Volný šampionský pás v polotěžké váze UFC bude mít nového majitele. Dominick Reyes se o něj v neděli utká s Janem Blachowiczem

Volný šampionský pás v polotěžké váze UFC bude mít nového majitele. Dominick Reyes se o něj v neděli utká s Janem Blachowiczem zdroj: Profimedia

UFC po letech vlády Jona Jonese a Daniela Cormiera pozná nového šampiona polotěžké váhy. Zůstane pás v Americe, nebo poputuje do Polska?

Turnaj UFC 253 ukáže světu nového šampiona polotěžké váhy. Jon Jones se vzdal šampionského pásu a ukončil svou dominanci v druhé nejtěžší váhové kategorii. O uvolněný titul se utkají talentovaný Dominick Reyes a polský bijec Jan Blachowicz. Čeká nás duel silných knockoutérů, kteří dohromady ukončili pětadvacet soupeřů. 

Dominick Reyes (12-1) je hrdý rodák z kalifornského Victorville, kde od mala sportoval a vypracoval se ve středoškolskou fotbalovou hvězdou. Stal se kapitánem školního mužstva a na pozici free safetyho patřil mezi nejlepší mladé hráče Spojených států a doufal v dráhu profesionálního fotbalisty v NFL. Dostat se na soupisku profesionálního týmu NFL je ale velmi složité a tak Reyes následoval Ovince St. Preuxe či Grega Hardyho a přešel do MMA. Z amerického fotbalu si přinesl skvělý pohyb, odhad vzdálenosti a celkové atletické nadání, které uplatňuje v MMA zápasech. 

Profesionální zápasnickou kariéru Dominick odstartoval v roce 2014 a se soupeři se příliš nemazal. Z prvních devíti utkání vyhrál osmkrát v prvním kole, často za méně než minutu. V UFC ho přivítal Joachim Christensen, bývalý bojovník organizace Oktagon MMA. Dánský rodák prohrál po třiceti vteřinách tvrdým KO. Po vítězství nad Jeremy Kimbalem a Jaredem Cannonierem, přišly výzvy v podobě bojovníků z nejlepší desítky polotěžké váhy. Postupně porazil Ovince St. Preux, Volkana Oezdemira a Chrise Weidmana. Poslední rychlé vítězství posunulo Reyse až k titulové šanci proti Jonu Jonesovi. Do té doby neporažený Reyes ovládl začátek utkání, dominoval první tři kola a zdálo se, že směřuje k obrovské senzaci. Jon Jones se ale vzchopil, vyhrál čtvrté a páté kolo a bodoví rozhodčí dali vítězství dost nepochopitelně jemu. Reyes se oprávněně cítil poškozen a volal po odvetě a další titulové šanci. Ta mu nakonec byla udělena, sice ne proti Jonesovi, ale proti polskému bojovníkovi, Janu Blachowiczovi.

Tento polský sympaťák s profesionální bilancí 26-8 si profesionální debut odbyl před třinácti lety a od té doby knockoutoval 7 soupeřů a 9 jich utáhl na submission. Jedná se o komplexního bojovníka, který se nebojí tvrdých přestřelek, wrestlingu, ani boje na zemi. Do UFC vstoupil jako šampion polské organizace KSW a odborníci mu věštili zářnou budoucnost. Na největším světovém kolbišti prohrál pouze s nejlepšími bojovníky polotěžké divize. Alex Gustafsson, Thiago Santos, Corey Anderson a Jimi Manuwa jsou zápasníci, kteří vydrželi silné polské údery a radovali se z vítězství. Od porážky s Thiago Santosem na pražském turnaji v roce 2019, se Blachowicz výrazně zvedl a zlepšil všechny aspekty své hry. Na turnaji UFC 239 tvrdým hákem vypnul Lucka Rockholda a ukázal mu, jaký je rozdíl mezi střední a polotěžkou divizí. V říjnu loňského roku přetlačil Jacare Souzu po pěti kolech na body a následně v odvetě působivě knockoutoval v prvním kole Coryho Andersona. Po sérii tři vítězství, již Dana White přestal polského bijce ignorovat a potvrdil mu příští souboj o titul.  

Čeká nás utkání dvou výborných postojářů, kteří těží ze své síly a atletických dovedností. Reyes bude mít výhodu v pohybu a lepší orientaci uprostřed oktagonu. Blachowicz těží ze svých mnohaletých zkušeností a může mít i výhodu v grapplingu, pokud by se zápas dostal na zem. Oba bojovníci vědí, že jedna malá chybička může mít fatální vliv na průběh zápasu, takže se dá očekávat opatrnější start z obou stran. Pravděpodobně nás ale čeká opravdová válka, protože stát se novým šampionem po Jonu Jonesovi, je příležitost, která se neodmítá. 

Zdroje:  UFC

Nejnovější články