Polsko má nového šampiona v UFC! Jan Blachowicz knockoutoval Dominicka Reyese a vzal si šampionský pás

Polsko má nového šampiona v UFC! Jan Blachowicz knockoutoval Dominicka Reyese a vzal si šampionský pás Jan Blachowicz vs. Dominick Reyes | zdroj: Getty Images

Jan Blachowicz ukázal svoji „Polish power“ a brutálně přejel Dominicka Reyese v šampionském duelu.

Nejsilnější pes na dvorku polotěžké váhy, Jon Jones, se rozhodl uvolnit svůj pás v polotěžké váze a hledat štěstí o váhu výš, u těžkotonážníků. UFC tak dalo šanci na boj o uvolněný titul polskému bijci Janu Blachowiczovi a americkému bývalému vyzyvateli, Dominicku Reyesovi.

Reyes šel do zápasu jako favorit, nedávno sice „prohrál“ s Jonem Jonesem, ale většina odborníků se shodla na tom, že zápas měl vyhrát, a tak dostal okamžitě další šanci na titul. Blachowicz si zase svoji šanci zasloužil tvrdým knockoutem Coreyho Andersona, ale ve 37 letech byl považován spíše za outsidera.

Zápas začal velice opatrně, ani jeden borec nechtěl udělat chybu, ale nakonec se do sebe oba dva přece jen pustili. Blachowicz otestoval Reyese calfkickem, ten mu to záhy vrátil a když se Blachowicz chystal pro další lowkick, zakontroval ho Reyes rychlým zadním direktem a málem byl Janek v problémech.

Polského borce to ale nijak nerozhodilo a naopak začal Reyese okopávat svými tvrdými roundkicky do pravé strany žeber. Na to Reyes nenacházel odpověď a brzo se mu žebra zbarvila do tmavě fialové barvy. Ze strany Jana Blachowicze to bylo velice šikovné, protože si tím Reyese chytře směřoval na svojí pravou ruku, ve které má svůj pověstný granát.

Dominick Reyes vypadal, že se v prvním kole nežene do žádných větších akcí, a že to nechce přepálit, tak jako to udělal s Jonem Jonesem. První kolo tak vyhrál těsně ale jasně Jan Blachowicz.

Do druhého kola nastoupil Reyes mnohem agresivnější a snažil se využít své rychlosti proti polskému tanku. Jenže s Blachowiczem to nehnulo a naopak začal Reyese tlačit po oktagonu, přičemž čekal na jeho útoky, které přebíral a kontroval. Dominick Reyes vypadal mnohem nervóznější než Jan Blachowicz a očividně se bál udělat nějakou chybu.

Ke konci druhého kola se trochu víc rozjel a trefil Blachowicze pěkný highkickem, ale to byla voda na polský mlýn a Jan se do Reyese pořádně rozjel. Jako tank procházel přes všechny pokusy o Reyesovy kontry a dobře mířeným pravým direktem zlomil Reyesovi nos. Vzápětí mu Jan ještě přidal pořádnou ránu svým levým hákem na spánek a Dominickovi se podlomily kolena a šel na zem. Tam už mu Jan nedal žádnou šanci a několika dalšími tvrdými ranami si vynutil ukončení zápasu.

Jan Blachowicz tak má za sebou skoro pohádkový příběh. Jako několikanásobný šampion polské organizace KSW se v roce 2014 dostal do UFC a očekávali se od něj velké věci. Jenže v prvních 6 zápasech hned 4 krát prohrál a nebyl daleko od vyhazovu. Pak se ale v UFC „aklimatizoval“ a začal sbírat vítězství. Z následujících 9 zápasů jich vyhrál 8, kdy prohrál pouze s Thiago Santosem a skvělým výkonem proti Coreymu Andersonovi, kterého knockoutoval v prvním kole, si řekl o titulovou šanci. V jeho 37 letech se jednalo pravděpodobně o poslední šanci na titul a Jan Blachowicz chytil tuto příležitost za pačesy a stal se prvním mužským polským šampionem v UFC.

V pozápasovém rozhovoru měl Jan Blachowicz na mysli jen jednu věc: „Jone Jonesi, kde jsi? Nebuď ten, kdo to vzdává, já jsem tady, takhle to v Polsku děláme. Čekám na tebe!“ Na to Jon Jones na Twitteru odpověděl zamyšleným smajlíkem, takže je možné, že v polotěžké váze ještě nakonec neřekl poslední slovo.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články