Předzápasová tiskovka UFC měla grády, Covington útočil na šampionovu rodinu, ten ho přesto pochválil

Předzápasová tiskovka UFC měla grády, Covington útočil na šampionovu rodinu, ten ho přesto pochválil Kamaru Usman vs. Colby Covington | zdroj: UFC

Na tiskové konferenci před víkendovým UFC 268 bylo živo. Aktéři hlavního zápasu o titul welterové váhy na sebe upoutali většinu pozornosti.

Ve čtvrtek večer se v New Yorku konala předzápasová tisková konference, které se zúčastnili vybraní bojovníci a bojovnice ze stěžejních zápasů hlavní karty víkendového UFC 268. Na pódiu jsme tak mohli vidět Rose Namajunas, Zhang Weili, Justina Gaethjeho, Michaela Chandlera a také aktéry hlavního zápasu o titul welterové divize –⁠ Kamaru Usmana a Colbyho “Chaos” Covingtona.

A právě okolo dvou posledních se točila většina tiskovky. Více agresivním a velkohubým dojmem se snažil působit Covington, jenž do sálu dorazil v pestrobarevném obleku s nápisem “Zdravím šprty a panny”. Ostatně na tomto způsobu vystupování má postavenou svou zápasnickou image.

Naproti tomu Kamaru Usman vyzařoval klidnějším dojmem a snažil se situaci odlehčovat. Colby mu to však nedělal jednoduché a hned zpočátku zkusil nehledě na dotazy novinářů zabrnkat na osobní notu:

“Hej Marty, dorazí v sobotu večer tvůj táta, ten mukl? Vsadím se, že ne. Mám dobré známosti, jestli chceš, zavolám jeho kurátorovi, aby mohl v sobotu večer přijít.” Narážel tím na případ Kamaruova otce Muhammada, vlastníka texaské sanitní služby, jenž byl v roce 2009 zatčen a posléze odsouzen na 15 let odnětí svobody za podvody a praní špinavých peněz. Trest mu byl nakonec o třetinu zkrácen a loni byl propuštěn.

Covington nezastavoval: "Je mi paní Usmanové moc líto. Má syna i manžela podvodníky.” Tím se zřejmě snažil připomenout Usmanovo údajné hrané dloubnutí do oka a úder do slabin v jejich předchozím duelu, což mu dle Colbyho umožnilo odpočinout si a zůstat v zápase. Svého rivala navíc také obviňuje z užívání zakázaných látek, nigerijský šampion však nebyl nikdy pozitivně testován.

Usman se ale nenechal rozhodit a s úsměvem odpovídal: “Můžeš jim prosím zavolat? Potřebuju tátu tady, aby se mohl podívat, jak ti zase rozbiju obličej.”

Colby ihned přispěchal s tvrzením, že se Kamaru chtěl odvetě za každou cenu vyhnout. “Strýček Dana (šéf UFC) ho musel donutit. Snažil se bojovat s jinými lehkými váhami. Chtěl Nata Diaze. Snažil se bojovat s kýmkoliv kromě mě. Ví, kdo je jeho pán. Ví, kdo ten zápas skutečně vyhrál. Kdyby předtím nefingoval a nedostal oddechový čas, tak bych ho zničil. Ale je mi to jedno, jsem teď mnohem lepší. Sobota je budoucnost a já falešného Martyho Usmana zničím.”

Oproti tomu šampion našel pro svého soka překvapivě slova uznání: “Jako soupeři se mi líbí, co do boje přináší. Je velmi, velmi talentovaný a tvrdě trénuje. Naposledy na mě tlačil a dostal ze mě to nejlepší. To stejné očekávám i tentokrát,” rozpovídal se.

“Ale, jak už jsem říkal mnohokrát, bude muset navždy žít s vědomím, že tu během jeho éry byl někdo lepší, než je on,” dodal však hned vzápětí, aby Covingtonovi náhodou do odvety nedodal až příliš sebevědomí.

A neskrýval ani svůj subjektivní názor: „Ale jako člověk je to kus prohnilýho šmejda a nemůžu uvěřit, že jeho otec ho nechá předvádět tuto pózu. Dívám se na něj tady v rohu a vidím, že je v rozpacích, kdykoliv otevřeš pusu.“

Celá konfrontace vyvrcholila závěrečným staredownem, kdy Usman po chvíli Covingtona prudce odstrčil. Naštěstí bleskurychle zasáhl Dana White, jinak by se možná zápas uskutečnil o den dřív, než je plánováno. Je ale jasné, že nás čeká parádní remake jejich nezapomenutelné bitvy z roku 2019.

Jaroslav Pánovec

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články