Poslední turnaj UFC doprovázely podivné okolnosti, během večera totiž omdleli hned dva bojovníci

Poslední turnaj UFC doprovázely podivné okolnosti, během večera totiž omdleli hned dva bojovníci zdroj: Profimedia

Joanne Calderwood omdlela po zápase, načež musela být převezena do nemocnice. Trevin Giles ani nedošel do klece.

Po "dovolené" v Abú Dhabí se organizace UFC vrátila do svého domovského Apex centra v Las Vegas, kde se uskutečnil turnaj Fight Night 173. Organizace měla plné ruce práce, na poslední chvíli totiž musela hledat náhradu za několik zrušených zápasů. Komplikace se objevily také u několika bojovníků přímo na místě. Ve své kůži nebyla například Joanne Calderwood, která po souboji s Jennifer Maiou omdlela a musela být převezena do nemocnice.

Skotská bojovnice se do oktagonu vracela po téměř roční pauze. Původně měla nastoupit už v červnu s královnou muší váhy Valentinou Shevchenko, šampionka si ale bohužel zranila koleno a ze souboje sešlo. UFC tedy Calderwood na poslední chvíli nabídlo náhradní zápas s Brazilkou, jež shodou okolností také přišla o soupeřku. Obě bojovnice vynikají v postoji a s oblibou předvádí techniky z thajského boxu. Maia však navíc exceluje také v boji na zemi. Černý pás v BJJ zajisté nezískala pouhou náhodou.

Dámy si hned v prvním kole nic nedarovaly. Maia předvedla slušný box, velmi dobře trefovala z přední i zadní ruky a zkusila také delší kombinace. Calderwood si soupeřku udržovala od těla frontkicky. Když se Maia rozhodla oplatit stejnou mincí, Calderwood kop zachytila a vzala ji na zem. V horní pozici ale nedokázala soupeřku zásadně ohrozit, naopak se dostala do nebezpečné situace, když Maia začala pracovat na armbaru. Brazilka se nenechala setřást, zlepšila si pozici a následně techniku dotáhla. Calderwood musela odklepat. Maia zvítězila půl minuty před koncem prvního kola. Později se mohla radovat ještě jednou, obdržela totiž bonus za výkon večera. A upoutala také pozornost šampionky Valentiny Shevchenko.

"Brzy se vidíme Jennifer Maio," napsala na Twitteru stručně královna muší váhy.

Calderwood vs Maia Jennifer Maia si svým vítězstvím vysloužila titulový zápas s Valentinou Shevchenko | zdroj: Profimedia

Calderwood si tedy výrazně zkomplikovala cestu za titulem. Fanoušky navíc nepotěšila ani zpráva o tom, že bojovnice po odchodu do šatny omdlela. S informací přišel Dana White na tiskové konferenci, následně ji potvrdil také manažer Danny Rubenstein. Dle jeho slov Calderwood omdlela, když si během rutinní zdravotní prohlídky chtěla sednout. John Wood, hlavní trenér a snoubenec v jedné osobě, ji naštěstí včas zachytil. Poté byla převezena do nemocnice, kde se jí udělalo lépe. Z lůžka stihla pozdravit fanoušky v příspěvku na Instagramu. „Dnes jsem v kanclu zažila těžkej večer. Gratuluji Jennifer Maia. Jsem moc vděčná své rodině, kamarádům a fanouškům, kteří mi v mém bláznivém životě pomáhají zpátky na nohy. Je to boj. Každý den musíme všichni bojovat, ne vždy se ale daří.”

Není úplně jasné, z jakého důvodu se „Jo Jo” přitížilo. Podle všeho došlo k poklesu tepové frekvence. Je zde možnost, že jde o následek náročného shazování váhy, čemuž by nasvědčoval také fakt, že se Calderwood musela na zápas připravit za pouhé dva týdny. Joanne ale před soubojem prohlásila, že šlo o nejlehčí shazování, jaké kdy absolvovala.

Maličko zvláštní je, že nejde o jediný případ ztráty vědomí. Během turnaje totiž omdlel také Trevin Giles, jen pár chvil před vlastním zápasem s Kevinem Hollandem. Doktor po prohlídce rozhodl, že Američan není schopen duel absolvovat, přestože se následně cítil dobře. Dle doktorů sehrála svou roli nervozita. Giles přitom v UFC není žádný nováček. V nejprestižnější lize světa má za sebou celkem pět zápasů, letos v únoru mu navíc podlehl veterán James Krause.

Turnaj prověřil také nervy matchmakerů, kteří museli na poslední chvíli zachraňovat hlavní kartu. Hned několik bojovníků totiž z různých důvodů nemohlo nastoupit, takže museli být povoláni náhradníci. Nezbývá než doufat, že se další turnaje obejdou bez větších komplikací.

Zdroje:  mmafighting.com , mmamania.com

Nejnovější články