„Padouch“ Covington chce udolat Lawlera a otevřít si cestu k titulu

„Padouch“ Covington chce udolat Lawlera a otevřít si cestu k titulu zdroj: Profimedia

Hlavní zápas UFC v Newarku slibuje výbušný zápas kontroverzní postavy s legendou sportu.

Dnes v noci se utká v americkém Newarku Colby CovingtonRobbie Lawlerem. Pokud Covington vyhraje, bude pravděpodobně dalším vyzyvatelem Kamaru Usmana o titul ve welterové váze. Jenže proti němu bude stát jeho bývalý spolubojovník z gymu a chlapík, kterého musí milovatvšichni fandové MMA, „Nelítostný“ Robbie Lawler, bývalý šampion a tichý, slušný člověk, který se v oktagonu mění na zvíře.

Pokud Lawlera všichni milují, asi nenajdete v UFC opovrhovanějšího člověka, než je Covington. Ten za svou krátkou kariéru stihl urazit půlku welterové divize, celou Brazílii, dostat do hlavy bumerangem od bývalého šampiona těžké váhy, dostat se do Oválné pracovny k Donaldu Trumpovi a trollovat fanoušky přes Twitter. Colby Covington hraje roli padoucha, ale bohužel na rozdíl od klasiků této role jako byli Chael Sonnen nebo Michael Bisping je jen křečovitý, trapný a působí hloupě. Jenže, je to také vynikající bojovník, který si svou pozici na špičce zaslouží, a proto Lawlerovi nastupuje jako favorit.

Covington je zápasník, který sází především na svůj wrestling, trpělivé protiútoky v postoji a neskutečné kardio, kdy je takřka nemožné jej utahat.  Udolal tak Dong Hyun Kima, zastavil neskutečnou jiu-jitsu mašinu Demiana Maiu a univerzála Rafaela dos Anjose. Jistě, můžeme říct, že Maiovi bylo v té době 40 let a historicky má problémy s wrestlery Covingtonova typu a dos Anjos je na welter prostě příliš malý a Covington jej předčil atleticky. Jenže, jakkoliv je Colby nesympatický, v oktagonu prostě dokáže „ugrindovat“ takřka kohokoliv.

Ale… Je tady Robbie Lawler. Bývalý šampion, kterému je 37 let a už už se zdálo, že je jeho kariéra u konce. Po nelidské bitvě s Rorym MacDonaldem, která je možná nejlepším zápasem historie, svůj pás ještě jednou ubránil v jiném brilantním zápasu s Carlosem Conditem, aby jej následně velmi rychle brutální pravačkou vypnul Tyron Woodley. Robbie si dal rok pauzu, porazil Cerroneho, ale zcela jej zmasakroval dos Anjos, na čemž se podepsal i fakt, že si Lawler těžce poranil nohu a musel si dát rok a půl pauzu.

Vrátil se proti Benu Askrenovi v neblaze proslulém zápase. S neporaženým zápasníkem prásknul o zem, podle některých názorů jej na zemi utloukl do (krátkého) bezvědomí, aby se Askren v módu „na automat“ dostal Robbiemu kolem krku a nasadil bulldog choke. Lawler v té pozici povolil ruku, protože dle svých slov potřeboval uvolnit tlak na krk. Bohužel to provedl tak, že rozhodčí Herb Dean myslel, že mu ruka spadla, protože upadl do bezvědomí a zápas ukončil. Naštvaný Lawler okamžitě vyskočil a začal se hádat, ale posléze smířlivě řekl, že Dean jen dělal svou práci a chyby dělá každý. Jenže prohru mu nikdo neodpáře. Proti Covingtonovi tak nastupuje s dvěma prohrami v řadě, a to zažil naposledy v roce 2011.

Stylisticky půjde o pozoruhodný zápas. Covington by rád dostal zápas na zem, ale Lawler má skvělou obranu proti takedownům. Jelikož oba působili ve stejném gymu, Colby dokonce sám prohlásil, že je to pravda, což je věc nevídaná. Pravda, pak se pokoušel Robbieho provokovat a vytvořit své klasické drama, ale Lawler tohle naprosto ignoruje. On bude chtít držet boj v postoji a pokud možno používat ruce zas a znovu. Jak ukázal jeho zápas s Conditem a dos Anjosem, ve chvíli, kdy jeho postup dopředu brzdí obranné kopy, špatně se mu vytváří kombinace úderů. Covington umí pracovat v defenzivě právě takhle, ale na druhou stranu, nikdy nečelil mašině jako je Lawler.

Ten je navíc stejně velký jako jeho soupeř, což bude pro amerického zápasníka nepříjemnější, když se Lawlera bude snažit utahat. Zápas může mít dva výsledky – Covington bude celý zápas kouskovat, rozbíjet snahu o soustavnější ofenzivu a vyhraje na body. A nebo jej Lawler vtáhne do přestřelky a následně bitvy a vyzkouší, jak moc drží brada jeho bývalého parťáka. Na čí straně stojí veřejnost je jasné.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články