Po vlně kritiky dostal rozhodčí Herb Dean za svoji práci slova uznání od bojovníků UFC

Po vlně kritiky dostal rozhodčí Herb Dean za svoji práci slova uznání od bojovníků UFC zdroj: Profimedia

Práce rozhodčího v MMA není vůbec lehká a i ti nejlepší dělají chyby. Teď to ale Herb Dean napravil a ukázal skvělou práci.

Minulý týden byl rozhodčí Herb Dean pod pořádnou palbou kritiky za pozdní stopnutí zápasu. A nutno říct, že docela oprávněně. Francisco Trinaldo poslal svého soupeře Jaie Herberta tvrdým zadním capákem na zem. Herbert už ve vzduchu vytuhnul jako prkno a bylo jasné, že tohle je KO. Tak k tomu přistupoval i Trinaldo, který už měl zápas za ukončený a do soupeře už mlátit nechtěl. Jenže Herb Dean měl za to, že Herbert ještě není mimo hru a jeho natažené ruce vnímal jako aktivní obranu a Trinaldo tak chtě nechtě, musel dát Herbertovi pár zbytečných ran navíc, než rozhodčí Herb Dean zápas ukončil. Komentátora a bývalého bojovníka Dana Hardyho toto pozdní stopnutí zápasu rozpálilo do běla a na místě za to jinak uznávaného rozhodčího zkritizoval (psali jsme o tom tady).

Derek Brunson vs Edmen Shahbazyan zdroj: Profimedia

Tento týden ale Herb Dean svoji chybu napravil a předvedl ukázkovou práci, když ve správný čas stopnul zápas mezi Edmenem Shahbazyanem a Derekem Brunsonem. Shahbazyan dostal od Brunsona v posledních vteřinách pořádnou nakládačku a sotva se udržel při vědomí. Zachránil ho až konec kola, ale Deanovi se to nezdálo a raději přivolal lékaře, který po krátké konzultaci se Shahbazyanem povolil v pokračování zápasu. Jenže bylo vidět, že mladý talent Edmen Shahbazyan je už pořádně zlomený a jeho porážka byla nevyhnutelná. Derek Brunson jej vzal velice lehce na zem a jak mu začal dávat údery, Herb Dean viděl dost a zápas zastavil (jak probíhal celý zápas si můžete přečíst tady).

A od většiny bojovníků si za to, že zápas zastavil ve správnou chvíli, vysloužil pochvalu:

„Díky Herbe! Ten kluk je mladý a má před sebou slibnou kariéru. Díky, že jsi zastavil další škodu, která by nastala,“ tweetoval Aljamain Sterling.

„Skvělá práce od Herba Deana!“ vyjádřil se Renato Moicano.

„Tohle byla podle mého názoru dobrá stopka od Herba. Brunson se dostal hned zpátky do dominantní pozice nad Shahbazyana. Tohle mohlo potenciálně vzít několik let z kariéry toho kluka,“ vyslal uznání rozhodčímu Louis Smolka

„Neskutečná práce od Herba Deana. Dal mu šanci vyváznout v prvním kole, zavolal doktora, aby jej zkontroloval než jej pustil do druhého kola a nenechal mu dát více než pár úderů. Nechal mu jeho šanci a pak ho udržel v bezpečí na konci zápasu,“ tweetoval Devin Powell.

„Herb Dean je skvělý rozhodčí! Velká výhra pro Brunsona,“ vzkázal Cody „No Love“ Garbrandt.

„Dobrá stopka od Herba. Tohle bude velká lekce pro Edmena,“ napsal Brian Kelleher.

„Kde je dneska večer Dan Hardy?“ popíchl Marc Diakiese oblíbeného analytika a komentátora.

Sám šéf UFC Dana White byl rozladěný z lékaře, kterému na jeho vkus trvalo moc dlouho rozhodnout, zda nechá Edmena v zápase pokračovat nebo ne:

„Co nemáte dělat, je mluvit na toho bojovníka po 10 pos**ných minut, když je zraněný. Buďto zastav ten zápas nebo jej nech pokračovat. Nechával toho kluka vydechnout, zatímco Brunson, který udělal všechnu tu práci, čekal na gong, aby mohl ten zápas ukončit. Zmáčkni spoušť jedním nebo druhým způsobem. Zastav zápase nebo ho nech běžet.“

Oktagonový lékař s rozhodnutím, zda zápas nechá pokračovat opravdu otálel o něco déle, než je nutné a se Shahbazyanem vedl rozhovor zbytečně dlouho. Důležité ale je, že i přestože zápas pokračoval dál, Edmen Shahbazyan neutrpěl díky rozhodčímu Herbu Deanovi zbytečně další škodu na zdraví.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články