oktagonu. V bratrovražedném souboji s Rodriguezem se pokusí vybojovat si další šanci na vytoužený pás.

Američan s mexickými kořeny Brian Ortega je občas dost neprávem vzpomínán hlavně jako boxovací pytel Maxe Hollowaye nebo Alexandera Volkanovskiho. Někdy se tak může zapomenout na to, o jak elitního bojovníka se ve skutečnosti jedná. Vždyť jeho porážky, jakkoliv brutální, s dvěma výše zmíněnými borci jsou jeho jedinými nezdary v profesionální kariéře a vzhledem k úrovni, jakou oba předvádí, se rozhodně nejedná o žádnou ostudu. Zvláště s přihlédnutím k poslednímu zápasu se současným šampionem Volkanovskim, kde byl Brian ve dvou momentech velmi blízko dotáhnutí nadějných submisí.

Seděl jsem na zadku a koukal jsem na ten zápas znovu a znovu a říkal si: ‚Do***ele, jak se ten chlap dostal z toho škrcení?‘ Byl jsem v té pozici a oslavoval jsem, upřímně, měl jsem ho v té gilotině a v duchu si říkal: ‚Teď se stanu šampionem!‘. Čekal jsem jen na poklepání, které ale nikdy nepřišlo. A on se z toho dostal,“ vzpomínal Brian na klíčový moment hlavního zápasu na UFC 266. Promarněnou příležitost mu pak škodolibí fanoušci prý dlouho připomínali:

Posledních pár měsíců mi snad každý říkal: ‚Hele, skoro si se stal šampionem.‘ A já na to: ‚Díky ty kr***ne.‘ Myslíš, že jsem neseděl a nepřemýšlel nad tím? Věř mi, já to vím, musím žít sám se sebou,“ dodal s lehkým úsměvem.

Přestože se Volkanovski dokázal dostat ze vzpomínané gilotiny a později také z těsného trianglu, vidí Brian na celé situaci jedno pozitivum:„Dívám se na to tak, že jsem ten, kdo dokázal způsobit šampionovi zatím největší problémy.“ S tím se dá těžko polemizovat a pro Ortegu se může jednat o dobrý argument pro případnou odvetu, která by znamenala již jeho třetí pokus o vybojování titulu. A to je něco, co není v UFC po dvou neúspěšných pokusech příliš obvyklé.

Teď však bude stát před Ortegou jiný soupeř, nebezpečný „Panter“ Yair Rodriguez. „Zavolali mi a řekli: ‚Hele máme pro tebe soupeře.‘ A moje první myšlenka byla: ‚Nemáte tam někoho jiného?‘“ popsal Brian svou reakci na telefonát od UFC s tím, že se rozhodně nejedná o vytouženého protivníka. Ortega je totiž synem mexických přistěhovalců a s domovinou jeho rodičů ho pojí silné pouto. Proto nevzal zápas s rodilým Mexičanem Rodriguezem s velkým jásotem, ale spíše z nutnosti vzhledem k situaci na špici pérové váhy. S Yairem se navíc osobně znají a podle svých slov spolu mnohokrát pařili na večírcích.

Národní soudržnost teď ale půjde stranou a v oktagonu si oba zápasníci nic nedarují:

Samozřejmě, že plán je ukončit ho a je jedno jakým způsobem. Očividně já jsem lepší na zemi a on zase v postoji, ale pokud uvidím nějakou příležitost, tak si dám sakra záležet, abych ji využil,“ nastínil Brian velmi vágně svůj plán na sobotní bitvu pro MMA Underground. Nejspíše by pro něj bylo o mnoho výhodnější dostat souboj pokud možno co nejrychleji na zem, protože ran do hlavy od lepších postojářů si v posledních zápasech užil až příliš a zvláště kopy Rodrigueze by mohly nadělat slušnou paseku.

Trochu kuriózní je v souvislosti s mexickým pozadím obou fighterů místo konání celé akce, tedy Long Island ve státě New York. V rozhovoru pro ESPN se nad tím krátce pozastavil i sám Ortega:

Chtěl jsem, aby to bylo v Mexiku. Když řekli, že to bude v New Yorku, tak jsem si říkal: Cože? Jako vážně?. Texas, Arizona, LA nebo Mexiko, to bych bral hned. Nad New Yorkem jsem chvíli přemýšlel, ale pak jsem řekl: Ok, pojďme na to, přivezeme Mexiko do New Yorku.“

Na předzápasové tiskové konferenci přišla řeč také na oblíbené téma současné pérové divize, tedy na přechod do vyšší váhové kategorie.

Teď se cítím dobře, mám dost energie, psychicky jsem v pohodě. Ale časem půjdu o váhu výš a budu bojovat v lehké váze,“ odpověděl na otázku na případný přechod Američan, který je známý svým dost drastickým shazováním a tento krok by pro něj tak dával větší smysl, než pro mnohé jiné. Mohl by tak následovat Charlese Oliveiru, který se v dřívějších fázích své kariéry také pokoušel o úspěch v pérovce, životního úspěchu ale nakonec dosáhl v lehké váze.

Byl by to super zápas. Je to tvrdý týpek a teď je v ráži. Fandím mu, protože jeho příběh je hodně motivující. Dokázal se zvednout po několika porážkách, vypadalo to skoro, že na něj svět už zapomněl… a tenhle chlápek šel o váhu výš a naprosto tam dominuje. Tohle je prostě super motivace. A sdílet oktagon s kýmkoliv, kdo je na takové úrovni, to by pro mě byla čest,“ vyjádřil se Brian k potenciálnímu zápasu, který by nenechal chladným snad žádného příznivce BJJ. Na podobné úvahy je ale ještě hodně brzo a v tuto chvíli jde o čistě teoretickou konstrukci.

Jak se excelentnímu grapplerovi Ortegovi povede proti Rodriguezovi se můžete přesvědčit již dnes večer, celý turnaj začíná již v 17:00 našeho času. Hlavní zápas by pak měl přijít na řadu zhruba v 22:30.

Zdroje:  ESPN , UFC , youtube - mma underground

Nejnovější články