UFC čeká o víkendu remake jedné z nejlepších bitev roku 2019: „Nikdo mou pomstu nezastaví!“ vykřikuje Covington

UFC čeká o víkendu remake jedné z nejlepších bitev roku 2019: „Nikdo mou pomstu nezastaví!“ vykřikuje Covington Usman - Covington, UFC 245 | zdroj: Profimedia

O víkendu nás čeká souboj o titul welterové váhy mezi dvěma velkými rivaly, kteří před dvěma roky svedli nezapomenutelnou bitvu.

Šampion welterové váhy UFC Kamaru Usman má před sebou další obhajobu svého titulu. Ten mu bude chtít už podruhé sebrat některými milovaný, ale většinou nenáviděný, Colby Covington.

Oba bojovníci se spolu utkali už před dvěma roky a byla z toho epická bitva, která byla až do posledního kola extrémně vyrovnaná. Na konci čtvrtého kola bylo podle bodových rozhodčích skóre 38-38 a o vítězi tak mělo rozhodnout až závěrečné páté kolo. To vzal do svých rukou Kamaru Usman, který minutu před koncem zápasu dvakrát srazil Colbyho svým pravým direktem k zemi a podruhé už jej nenechal vstát. Začal jej mlátit na zemi a po chvíli si rozhodčí Marc Goddard řekl, že už to stačilo a zápas ukončil.

Proti ukončení Colby hlasitě protestoval, protože chtěl dál bojovat a zásah rozhodčího považoval za předčasný. Krátce po zápase sice uvedl, že má zlomenou čelist, později ale tuto zprávu vehementně popíral a volal po okamžité odvetě. Šanci ukázat, že má na to, aby Usmana porazil, ale dostane až o tomto víkendu.

Jenže Usman se zlepšuje zápas od zápasu. Poté, co si poradil s Covingtonem, obhájil svůj pás už 3x a zejména v posledním zápase, kdy Jorgemu Masvidalovi málem ustřelil hlavu, ukázal, že se z něj stává opravdu nebezpečný striker.

A to se mu bude v zápase s nenáviděným Covingtonem určitě hodit. Ačkoliv jsou totiž oba bojovníci skvělými wrestlery, kteří si za svou závodní kariéru vysloužili titul „All-American“, ve svém vzájemném zápase wrestling v podstatě nepoužili. Oba totiž věděli, že šance dostat toho druhého na zem je mizivá, a že by tím akorát plýtvali energií. Dali tak přednost souboji v postoji a dá se předpokládat, že i v následujícím zápase promluví především pěsti obou bojovníků.

Na Usmanově výrazném posunu v postoji má zásluhu především jeho hlavní kouč Trevor Wittman, který je, co se týče MMA strikingu, opravdovým géniem. Naučil Usmana využívat úhly, správně načasovat své kontry i útoky a udělal z jeho jabu doslova ničivou zbraň. Pod jeho vedením šampion knockoutoval Gilberta Burnse i Jorgeho Masvidala a z již tak nebezpečného bojovníka udělal opravdovou „noční můru“.

Také Colby Covington má ale zbraně na to, aby šampiona porazil. Mezi jeho největší přednosti patří téměř nadlidská vytrvalost, kdy svým soupeřům nedá ani chvíli odpočinku, neustále na ně tlačí a zasypává je údery, nebo hází na zem. Navíc i on má solidní striking a několikrát ukázal, že umí Usmana ohrozit. Bojuje v obráceném guardu a jeho největšími zbraněmi jsou levý zadní direkt v kombinaci s levým roundkickem a rychlým jabem.

Jednu chybu, kterou nakonec Usman potrestal, ale Colby přece jen dělal. Častokrát zůstal po svém útoku před šampionem stát, aniž by uhnul z nebezpečné zóny. Usman si tak ve třetím kole počkal na jeho jab, uhnul a vrátil mu zadní direkt přesně na čelist, kterou mu pravděpodobně zlomil. To ale také ukazuje na neskutečnou tvrdost a odolnost Covingtona, kterého ani zlomená čelist nezastavila a ukázal, že dokáže přijmout pořádné rány.

„Tahle odveta pro mě znamená víc než samotný život,“ prohlásil se vší vážností Covington. "Chci ji víc, než chci dýchat. Teď je tam mnohem víc záště, protože (Usman) pořád opakuje, že mi zlomil čelist. Nebyla zlomená. Dal mi dobrý úder a já jsem bojoval hodně lehkomyslně, bojoval jsem s rukama dole, vyložil jsem všechno na stůl, chtěl jsem pro fanoušky udělat skvělou show.“

„6. listopadu to bude úplně něco jiného. Budu mít svoje ruce nahoře, budu se neustále chránit a budu na něj vyvíjet tlak. Nebude schopný mě zastavit. Nikdo mě nezastaví, abych se pomstil,“ věří motivovaný Covington.

Dá se říct, že oba bojovníci si jsou v mnoha ohledech podobní. Oba jsou skvělými wrestlery a velice solidními strikery, oba jsou fyzicky velice dobře připraveni a jak Usman, tak i Covington několikrát za svou kariéru ukázali, že disponují „srdcem šampiona“. Kdo bude po souboji slavit vítězství je velice těžké odhadnout, ale jisté je, že nás čeká velice zajímavý zápas, který bude na ostří nože.

Hlavní karta turnaje UFC 268 začíná v neděli od 3 hodin ráno a duel mezi Usmanem a Covingtonem nás tak čeká něco po páté hodině ranní.

Zdroje:  youtube - UFC

Nejnovější články