Nedělní UFC otevře zápas dvou bláznů. Bude to ohňostroj, KO padne v 1. kole, slibují bojovníci

Nedělní UFC otevře zápas dvou bláznů. Bude to ohňostroj, KO padne v 1. kole, slibují bojovníci Justin Gaethje si nebere servírky v oktagonu ani mimo něj. | zdroj: Profimedia

Jeden z divácky nejvděčnějších bojovníků se po roční odmlce vrací do boje, o víkendu bude mít šanci poměřit síly s "protekčním" Michaelem Chandlerem.

Bojovník lehké váhy UFC Justin Gaethje byl před rokem na svém absolutním kariérním vrcholu. V létě 2020 v souboji o prozatímní pás doslova zničil Tonyho Fergusona, jemuž nakonec uštědřil TKO v pátém kole, a zajistil si tak místo v plnohodnotném titulovém zápase proti Khabibovi. Na něj však americký bijec nestačil a byl nucený ve druhém kole odklepat.

Od té doby se Gaethje v kleci neobjevil. Důvody, proč tomu tak bylo, jsou do teď trochu nejasné, ale dost možná k tomu přispělo to, že na začátku letošního roku zkritizoval šéfa UFC za to, že v lehké váze vytváří naprostý chaos, zdržuje další titulový zápas a snaží se mezi elitu protlačovat bojovníky, kteří si to nezaslouží.

Jedním z jeho konkrétních terčů byl bývalý několikanásobný šampion Bellatoru Michael Chandler. Ten vloni přestoupil právě do UFC a White se mu pro jeho debut snažil okamžitě dohodit některého fightera z top 5. Ti ho ale hromadně odmítali, což odůvodňovali především tím, že si musí kontrakt s nimi nejdřív zasloužit vítězstvím nad někým z nižších příček. Zdálo se jim navíc také naprosto absurdní, jaké přemrštěné peníze organizace Chandlerovi jako nováčkovi nabízela.

Nakonec na společný souboj kývl tehdejší šestý muž žebříčku Dan Hooker, pro kterého se tato volba později neukázala jako to nejlepší rozhodnutí, protože ho Chandler utloukl už po 210 vteřinách, čímž si získal u většiny kolegů alespoň částečný respekt. Tímto vítězstvím si navíc díky shodě mnoha okolností zajistil titulový zápas s Charlesem Oliveirou, jehož ale i přes to, že měl ze začátku duelu navrch porazit nedokázal a ve druhém kole inkasoval TKO.

Tento víkend ho bude pod hlavičkou nejslavnější MMA organizace na velkém turnaji UFC 268 čekat Chandlerův třetí zápas a v kleci se postaví právě proti svému největšímu kritikovi Gaethjemu. A už teď je jisté, že půjde o hodně drsný souboj ve kterém budeme sledovat porovnání dvou velice zajímavých bojovnických stylů.

Gaethje sice na vysoké škole exceloval jako wrestler, ale ve smíšených bojových uměních sází především na postoj a na extrémně tvrdé údery, které jsou považovány za jedny z nejtvrdších z celé lehké váhy. Velice často navíc chodí do přestřelek a nebojí se inkasovat. O tom by mohl ostatně vyprávět také na začátku zmiňovaný Ferguson, kterému Justin postupně téměř zdemoloval obličej a své o tom svědčí také to, že z 22 vítězství jich získal hned 19 pomocí KO/TKO.

Chandler je stejně jako Gaethje bývalým profesionálním wrestlerem, ale nyní se jedná především o skvělého univerzála. V postoji umí pohrozit hlavně rychlostí a hodně nepříjemnou levačkou, v případě potřeby ale dokáže předvést dobré takedowny a několikrát přesvědčil, že mu nejsou cizí ani grapplerské souboje na zemi. V zápasech ho zdobí také extrémní výbušnost, díky které zvládá velice rychle zkracovat vzdálenost, čímž už dokázal nepříjemně překvapit nejednoho protivníka.

Když se potkají v kleci dva dobří wrestleři, tak se tento aspekt boje často neutralizuje, takže můžeme očekávat primárně útočnou postojářskou bitvu plnou tvrdých kombinací. Gaethje ale věří, že Chandler určitě takedown zkusí, jakmile zjistí, že to v postoji nepůjde.

"Bojuje stejně jako já, oba rozjíždíme ohňostroj hned od začátku. Vím, že se to bude snažit ukončit v prvním kole. Ale ve wrestlera se změní opravdu rychle, až bude couvat. Uvidíme, kdo je srab, až začne sahat po nohách."

Chandler navíc stále nezapomněl na Gaethjeho kritiku a poukazuje, že oba dostali od vedení při svých začátcích v UFC podobné šance. Zároveň ale věří, že už si u Justina vysloužil určitý respekt. „Gaethje měl ve svých začátcích u Dany Whitea stejná privilegia,“ řekl Chandler v rozhovoru pro server MMA Fighting. „Když přišel, tak dostal chlapa z nejlepší pětky. A kdyby Eddieho Alvareze porazil, tak mohl získat titulový zápas. Ale on prohrál, takže musel ještě několik zápasu odbojovat. Byl poté v několika velkých soubojích a má za sebou několik hlavních zápasů. Máme nakonec velice podobnou historii. Nejsem si jistý, jestli mě teď miluje nebo nenávidí, ale vím, že mě respektuje.“

Gaethje si ale za svými slovy stále evidentně stojí, protože si do Chandlera na středeční tiskové konferenci znovu trochu rýpl, když řekl, že teď už se do souboje o šampionský pás tak lehce neprotlačí. „I kdyby nade mnou Chandler zvítězil, tak šanci na titulový zápas pravděpodobně nedostane,“ myslí si Gaethje. „Ten první dostal pouze díky perfektnímu načasování. Když ale nedostanu po vítězství titulový zápas já, tak tu uděláme bordel a půjdeme do války.“  

Kdo z tohoto velice zajímavého střetu nakonec vyjde vítězně se dozvíme už za pár dnů. Hlavní karta turnaje UFC 268 začíná už tuto neděli ve 3 hodiny ráno. A pro ty, co by náhodou zvažovali, zda si mají nařídit budík, má Chandler jasný vzkaz: "Všichni ví, co se stane, když Michael Chandler vstoupí do klece, když Justin Gaethje vstoupí do klece...To proto začínáme, bude to bomba, sežeňte si včas PPV přenos, Justin Gaethje padne v prvním kole!"

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články