Před 2 lety byl na mizině, teď Aspinall obstará hlavní zápas UFC v Londýně. Soupeře prý zvládne ukončit odkudkoliv

Před 2 lety byl na mizině, teď Aspinall obstará hlavní zápas UFC v Londýně. Soupeře prý zvládne ukončit odkudkoliv Anglický bojovník Tom Aspinall. | zdroj: Getty Images

Tom Aspinall zatím ukončil všechny soupeře, které před něj UFC postavilo. A je přesvědčený, že to dokáže udělat i se zkušeným wrestlerem Curtisem Blaydesem.

Britský bojovník Tom Aspinall je vycházející hvězda UFC a v současnosti pravděpodobně také největší talent v těžké váze. Už tento víkend se na nabité kartě v rámci hlavního zápasu večera na UFC London utká o pátou pozici v žebříčku s Američanem Curtisem Blaydesem.

Aspinall přišel do UFC teprve před dvěma lety, ale brzy si dokázal v těžké váze získat respekt. Dosavadních 5 zápasů v organizaci ukončil před limitem, z toho 4 už v prvním kole. Opravdové uznání ale získal především svým posledním výkonem, když v březnu porazil zkušeného Alexandera Volkova už v prvním kole na submisi, přičemž nebezpečnému Rusovi nedovolil v podstatě nic ani v postoji.

A právě schopnost být nebezpečný v každé situaci je Tomovou největší zbraní. Má vynikající box, kde těží ze své rychlosti a také na zemi je jako doma a dokáže tam soupeře ukončovat. Jeho otec a také trenér, je prvním černým pásem v brazilském jiu-jitsu v Anglii a tak se není co divit, že Aspinall má grappling na světové úrovni.

Zatímco teď britský bojovník podtrhuje našlapanou kartu v Londýně, ještě před dvěma roky tomu bylo úplně jinak. Tom byl na mizině a nevěděl, zda má v zápasení pokračovat, nebo si raději najít normální práci. Nakonec ale zvítězil sen stát se bojovníkem UFC, který teď 29letý Aspinall prožívá.

„Pořád je to trochu neskutečné, víte? Před dvěma lety jsem byl úplně na dně. Neměl jsem žádné peníze a byla jsem jen kluk se snem a teď se to všechno stalo během dvou let, takže ano, některé dny je to pořád trochu neskutečné a pořád tomu nemůžu uvěřit,“ řekl Tom v rozhovoru pro web Sportskeeda.

Během dvou let se z nováčka v UFC stal horký kandidát na budoucího šampiona. Tom to kromě svých schopností přisuzuje ale také nepříliš rozvinuté těžké divizi.

„Hodně to souvisí i s mou divizí. Myslím tím, že v těžké divizi není tak velká konkurence, stačí pár dobrých vítězství a nejste daleko od pozice v první pětce nebo desítce. A bojoval jsem s dobrými chlapy, tohle bude můj třetí soupeř v top 15, se kterým bojuji. A jakmile začnete sundávat soupeře zařazené v žebříčku, tak vás začnou brát vážně."

Svého nynějšího soupeře, amerického wrestlera Curtise Blaydese britský talent rozhodně nepodceňuje a ví, že i on má ránu, která může být nebezpečná.

„Myslím, že je to prostě těžká váha v MMA, a jestli kdokoliv trefí kohokoliv čistě na bradu, tak ho uspí. To je v těžké váze přirozené. Curtis je spíše znám pro svůj wrestling, ale jeho boj v postoji se určitě zlepšil, takže je nebezpečný všude a musím s ním být připravený na všechno.“

„Je dobře, že to není wrestlingový souboj, ale MMA, protože ve wrestlingu by mě určitě porazil,“ pokračoval skromně leč realisticky Aspinall. „Ale naštěstí to není wrestling, ale MMA, takže si jsem jistý, že budu v pohodě, že to zvládnu. V mém arzenálu je spousta věcí, ze kterých lidi neviděli ani kousek, takže… uvidíme tuhle sobotu.“

Reálná sebedůvěra z Toma čiší před každým zápasem. Jeho psychika je také jednou z jeho silných stránek a v zápase s Volkovem ukázal, že jej nezlomí ani domácí prostředí, které od něj očekává vítězství. Mladý bojovník si tak na amerického wrestlera věří a ani teď nepochybuje o svém vítězství.

„Upřímně, ani se nesnažím ten zápas vypromovat, ale vím, že ten zápas dokážu ukončit odkudkoliv. Mám v zásobě všechny možné druhy ukončení z nejrůznějších pozic, s údery, kopy, koleny, lokty, submisemi ze zad, submisemi ze stoje, ze shora, ze spodu, spoustu věcí, které jsem zatím neukázal. Takže kdekoliv se naskytne příležitost, tak ten zápas ukončím.“

Hlavní karta UFC London začíná v sobotu v příjemných 8 hodin večer, takže zápas mezi Blaydesem a Aspinallem přijde na řadu něco kolem 11. hodiny večer.

Zdroje:  sportskeeda.com

Nejnovější články