Polák Gamrot v nejlepším zápase večera těsně porazil arménského tvrďáka Tsarukyana

Polák Gamrot v nejlepším zápase večera těsně porazil arménského tvrďáka Tsarukyana zdroj: Getty Images

Technický, tvrdý a ve vražedném tempu. Takový pětikolový zápas předvedli Mateusz Gamrot s Armanem Tsarukyanem, který skončil velice těsně ve prospěch polského bojovníka.

Hlavní zápas večera na turnaji UFC Vegas 57 předčil všechna očekávání a ukázal divákům krásu tvrdého a technického MMA. Polský borec Mateusz Gamrot se utkal s arménským bojovníkem Armanem Tsarukyanem a byl z toho těsný souboj, ve kterém si nic nedarovali.

Oba bojovníci jsou komplexní, ale oba mají jiné silné stránky. Zatímco Gamrot je především excelentní grappler, Tsarukyan je skvělým wrestlerem s velice silnými kopy. To se projevilo už v úvodu prvního kola, kde došlo ke skvělé wrestlerské výměně, ale ani jeden z borců nebyl schopen získat dominantní pozici a zápas pokračoval v postoji. Tam měl navrch Arménec, který Garmota zásoboval tvrdými roundkicky na žebra a jako bonus mu dal i několik lowkicků.

Tsarukyanova obrana proti takedownům byla obdivuhodná a Gamrotovi se jej nedařilo shodit ani když mu chytil nohu a zvedl ji nad hlavu. Bylo vidět, že tohle polský borec nečekal a začal vypadat trochu bezradně. Nakonec to byl Tsarukyan, který načasoval svůj takedown přímo do kopu Gamrota a povalil jej na zem. Tam došlo ke skvělé grapplerské výměně, ale po chvíli se oba postavili zpět na nohy, kde Tsarukyan znovu hrozil tvrdými roundkicky a jedním z highkicků pročísl Gamrotův účes.

I druhé kolo bylo v podobném ražení. Polskému borci se nedařilo dostat arménského bojovníka na zem a ten jej za to trestal svými roundkicky, kterými trefoval Polákova žebra.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený "Historic UFC" (@lesner_ufc)

Třetí kolo začalo pro Gamrota z ostra, když Tsarukyan dost nesportovně schoval roundkick za úvodní plácnutí. Aby toho nebylo málo, po chvíli ještě Gamrota vychytal úderem do hlavy v momentě, kdy se polský borec pokoušel o double leg takedown. Ten byl otřesený, ale záhy se vzpamatoval a byl to naopak on, kdo svými údery „nahulil“ Tsarukyana a poté jej převážnou část kola kontroloval svým wrestlingem. Tohle kolo šlo konečně za Gamrotem.

Čtvrté kolo začalo přestřelkou, ale pak se šlo do klinče. Arménec trefil Gamrota po kopu backfistem na bradu a ten šel k zemi. Odtamtud se ale okamžitě zvedl a začal s Tsarukyanem klinčovat. Nakonec se mu jej podařilo vzít na zem, kde mu vzal záda a snažil se o škrcení. To se mu ale do konce kola nepodařilo a zápas tak šel do posledního kola.

Tam už byli oba borci unavení, ale i tak pořád jeli na 100%. Tsarukyan hned v úvodu posadil Gamrota na zem svým lowkickem, ale ten se hned zvedl a po chvíli to byl on, kdo vzal hezkým double leg takedownem svého soupeře na podlahu. I z toho se ale dokázal Arménec za nějakou dobu dostat a zápas tak pokračoval v postoji. V posledních sekundách ještě Gamrot ukořistil takedown, který ale na poslední chvíli převrátil do headlocku Arménec.

Bodoví rozhodčí tak neměli vůbec lehkou úlohu, protože celý zápas byl velice vyrovnaný. První dvě kola určitě vyhrál Tsarukyan, třetí a páté kolo šlo spíše za Polákem. Rozhodovalo tedy čtvrté kolo, které dali rozhodčí Mateuszovi Gamrotovi, i přesto, že utrpěl knockdown arméncovým backfistem. Polský bojovník si tak připsal velice těsné, ale velice cenné vítězství nad těžkým soupeřem.

Tsarukyan byl z výsledku hrozně zklamaný a jen těžko se mu po zápase mluvilo. Jako náplast aspoň od UFC dostal (stejně jako jeho soupeř) bonus 50 tisíc dolarů za zápas večera.

Mateusz Gamrot se tak pravděpodobně přesune na 11. příčku v lehké váze a po zápase si řekl rovnou o jednoho z nejtvrdších bojovníků divize – Justina Gaethjeho.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články